Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

turnover


De turnover van een zwembad is de tijdsduur waarin het water fictief door de zwembadpomp door de filter wordt gepompt. Lastig te begrijpen? We leggen het wat duidelijker uit.

Hoe de turnover van een zwembad te berekenen

Stel je hebt een zwembad met een inhoud van 50.000 liter. Wanneer je een pomp en zandfilter hebt met een capaciteit van 10 m3/h (10.000 liter), dan is de turnover 5.

Je deelt de inhoud van het zwembad door de capaciteit van de filterinstallatie. Hoewel de theoretische capaciteit niet altijd in de praktijk gehaald wordt, kan je hier wel vanuit gaan. Welke turnover is goed voor je zwembad?

Bij een zwembad met gemiddeld gebruik (normaal gebruik bij een particulier) is een turnover van 4 tot 5 acceptabel. Voor een binnenzwembad geldt een iets hogere turnover aangezien de vervuiling in het zwembad lager is.

Tegenwoordig worden echter steeds meer pompen met (ingebouwde) frequentieregelaar verkocht. Hiermee wordt de pomp op een lager toerental ingesteld en kan de pomp eventueel 24 uur per dag lopen. Hiermee verbeter je de filtratie en verminder je de kosten van gebruik van het zwembad.

« Back to Glossary Index