
Zwembadfolie is een oplossing voor de afdichting van je zwembad. Het is gemaakt van PVC en dit materiaal is uitstekend bestand tegen chloor, zout en andere chemische producten in je zwembad.
Doorgaans kies je bij de aanschaf van het zwembad voor een liner op maat of het aanbrengen van gewapende folie.
Een folie op maat wordt in de fabriek vervaardigd in de gewenste afmetingen of de liner wordt geleverd met een prefab zwembad, zoals een stalen wandbad of een houten zwembad. In principe kan een folie in elke gewenste vorm worden geleverd, maar een ronde, ovale of rechthoekige vorm komt het meeste voor. De folie wordt opgehangen met een zogenaamd Hung profiel.
Een gewapende zwembadfolie wordt op een rol geleverd en is dikker. Minimaal 1.5 mm dik en voorzien van een polyester net tussen twee lagen PVC folie. Hierdoor kan de folie niet zo makkelijk uitrekken bij een hogere temperatuur en is de pasvorm beter. Het aanbrengen wordt gedaan door een specialist.
Problemen met zwembadfolie
Elk zwembad voorzien van een folie krijgt te maken met problemen. De levensduur varieert tussen de 10 en 25 jaar. We geven een beperkt overzicht van de voorkomende problemen.
Verkleuring van zwembadfolie
Elke liner of folie gaat verkleuren. Dit komt door zonlicht, chloor en zout en vuil. Je krijgt al snel een rand aan de wateroppervlakte en deze is helaas niet te verwijderen. Met het weghalen van de verontreiniging vertraag je dit proces wel en er is in de vakhandel een speciaal product voor beschikbaar.
Folie in de kleuren grijs en wit zijn heel neutraal en het uitbleken door chloor zie je hierdoor een stuk minder. Donkere kleuren zoals Adria blauw of Antraciet slaan sneller wit uit.
Scheuren van zwembadfolie
De levensduur van een zwembad varieert al naar gelang de kwaliteit en gebruik. Een dikkere folie gaat langer mee, want deze zal minder snel scheuren. PVC bevat een weekmaker en deze verdwijnt uit de folie na verloop van jaren. Indien de weekmaker is verdwenen wordt de folie heel kwetsbaar en kan bijvoorbeeld een scherp voorwerp makkelijk de folie kapot maken. Dit proces kan worden vertraagd door een goed gebruik van chemicaliën.
Rimpelen van de zwembadfolie
Een gewone liner of folie kan snel gaan rimpelen in een zwembad. Let goed op de maximale temperatuur van je water. Boven de 28 graden Celsius kunnen er rimpels ontstaan, met name op de bodem. Hou dus rekening hiermee, zeker als de zon hard schijnt en je de verwarming hebt aanstaan.
Gewapende folie heeft een polyester vlies om de rek te verminderen. Hierdoor is de kans op rimpelen een stuk kleiner en heb je een garantie tot 32 graden.