Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Algen op bodem

Weergave van 66 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #798
   Anne HeylenAnne Heylen
   Bijdrager

   Wij hebben algen op de bodem liggen. Alle waarden van het zwembad zijn correct. De algen zijn dood en gezakt naar de bodem. Het water is helder. Telkens wanneer we de algen willen opzuigen met onze stofzuiger, wordt het water weer volledig groen. We krijgen dit maar niet in orde. We hebben als stofzuiger de Dolphin E10. Iemand nog ideetjes?

  • #799
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Dit gaat niet met een robot . Dit moet je manueel doen op je pomp, die is veel krachtiger. Je zet je zeswegkraan aan je filter op evacueren. Onderstaand fimpje toont het.

    

  • #892
   Anne HeylenAnne Heylen
   Bijdrager

   Wij hebben in ons zwembad geen aansluitingspunt voor een manuele stofzuiger. Wij hebben een automatische stofzuiger van 600 euro gekocht, en er werd ons gezegd dat dit voldoende was. Wij hebben dus geen manuele stofzuiger. Is er nog een andere optie?

  • #919
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Er bestaan van die kunststofplaten om in je skimmer te steken, deze plaat maakt het mogelijk om te kunnen stofzuigen via je skimmer op de grijze pvc teut bevestig je de blauwe stofzuigerslang.

  • #986
   MartinusMartinus
   Bijdrager

   Als je geduld hebt (en een beetje lui bent ;)) robot elke dag de ronde laten doen en tegelijk de pomp laten draaien. Vlokmiddel in het water zodat de filter het opgestoven alg filtert. Regelmatig heel goed terugspoelen. Als de hoeveelheid alg niet te extreem is krijg je het er in mijn ervaring zo wel uit.

   Echter, voor dit soort situaties is de ouderwetse stofzuiger naar het riool wel de efficientere oplossing.

  • #1352
   jannejanne
   Bijdrager

   Bij mij zijn de algen op de bodem ook nog steeds niet weg, ik heb geprobeerd om ze weg te zuigen rechtstreeks naar de riool maar lukt me niet. Als ik de manuele stofzuiger aansluit en ik laat de kraan op filter staan dan zuigt het goed maar dan komen de opgezogen algen terug in het zwembad en als ik dan de kraan op waste zet dan is er geen zuigkracht meer. Ik lees hier nu dat de kraan op evacueren moet gezet worden maar dat woord staat niet op de zeswegkraan of is dat hetzelfde als waste ?

    

  • #1354
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Waste/ evacuar /desaqua  is allemaal hetzelfde . Wanneer je de zeswegkraan in de waste stand zet en je hebt merkelijk minder zuigkracht dan klopt er iets niet.

  • #1355
   jannejanne
   Bijdrager

   Morgen nog eens proberen. En hoe moeten de 3 kranen staan, de stofzuigerkraan open natuurlijk maar die van de bodem en van de skimmer moeten die dicht ?

  • #1356
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ja die kranen moeten allemaal dicht. Je moet maximale zuigkracht op je stofzuiger hebben.

  • #1357
   jannejanne
   Bijdrager

   Bedankt Rudy

  • #1426
   jannejanne
   Bijdrager

   Water ziet volledig groen nu, al veel gestofzuigd maar nu ligt er niets meer op bodem maar alles in het water. De firma is donderdag geweest en heeft die chloor en ph regeling nog eens nagezien dus die werkt goed. Ze hebben me aangeraden om geen vlokkenmiddel meer toe te voegen , ik had er al 2,5 flessen ingedaan. We zijn twee dagen verder en ziet nog groener. Zou het water kapot zijn soms ?

  • #1427
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Waarom doe je vlokmiddel in het water als het groen is? Je moet eerst zorgen dat het niet meer groen is, dat gaat niet met vlokmiddel. Eerst de algen doden. Vooraleer je dat kan doen moet je de volledige status van je water kennen. Wat heb je al gebruikt, wat zit erin, wat is de pH, hoeveel vrije en totale chloor zit erin, hoeveel stabilisator, hoeveel is de alkaliniteit, heb je al chloorshock gebruikt en welke heb je daarvoor gebruikt, enz…

   Als je het goed doet heb je een totaal groen zwembad op drie dagen (bijna) helder.

  • #1429
   jannejanne
   Bijdrager

   De ph staat momenteel op 7,2 en dechloor op 8,3, ik heb ook juist een strip gebruikt en dat geeft alles normaal aan. Op die regelaar kan ik enkel zien hoe de chloor staat en de ph. Vlokkenmiddel had de firma die hier komt me aangeraden zodat de algen daarna beter opgezogen kan worden. Chloorshock heb ik ook al eenparig keer geprobeerd. Gisteren zag het water volledig groen, nu zijn de algen terug op de bodem. Ik durf niet te stofzuigen want dan waaien die op en is het water terug helemaal groen. Stofzuigen direct naar de riool heb ik vorige week ook geprobeerd maar dat ging ook niet vlot en was heel veel water kwijt.

