Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

beton


Wat voor beton gebruik je bij de bouw van een zwembad

Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het moderne beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt.

Goed beton is een mengsel waarin de korrelgroottes van de verschillende soorten zand en grind, in de juiste hoeveelheden, elkaar zodanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig en duurzaam materiaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gips lost uitgehard beton niet meer op in water.

Beton voor een zwembad

Bij vrijwel elk zwembad wordt beton gebruikt. Met name voor de vloer en soms voor de fundering gebruiken we veel beton. Voor de wanden is het gebruik van een betonblok heel populair en op Zwembadforum staat dan ook veel informatie over het gebruik en de toepassing er van.

Beton kan je zelf draaien, maar meestal wordt het door een betoncentrale aangeleverd. Het is bijna niet te doen om de benodigde hoeveelheid zelf te maken.

Wanneer je met EPS bouwstenen (polystyreen blokken) gaat werken, dan heb je ook veel beton nodig voor het opvullen van de holle ruimtes.

Gebruik altijd een betonkwaliteit van C20/C25. Dit heeft een optimale sterkte en vloeibaarheid. Vroeger heette dit ook wel B25 beton.

Beton wapening voor een zwembad

Op internet en diverse forums zie je veel discussie over het toepassen van betonijzer of een bouwnet in de betonvloer. Wij adviseren een bouwnet in de vloer te leggen en eventueel murfor toe te passen in de wanden.

« Back to Glossary Index