- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 1 maand geleden door
Rudy100.
-
AuteurBerichten
-
-
10 mei 2021 om 06:46 #16908
Binnenkort starten de graafwerken voor bouw van het zwembad.
Oorspronkelijk was ik van plan alle gele zandgrond te laten afvoeren. Tegen een kost van 14 eur per kubieke meter. Gezien ik achter de muur toch een 40-tal cm overhoud rondom het bad (ca 28 lopende meter) zal ik daarna terug veel moeten opvullen met stabilisé. Die kost ook weer wat.
Is het de moeite om een deel gele zandgrond te houden en zelf de stabilisé te draaien ? Ik schat toch zo’n 20 kubieke meter terug te moeten aanvullen.
En tot hoeveel cm van de bovenrand vul ik best aan, gezien het handig is toch nog aan de doorvoeren licht, stofzuiger en inspuiters te kunnen dacht ik max aan te vullen tot 50-60 cm van de bovenrand met stabilisé en dan terug gewone gele zand + teelaarde (voor gras naast boordsteen)
Dat, en drainage, en hier en daar nog wat ditjes en datjes… allemaal kleine kostenposten die toch kunnen oplopen.
Tips zijn zeer welkom hiervoor !
-
10 mei 2021 om 10:02 #16934
De gele grond waar je over spreekt gebruikte men vroeger voor de funderingen. Men vulde laag per laag aan en zette er per laag water op, heb je de tijd kan je telkens een laag van 30 a 40 cm aanvullen en water opzetten, op deze manier krijg je een harde drukvaste laag.
-
10 mei 2021 om 10:14 #16957
Was beetje mijn idee ook…
Lees af en toe wel es horrorverhalen door instabiliteit en scheuren in huizen op termijn door steeds lager wordend grondwaterpeil. Maar denk nog een verschil tussen een huis op gele zand gezet in 1950 en een gewapende betonplaat met verankerde en gewapende betonnen kuip in 2021
-
10 mei 2021 om 10:35 #16987
Beschik je over een grote betonmolen zie ik geen enkele reden om je stabilisé niet zelf te draaien indien je practische kennis hebt van bouwen.
Wat de hoogte van de stabilisé betreft zal alles afhangen van je boordstenen en dikte van je tegels rond je zwembad. Er zijn mensen die betonklinkers plaatsen rond hun zwembad, zonder boordstenen. Anderen plaatsen dan blauwe steen of granieten boordstenen deze zijn meestal 3 cm dik. Wat de betegeling betreft hangt terug veel af van de dikte van de tegels en de manier van plaatsen, ga je mortelen of ga je verlijmen of rechtstreeks in de natte chape. De hoogte van de stabilisé zou ik tot 15cm onder de beton of betonstenen nemen. Dan maakt het nog niet uit welk type betegeling je neemt. Je kan dan in een latere fase wat aanvullen met stabilisé of chape volgens je tegelkeuze.
-
-
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.