  • #1435
   jannejanne
   Bijdrager

   Wat ook zou kunnen zijn is dat er blauwe korrel in het water is terecht gekomen, onze tuin is vier weken geleden heraangelegd en er is graszaad gestrooid en die meststoffen. Ik heb dat gezegd tegen de persoon die hier geweest is om de installatie na te zien maar die maakte daar niet veel van. Maar ik wil hier toch ook eens navraag doen daarover.

  • #1436
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Zolang het groen is zijn de algen niet dood en heeft vlokmiddel weinig zin. Eerst zorgen dat het groen weg is. Iets is er niet juist.

   Welke meetstrips heb je en wat geven die aan?

   Er is 1 fout wat men wel eens maakt: een gans chemisch fabriekje in het zwembad gooien.
   Ik hou mijn zwembad helder met een beetje chloor en af en toe pH corrigeren. Geen vlokmiddel, geen andere dingen. En een goeie filter natuurlijk.

  • #1438
   jannejanne
   Bijdrager

   Normaal gebruik ik ook die vlokmiddelen niet maar men heeft mij dat aangeraden, wij hebben al 20 jaar dit zwembad maar ik heb zoiets nog nooit voorgehad daarom denk ik dat het door de meststoffen zal zijn. De strip geeft alles normaal aan.

  • #1441
   SylvesterSylvester
   Moderator

   De oorzaak gaat hoogst waarschijnlijk  de mestkorrels zijn, dat zijn nitraten en fosfaten. De ideale voeding voor algen. Dat zijn de ‘koekjes’ voor de hond. Het enige dat je NIET moet doen in de buurt van een zwembad is het gras bemesten. Het water kan van de éne dag op de andere plots groen worden.

   Ja, je had al gezegd dat de meetstrips normaal zijn, maar zeg eens precies hoeveel?

   Dan kunnen we eens kijken hoe op te lossen. Dus nogmaals: welke meetstrips heb je, en geef alle waarden van de meetstrips.

  • #1446
   jannejanne
   Bijdrager

  • #1447
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik heb juist de strip gebruikt, op het doosje staat geen naam , enkel Pool & Spa test, ik heb dat gekocht waar ik ook mijn andere producten koop

  • #1449
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Indien er nitrieten in het water terecht gekomen zijn, door het strooien van het gazon, dan krijg je die heel moeilijk weg. Je kan er nog een heel pak producten ingooien die een pak geld kosten.  De enigste oplossing is het water er uit pompen en vervangen door nieuw water.

  • #1450
   jannejanne
   Bijdrager

   Daar vreesde ik al voor 😔

  • #1540
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik ben ondertussen eens bij een firma geweest die zwembaden plaatst en die zei dat ik niet moest twijfelen dat het van de meststoffen was dat ik dat groen water had. Hij heeft me een product meegegeven Nophos, hopelijk geraak ik er hier mee van af maar zal nog een paar weken duren zei hij.

  • #1636
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Hoe gaat het nu met het algenprobleem ? Opgelost ?

  • #1637
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik heb die Nophos vorige week gebruikt en er veranderde niets, moest dan wat water binnen brengen om na te zien en de de fosfaten en nitrieten zaten er niet meer in maar moest dan twee keer per dag alkaline + in het zwembad doen want dat stond heel laag. Zojuist heb ik nog met een strip gemeten en alle waarden staan goed nu maar het water is nog altijd groen. Seffens ga ik nog eens horen bij die firma wat er nog aan te doen is, anders water eruit want is ondertussen al meer dan 5 weken groen nu

  • #1681
   jannejanne
   Bijdrager

   Ben het zwembad aan het laten leeg lopen, ik zag geen andere oplossing meer. Ik wou het met de filterinstallatie doen maar stopte met leeglopen tot juist onder de skimmers, met de dompelpomp dan maar, samen zou het sneller gegaan

  • #1713
   jannejanne
   Bijdrager

   Het zwembad is van donderdagnamiddag aan het vollopen , hopelijk kan ik morgen de pomp terug starten want duurt lang voor het vol is, en hen bang dat het terug slecht gaat worden. Zonder de filterpomp kan ik geen producten toevoegen zeker, of wat doen jullie ?

  • #1725
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik gebruik het product van in onderstaand filmpje , ik leg het blokje in een skimmer. Ben heel tevreden van deze gel.

