Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Aanvraag omgevingsvergunning

Weergave van 4 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #9243
   Robin FiddelaersRobin Fiddelaers
   Bijdrager

   Ik ben net bezig met de snelinvoer op het omgevingsloket, en in de “handleiding” is sprake van een motivatienota.  Zonder dit document kan de aanvraag zelfs geweigerd worden.

   Nu is het zo dat ik met mijn huidige terras-infrastructuur net onder de grens van de vrijgestelde oppervlakte zit. Ik heb dus effectief een vergunning nodig. Een aangifte is niet meer voldoende.

   Tekenen van de plannen is allemaal geen probleem, die heb ik en zijn nagekeken.

   Iemand een voorbeeld van hoe zo’n (degelijke) motivatienota er uit moet zien ?

   Ik veronderstel dat “Ik wil een zwembad omdat het elke zomer warmer wordt” niet voldoende is 🙂 .

   Bedankt alvast,

   scOOb

  • #9254
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Je vermeldt niet het land waar je de aanvraag doet, dus dan is het lastiger antwoorden.

   Mijn advies is om de gemeente te bellen voor nader advies, want daar zijn ze tenslotte voor!


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #9263
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik vermoed dat het een Belg is. Laat eens weten van waar je precies bent?

  • #9272
   Robin FiddelaersRobin Fiddelaers
   Bijdrager

   Idd.  Goed geraden. 🙂

   Ik moet  via het omgevingsloket Vlaanderen aanvragen, maar uiteindelijk zal het stad Hasselt zijn die mijn  vergunning moet toekennen.
   Uit goede bron weet ik dat ‘ontharden’ nu net één van de dingen is waar hard op wordt ingezet.  Vandaar dat ik ook naast de aanvraag voor het bouwen van het zwembad ook een ‘toekomstige’ ontharding voorzie van de bestaande situatie (die zal uitgevoerd worden als ik daar terug geld voor heb 🙂 ), waardoor de netto verharding uitkomt op +7 vierkante meter.
   Bijkomend aan de Vlaamse verordening, legt Hasselt een maximum van 10% niet-functionele verharding op. Waar ik dus met 80 vierkante meter terras + 45 vierkante meter zwembad + xxx vierkante meter boordsteen net boven kom te zitten, gezien mijn perceel 11, 5 are groot is.

   Het vreemd is dat ik voorbeelden vind van vergunningsaanvragen op het www, maar nergens een motivatienota is toegevoegd in die voorbeelden, terwijl het wel een verplicht dossierstuk lijkt te zijn.  En ook net één waar men nogal eens over valt.

   Zo ook bijvoorbeeld : overloop van het bad : Pompen we dat naar de riolering ?  Of mag dat via infiltratiekratten de grond in ? Zowel voor chloor als zout lijkt me optie 2 niet de beste.  En ik denk dat ik daar best ook iets in specifiek, vooraleer ze het dossier vertragen door daar allerlei vragen over te gaan stellen.

    

    

    

  • #9291
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Als je abnormale maten of afwijkend op de richtlijnen een  bebouwing hebt, wordt het inderdaad een aanvraag voor een vergunning, met een volledige procedure tot gevolg.

   In principe mag de maximale doorlooptijd van de aanvraag 100 dagen zijn, en dit vanaf de officiële aanvraag. Is dat langer, dan is dat automatisch goedgekeurd, maar neem maar aan dat men net binnen de 100 dagen blijft.

   Over die motivatie kan ik niks zeggen, dat lijkt me heel vreemd. Een motivatie is zeer rekbaar en vatbaar voor brede interpretatie.

   Ik heb ongeveer een jaar geleden een vergunning op dezelfde manier moeten aanvragen voor mijn zwembad, niets van motivatie gezien. De aanmelding via dat loket is tamelijk complex.

   Ik stel voor dat je al je vragen bundelt en eens binnenloopt in het stadhuis om de afdeling ruimtelijke ordening te raadplegen. Als je een beetje klaagt over de complexiteit, gaan ze je zeker helpen.

   Zorg ervoor dat je in één keer ALLE aanpassingen in jouw aanvraag voorziet, ook toekomstige. Zet er alles op, ook de dingen waarvan je weet dat ze niet ok zijn volgens de geldende voorschriften. Zo had ik in één keer alles goedgekeurd: het zwembad, het bestaande terras, nieuw terras, het tuinhuis (dat niet gebouwd mocht worden), afdak voor brandhout (mocht ook niet), zonnepanelen in de tuin enz…  Als het uitgehangen heeft en niemand reageert dan is alles in één keer goedgekeurd.

   Over de afvoer, die moet je naar de riool laten gaan. In principe mag je chloorwater nergens dumpen, maar je hebt geen keuze. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om het water te dumpen op éénder welke plaats. Het moet daar eerst geneutraliseerd worden. Maar daarover moet je niets zeggen.

Weergave van 4 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties