Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Aansluiting warmtepomp schiet er steeds uit

Weergave van 11 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2211
   Frank VFrank V
   Bijdrager

   De aansluiting aan mijn warmtepomp komt steeds los. Hierdoor pompt de pomp in feite in sneltempo het zwembad leeg met het risico dat ze zonder water komt te zitten… Ik was er telkens snel genoeg bij, dus dat is nog niet gebeurd, maar ik vind geen oplossing.

   Het probleem is (zie foto in bijlage) dat de buis losschiet uit het blauwe stuk. De blauwe wartel en het rubber blijven dus vastzitten, enkel de 50mm buis schiet eruit. Ik heb zelfs al geprobeerd van de rubber te lijmen aan de buis met de pvc zwembadlijm, daarmee hield het iets langer, maar lost het uiteindelijk ook. Kunnen jullie helpen?

   Gegevens installatie:
   – Intex 5,5m op 1,32m = 26m³
   – Pomp 650watt 12m³/u
   – Zandfilter met 50kg glasparels
   – Warmtepomp 9kw

    

    

    

   Nota: heb al 2x geprobeerd een topic te openen, en gaf telkens een foutmelding. Excuus als de 2 vorige pogingen toch plots verschijnen…

  • #2213
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Wat is de bedoeling als koppeling? Oftewel wat staat er in de handleiding?

   Rubber op pvc lijmen lijkt me geen oplossing, maar er zal toch wel een juiste aanwijzing zijn gegeven?


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #2216
   Frank VFrank V
   Bijdrager

   De aanwijzing is idd niet om te lijmen, dat was een wanhoopsdaad van mij 😉

    

   Men geeft aan van de rubber over de buis te schuiven, en dan “handvast” draaien met de wartel.

   Zoals in deze youtube-video op 3 minuten:

  • #2218
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Tja.. kan me voorstellen dat je dit er niet goed in krijgt. Ik ken dit principe in ieder geval niet. Maar als je het eenmaal hebt gelijmd denk ik niet dat je het nog goed krijgt zonder vervanging.

   Even leverancier bellen?


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #2229
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Kan je eens een foto nemen wanneer de blauwe wartel verwijderd is aub.  ik wil de conditie en manier van plaatsing van die rubber eens in detail zien.

  • #2235
   DDADDA
   Bijdrager

   Bij de in en out van de warmtepomp heb je flexibele PVC buis gebruikt (grijze Aquastar). Dat gaat niet houden bij een schroef koppeling omdat die buis niet hard genoeg is om effectief te kunnen klemmen. Je hebt een harde pvc buis nodig zoals ook in het filmpje wordt gebruikt.

   Zou overwegen om je bypass opnieuw uit te voeren in harde pvc. Er zitten nog een paar scheve koppelstukken tussen die later misschien voor problemn zorgen. Bij veel warmtepompen worden flexibels afgeraden omdat ze te veel aan de warmtepomp aansluiting gaan ‘hangen’. Je bypass zou zelfdragend moeten zijn en liefst niet aan de warmtepomp hangen als ondersteuning.

  • #2236
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   DDA dat heb je heel goed opgemerkt.

   Frank, je kan een gedeelte van je kranen recupereren , je dient enkel nieuwe kragen te bestellen zoals op onderstaande website.

   https://www.depvcspecialist.nl/druk-pvc-hulpstukken/druk-pvc-kraagbus/druk-pvc-kraagbus-50mm-16-bar.html

    

    

   • #2237
    DDADDA
    Bijdrager

    Been there, done that … toch voor een deel 😉

    De kragen heb ik nog kunnen recupereren ondanks de blauwe pvc lijm. Hoe? Start met de flexibel af te zagen maar zorg dat je nog een centimetertje op overschot hebt, dus niet direct langs de kraag afzagen. Het geheel ongeveer een kwartiertje in heel warm water laten weken. Dan snij je de flexibel  voorzichtig door van onder naar boven met een stanley mes of ander scherp mes. Daarna pruts je één zijde van de flexibel langs de snede los met een langbektang. Eenmaal je voldoende beet hebt, rol je de flexibel gestaag op rond de tang als een pannenkoek terwijl je die los trekt van de kraag. De lijmsporen even bijschuren met korrel 120 en klaar.