    

  • #1726
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik ga er straks voor kijken, er is een winkel niet zo heel ver van hier. In het filmpje zeggen ze dat het in het mandje van de filterpomp moet en u zegt in de skimmer, is eender dan waarschijnlijk ?

  • #1727
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De verkoper zei dat het in de skimmer ook kon, het voordeel is dat in de skimmer makkelijker bereikbaar is .

  • #1729
   jannejanne
   Bijdrager

   Ok, hopelijk geraak ik er straks aan want het zwembad is bijna vol en kan ik straks de pomp laten draaien en die gel erin doen. Bedankt voor de info

  • #1732
   jannejanne
   Bijdrager

   Het zwembad is vol, ph staat goed chloor laag, doe ik chloorshoc erin of laat ik de regelaar zijn werk doen ? Ik heb die poolgel gaan kopen en in de skimmer gelegd, ik vind dat het water een blauwe schijn heeft, krijg er al schrik van, wil weer geen groen water krijgen

  • #1733
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De automatische regeling zal de chloor wel op niveau brengen. In de filter zijn nog resten van algen aanwezig de gel zal zijn werk wel doen.

  • #1738
   jannejanne
   Bijdrager

   Gebruikt u de poolgel van dat merk in het filmpje ?

  • #1739
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ja ik gebruik de gel. De gel houdt je water mooi helder en haalt de fosfaten uit je water.

  • #2138
   jannejanne
   Bijdrager

   Rudy, ik heb de poolgel al een week of drie in de skimmer liggen, moet die gel vergaan ofzo want dat potje zit nog vol ?

  • #2139
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ja zal merken dat de blauwe gel geleidelijk oplost, hoe warmer hoe sneller. je kan natuurlijk het mandje even boven halen om te reinigen.

  • #2140
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik had gelezen dat je om de twee weken een nieuwe erin moest doen, maar dat is niet zo dan

  • #2149
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De gel blijft werken tot hij volledig opgelost is . Wanneer ik zie dat het gel blokje heel klein begint te worden doe ik er een nieuw blokje bij. Ik ben heel tevreden van dit product.

  • #2150
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik heb nieuwe strips gekocht omdat ik op mijn vorige enkel de ph en chloor kon meten, alles staat goed maar de Cyanuric Acid staat op nul, zou je me daar wat uitleg kunnen overgeven, hoe ik dat kan hoger krijgen, hier had ik nog nooit van gehoord

  • #2151
   SylvesterSylvester
   Moderator

   waarom zou je die omhoog willen hebben?

  • #2152
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik zie dat de waarde tussen de 40 en de 100 moet staan en bij mij staat hij op nul.

  • #2153
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Cyaanzuur is een stabiliator, zit verwerkt in chloortabletten. Dat je waarde op  0 staat dat komt omdat je het water ververst hebt. Ik zou buiten chloor en ph- niks meer toevoegen aan je water. Je water zal na een tijdje automatisch uit zichzelf stabiliseren.

    

  • #2154
   jannejanne
   Bijdrager

   Nee ik voeg zeker niks meer toe. Bedankt voor de uitleg Rudy

  • #2155
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Als je gebruik maakt van een redox meting om automatisch te doseren, is het beter om geen stabilisator te hebben. Die meetprobes hebben dat niet zo graag

  • #2165
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik heb vandaag opgemerkt dat er terug groen op de bodem zit, met de stofzuiger geraakt het niet weg, met de borstel wel, dan zag ik het een paar uur niet maar nu is het er terug, ik zou niet graag terug zo een groen water krijgen. De waarden op de strips zijn goed, juist gemeten, het water is heel helder, van waar zou dat dan komen, de schrik zit er goed in bij mij

  • #2167
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Met welk water heb je het terug aangevuld? Hoe dek je je zwembad af?

    

  • #2168
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik heb het gevuld met kraantjeswater. Ik heb een zomer-winter afdekzeil. Ze hadden me nu aangeraden om het zwembad dicht te laten als het niet gebruikt word, nochtans heb ik dat al die jaren niet gedaan, ik legde het altijd smorgens open en savonds terug dicht en heb nooit dat probleem gehad

  • #2169
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Hoeveel chloor en ph meet je nu met de strips en hoeveel geeft u doseerinstallatie aan?

    

  • #2170
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2171
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Eh… ik ken de kleuren niet uit mijn hoofd hè. Maak eens een foto met het flesje en de waarden ernaast.

