Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

cyanuurzuur


Wat is cyanuurzuur in een zwembad?

Cyanuurzuur of stabilisator wordt toegevoegd aan chloortabletten of granulaten om te vermijden dat de aanwezige chloor te snel wordt afgebroken door zonlicht (UV-stralen). Het grote nadeel van cyanuurzuur is dat deze stof zal achterblijven in het water, waardoor het chloor minder actief wordt.

Indien de concentratie cyanuurzuur groter dan 70 mg/l is, dan is de werking en desinfectiekracht van het vrije chloor minimaal. Dit heeft als gevolg dat het zwembad groen wordt (algengroei) en niet meer gedesinfecteerd wordt. De aanwezigheid van cyanuurzuur is vaak de oorzaak voor het oplopen van infecties zoals oog- en oorontstekingen. Cyanuurzuur wordt eveneens giftig voor de mens bij concentraties groter dan 70 mg/l. De enige manier om de concentratie cyanuurzuur te verlagen is door je bad te reinigen en het water te verversen. Wij adviseren ongeveer 5% per week te vervangen.

Cyanuurzuur of stabilisator voor zwembadIndien je gebruik maakt van een automatisch meet- en doseersysteem voor pH en chloor is de aanwezigheid van cyanuurzuur overbodig. Een dergelijk systeem voegt automatisch vloeibaar chloor toe aan je zwembad of waardoor de vrij chloorwaarde steeds optimaal is. Cyanuurzuur is NIET aanwezig in vloeibare chloor.

(bron)

« Back to Glossary Index