Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

betonvloer


Een zwembad heeft altijd een fundatie nodig. Het is dan ook noodzakelijk een betonvloer te storten. Nu is een betonvloer storten geen rocket science, maar als je goed bent voorbereid is het nog eenvoudiger.

Grondwater en een zwembad

In Nederland en België kennen we diverse soorten grond. Van zand naar klei naar bijvoorbeeld löss. Heel lokaal kan er een afwijking zijn in bijvoorbeeld een bouwproject waar zand is gebruikt voor de ophoging van een hele woonwijk. Laat een specialist inschatten of een ondergrond geschikt is voor een zwembad. Meestal is klei of geel zand geen enkel probleem en kan je zonder heien een betonplaat (laten) storten.

Grondwater is voor een zwembad met folie geen probleem, maar bij de aanleg mag er geen grondwater aanwezig zijn. Een dichte kuip, zoals een polyester zwembad of een kuip van polypropyleen is een stuk kwetsbaarder, ook als het zwembad gereed is. Bij een leeg bad en hoog grondwater heb je een drijvende kuip!

Het is dus belangrijk om pas te beginnen met bouwen als het grondwaterpeil laag is. Als dit niet mogelijk is, kan bronbemaling een goede optie zijn. Bedenk wel dat bronbemaling prijzig is. Het is dus van groot belang om de bouwwerkzaamheden goed te plannen.

Daarnaast is het ook mogelijk om het zwembad hoger te leggen. De grond die vrij komt uit het gat kunt u gebruiken als ophoging tegen de muren.

Aanbrengen van de betonvloer

Voordat je de betonvloer stort, moet je diverse voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat de grond waterpas is uitgegraven met een laser. Dit voorkomt de kans op een scheve vloer. Wij raden altijd aan het gat door een professional uit te laten graven met een machine. Een vloer die niet waterpas is, is bijna niet te herstellen.

Hierna kan je kiezen uit diverse mogelijkheden. Je kan onder de vloer isolatie aanbrengen en folie om te voorkomen dat het beton te snel uithardt. De bekisting wordt uitgezet met steigerplanken of je gebruikt de wanden van het zwembad als bekisting. Kan allebei.

Wij raden aan om de betonvloer minimaal 80 cm extra lang en 80 cm extra breed te maken. Dit heeft te maken met de muur die nog gemetseld dient te worden.

Voorbeeld: een bad van inwendig 800 x 400 cm heeft 2x een muur van 20 cm. De vloer krijgt dan een oppervlakte van 880×480 cm. Totaal is er dan een speling van 20 cm aan elke zijde over. Voor de zekerheid en ook om eventueel de leidingen te bevestigen.

Kies altijd voor een dikte van gemiddeld 15 cm. Dikker is meestal niet nodig. Meestal wordt er gekozen voor C20/25 in de betonsterkteklasse. Het is mogelijk dat omstandigheden voorschrijven dat u afwijkende sterktes moet gebruiken. .

Wapening in de betonvloer

De wapening kan uit een zogenaamd ‘krimpnet’ bestaan. Dit is een bouwnet van 8 mm staal met een raster van 15×15 cm. Deze breng je in het midden (in de hoogte) van de vloer aan of op een andere plek als de uitvoerder daarvoor kiest. Het betonijzer zorgt ervoor dat betonvloer extra stevig is en niet scheurt.

Storten van een zwembadvloer

Beton aanbrengen gebeurt het beste met een pompwagen. Het handigste is om de vrachtwagen met beton naast het zwembad te parkeren. Is dat niet mogelijk, dan kan de pomp met behulp van een kraan verlengd worden. De maximale afstand is afhankelijk van de kraan en de locatie.

Het storten van het beton kan op verschillende manieren gebeuren. Wij raden aan om dit door een professional te laten uitvoeren. De oppervlakte is namelijk niet gering en het is erg belangrijk dat de vloer waterpas ligt.

Egaliseren van een vloer in een zwembad

Het egaliseren is echt noodzakelijk na het storten van de vloer. Indien dit niet helemaal glad is ga je dit zien door de zwembadfolie heen. Doodzonde, want je kijkt er zo 15 a 20 jaar naar. Je kan de vloer op de volgende manieren glad afwerken.

  • vlinderen van de vloer; de beste keuze
  • egaline: ook heel geschikt, maar wat duurder. Meestal doe je dit als vlinderen is mislukt.
  • Isolatieplaten: houden de warmte beter vast maar zijn erg kwetsbaar. De platen kunnen beschadigd raken bij de montage en het gebruik van het zwembad.

Als het beton droog is, kan je beginnen met de opbouw van de muren.

« Back to Glossary Index