Als je abnormale maten of afwijkend op de richtlijnen een bebouwing hebt, wordt het inderdaad een aanvraag voor een vergunning, met een volledige procedure tot gevolg.
In principe mag de maximale doorlooptijd van de aanvraag 100 dagen zijn, en dit vanaf de officiële aanvraag. Is dat langer, dan is dat automatisch goedgekeurd, maar neem maar aan dat men net binnen de 100 dagen blijft.
Over die motivatie kan ik niks zeggen, dat lijkt me heel vreemd. Een motivatie is zeer rekbaar en vatbaar voor brede interpretatie.
Ik heb ongeveer een jaar geleden een vergunning op dezelfde manier moeten aanvragen voor mijn zwembad, niets van motivatie gezien. De aanmelding via dat loket is tamelijk complex.
Ik stel voor dat je al je vragen bundelt en eens binnenloopt in het stadhuis om de afdeling ruimtelijke ordening te raadplegen. Als je een beetje klaagt over de complexiteit, gaan ze je zeker helpen.
Zorg ervoor dat je in één keer ALLE aanpassingen in jouw aanvraag voorziet, ook toekomstige. Zet er alles op, ook de dingen waarvan je weet dat ze niet ok zijn volgens de geldende voorschriften. Zo had ik in één keer alles goedgekeurd: het zwembad, het bestaande terras, nieuw terras, het tuinhuis (dat niet gebouwd mocht worden), afdak voor brandhout (mocht ook niet), zonnepanelen in de tuin enz… Als het uitgehangen heeft en niemand reageert dan is alles in één keer goedgekeurd.
Over de afvoer, die moet je naar de riool laten gaan. In principe mag je chloorwater nergens dumpen, maar je hebt geen keuze. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om het water te dumpen op éénder welke plaats. Het moet daar eerst geneutraliseerd worden. Maar daarover moet je niets zeggen.