  • #2238
   Frank VFrank V
   Bijdrager

   Bedankt voor de tips! Het klinkt idd heel aannemelijk dat die flexibele buis niet genoeg tegenkracht geeft voor de koppeling te klemmen. Had ik zelf aan moeten denken…

    

   De bypass op zich lekt (nu) niet, dus ik ga zoals Rudy100 zegt, enkel de kraagbus richting de warmtepomp vervangen en dan wat stukken harde pvc bijkopen. Moest de bypass toch gaan lekken, dan vervang ik het geheel.

    

   Had er idd zelf ook al aan gedacht om de bypass plat te leggen. Een hard stuk pvc dat aan de warmtepomp gekoppeld wordt (zodat die klemkoppeling houdt), en dan van daar een knie 90° en dan een flexibel stuk naar de (plat liggende) bypass. Zo hangt het geheel ook niet aan de warmtepomp.

    

   DDA, ik zal eerst je tip eens proberen om de kragen te recuperen, want de huidige oplossing lijkt dan toch sowieso niet goed.

   Stel dat ik toch nieuwe kragen bestel: op die website (link hierboven) is dat een kraag zonder rubber stukje (nu zit er een rubberen ring tegen de kraag en dus tussen kraag en kraan). Ik veronderstel dat ik dat dan nog apart ertussen moet steken?

    

    

   Allen, bedankt voor de snelle respons! Ik laat zeker nog iets weten als het gelukt is 🙂

  • #2239
   DDADDA
   Bijdrager

   Zit de rubber dan niet op het stuk met de kraan? Bij mij zitten die daar in elk geval. Dan zit er niet anders op dan 2 nieuwe kranen te gebruiken of misschien kan je die specifieke kragen wel ergens vinden. Als je de kragen wil proberen te recupereren, gebruik dan een stukje van een kleine elektro pvc buis of een ander rond object om je schuurpapier om te wikkelen en zo de lijmresten aan de binnenkant op te schuren.

  • #2240
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Aceton lost pvc lijm op, indien je dat staan hebt kan je eens met aceton proberen.

  • #2259
   Frank VFrank V
   Bijdrager

   DDA, ik had verkeerd gekeken, het rubber zat idd op het stuk met de kraan.

   De kraankragen zijn gerecupereerd en opgeschuurd, de bypass is ondertussen plat gelegd (en de warmtepomp is nu dus ff afgekoppeld). Straks een stukje harde PVC buis gaan halen en 2 nieuwe hoekjes van 90°, en dan dit weekend het geheel opnieuw aansluiten 🙂

   Het wordt dus, vanuit de warmtepomp gezien, eerst een stuk harde pvc, dan een hoek 90°, en dan een stuk flexibel pvc naar de platliggende bypass. Zo trekt de bypass zeker niet meer aan de warmtepomp, en met die harde pvc zou het daar ook niet meer mogen losschieten.

  • #2476
   Frank VFrank V
   Bijdrager

   Zoals beloofd, hierbij nog eens een update.

   De aansluiting naar de warmtepomp is nu gebeurd met harde pvc buizen, van daar een flexibel stuk naar de bypass (de buizen rusten op het hout, dus geen gewicht dat aan de aansluiting hangt), en dan wat verder de bypass, die ik nu heb platgelegd.

   Resultaat: voorlopig alles lekvrij, en de connectie schiet ook niet meer los! Mss is één week nog wat snel om zeker te zijn, maar toch. Nog eens bedankt voor alle goeie raad die ik hier kreeg!

   Enige vreemde is wel dat ik echt heb moeten spelen met de kranen van de bypass om de warmtepomp in gang te krijgen. Vroeger maakte het niet echt uit hoe die kranen stonden, hij sloeg altijd wel aan, nu dus niet meer. Kan dat zijn omdat de bypass nu verder weg ligt van de warmtepomp?

   Wat ik ook wel merk (of denk te merken) is dat het water dat uit de warmtepomp komt, nu warmer is dan vroeger. Dus ze werkt blijkbaar beter nu 🙂

Weergave van 11 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties