Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

zoutelektrolyse


Wat is zoutelektrolyse voor een zwembad

Zoutelektrolyse is het proces van de omzetting van zout in natriumhypochloriet. Deze laatste stof kennen we heel goed als chloor voor de desinfectie van een zwembad.

Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen.

In 1832 ontdekte Michael Faraday dat in een zoutoplossing stoffen ontleed worden als er een elektrische stroom doorheen gestuurd wordt en dat die ontleding afhankelijk is van de stroom. Later werd deze ontdekking bekend als de eerste elektrolysewet van Faraday. (bron wikipedia)

Wat heb je nodig voor zoutelektrolyse in een zwembad?

Naast de gebruikelijke producten als een zwembadpomp en een zandfilter heb je een specifieke zoutelektrolyse cel nodig. Deze cel wordt in de retourleiding van de filterinstallatie geplaatst. Daarnaast heb je een besturingskast nodig om een elektrische stroom te genereren. Tot slot heb je ook zout nodig voor in het zwembad. Dit zout mag overigens geen jodium bevatten, maar industriezout is wel geschikt.

Naast de basisproducten kan je het nog wat luxer maken. Zo is het aan te raden om een automatische pH doseerunit te gebruiken voor de zuurgraad.

Verschillen in apparaten voor zoutelektrolyse zwembad

Helaas zijn er veel verschillen in de mogelijkheden. Waar dien je op te letten bij de aanschaf?

  • Sowieso is er een verschil in kwaliteit. Een Intex apparaat is niet toereikend voor een groot zwembad. Elke elektrolyse cel heeft een capaciteit en deze is eenvoudig af te stemmen op de grootte van je zwembad.
  • Een goed apparaat heeft een inwendige flowswitch of is aan te sluiten op een schakelkast. Indien de zwembadpomp niet loopt kan de zoutelektrolyse niet aan staan. Er is dus een schakeloptie nodig. Informeer hier goed naar.
  • De goedkopere producten zijn redelijk ‘dom’. Deze produceren lukraak chloor uit zout en deze dien je in te stellen op de gewenste productiecapaciteit. Goede producten hebben een eigen redoxmeting en zorgen ervoor dat de productie stopt bij de ingestelde waarde Rx.
  • Als het goed is schakelt de cel vanzelf om in polariteit. Zo is de cel zelfreinigend.
  • Check ook goed of de aarding of aansluiten op een aardpen gewenst is.

Aanbevelingen bij gebruik van zout water in een zwembad

Het zoute water zal je niet proeven, hiervoor is het zoutgehalte te laag. Je zal ongeveer 0,4% zout in je zwembad hebben terwijl de zee al gauw 5-8% zout heeft.

Desondanks zal het zout wel van invloed zijn op je zwembad. De rubber onderdelen zoals een seal van de pomp wordt sneller hard en kan gaan lekken. Ook werkt het zout in op beton of tegels. Soms wordt er ook melding gemaakt van de aantasting van de zwembadfolie. Gebruik dan ook geen donkere kleuren zoals antraciet of Adria blauw.

« Back to Glossary Index