Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

pH-waarde


De zuurgraad van het water wordt uitgedrukt in pH-waarde. Als de waarde kleiner is dan 7 spreken we van zuur water. Is deze gelijk aan 7 dan is het water pH-neutraal. Ligt de zuurgraad tussen de 7 en 14 dan is het water basisch.

pH-waarde voor een zwembad

Voor een zwembad ligt de ideale pH-waarde tussen de 7.2 en 7.4. Je hebt hier niet echt de keuze tussen hoger of lager, want een afwijkende waarde zorgt ervoor dat het chloor niet meer kan werken. Je kan er dus heel veel chloor in doen en weinig effect zien.

Indien er zich problemen voordoen bij de waterkwaliteit moet het advies dan ook zijn; eerst de pH waarde checken en bijstellen. Je kan de waarde niet direct laten stijgen of dalen, dit moet geleidelijk gebeuren. Na verloop van tijd komt het water in balans en zal de zuurgraad minder gaan afwijken. Dit zie je ook bij vijvers.

pH-waarde corrigeren

Je kan de waarde omlaag of omhoog brengen door het toevoegen van pH min of pH plus. Deze zijn eenvoudig in de vakhandel of Boerenbond verkrijgbaar. Het meten doe je eenvoudig met bijvoorbeeld een lakmoesstaafje of een elektronische meter.

« Back to Glossary Index