  • #2172
   jannejanne
   Bijdrager

   Deze strip heb ik juist genomen, volgens mij staat alles goed, toch volgens de strip want op de regelaar staat de ph op 7,1 en de chloor op 8,6. Volgens mij werkt die regelaar niet meer perfect, hij is nochtans nagezien de laatste keer

  • #2173
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Geef eens wat meer uitleg. Welke waarden zie je PRECIES op het doseertoestel, en laat de waarden van het flesje eens zien samen met de strip.

  • #2174
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2175
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2176
   SylvesterSylvester
   Moderator

   De hardheid is wat hoog voor zover ik kan zien, maar de rest is wel ok.

   Niet zo erg denk ik.

   Wat staat er nu precies op uw doseertoestel?

    

  • #2177
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2178
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2179
   jannejanne
   Bijdrager

  • #2180
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Dat lijkt allemaal tamelijk goed.

   Die uitlezing van de chloor is ‘redox’, dat is geen ppm chloorwaarde! Dat is heel iets anders.

   Deze meting is afhankelijk van de ph en minimaal nog enkele andere factoren, ook de samenstelling van het water.

   Die 89 op de chloordoseerder is 890 mV ORP, dat komt ongeveer overeen met 11 tot 12 ppm. Volgens mij niet heel juist ingesteld. Maar de strips bevestigen wel een juiste hoeveelheid, dus ik vermoed iets fout met het toestel.

   Maar dit is niet de oorzaak van uw groen wordende bodem.

   Alles lijkt normaal, dus er moet iets anders zijn. Teveel nitraten in het water? Teveel zonlicht, niet voldoende stofzuigen ???

  • #2182
   jannejanne
   Bijdrager

   Is het dan toch beter om het zwembad af te dekken ? Ik heb dat in al die jaren nooit gedaan en heb zoiets nooit voorgehad

  • #2183
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De pool gel haalt normaal alle voedingsstoffen voor de algen uit het water.

   Het enige product dat je misschien kan helpen is “Datrine” , op voorwaarde is dat je absoluut geen chloor tabletten gebruikt en dat de PH correct staat. Is verkrijgbaar in flessen van 1l en 5l.

    

  • #2185
   jannejanne
   Bijdrager

   Ik gebruik vloeibare chloor en ph.
   het is niet dat het donkere groene vlekken zijn want op het eerste zicht zie je het niet maar als je goed kijkt zie je lichte groene verdeeld over het zwembad en ook onderaan langs de randen ziet het licht groen

  • #2187
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Datrine gebruik ik wanneer ik het zwembad opstart, chloorshock + datrine , op een paar dagen is het groene troebele water terug helder, dan alleen nog stofzuigen.

   Je kan het product ook preventief gebruiken, de dosering staat vermeld op het etiket.

  • #4014
   Kim Van LeemputKim Van Leemput
   Bijdrager

   Mochten iemand van jullie dit nog eens voor hebben.

   Recent voorgehad:
   1. Al het vuil van het water afscheppen,
   2. Goed vlokmiddel ingieten (verdeeld met een gieter)
   3. Professioneel bleekmiddel toevoegen
   4. Filter afzetten
   2dagen wachten, en alles ligt op de bodem.
   5. opzuigen met een handmatige vijverzuiger
   6. alle waardes op pijl zetten en filter weer aanzetten.

   Helder water op 4dagen.

  • #4048
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Inderdaad, als je het goed doet heb je een kikkergroene poel zuiver op zelfs 3 dagen.

   Ik neem aan dat uw ‘professioneel bleekmiddel’ natrium hypochloriet is. Dat is vloeibare zwembad chloor.

   Wat ik wel zou veranderen is eerst vloeibare chloor, goed circuleren en roeren, wachten tot de algen dood zijn (grauw grijs water) en wachten tot chloor niveau terug gezakt is, daarna beginnen met vlokmiddel.

    

  • #4132
   Kim Van LeemputKim Van Leemput
   Bijdrager

   Is een andere volgorde maar het resultaat zal normaal het zelfde zijn.
   Natrium Hypochloriet is inderdaad het bleekmiddel die ik bedoel.

  • #4146
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Nee. Eigenlijk is het heel simpel. Algen zijn ‘partikels’ in het water, en ziet er lelijk groen uit. Eerst algen doden, dan wordt het water grauw grijs. De dode algen moeten er dan uit.

   Als je een goeie filter installatie hebt, heb je zelfs geen vlokmiddel nodig. Die haalt dat er wel uit.

   Ik hou mijn zwembad een gans seizoen kraakhelder met enkel natrium hypochloriet (automatische dosering) en heel af en toe zwavelzuur (pH-).

   Voor de rest doe ik er niets in. Laten we zeggen dat dit een erezaak is… 🙂  Hobby.

   Belangrijk is :

   – pH goed houden en ontsmetten met chloor of iets anders.

   – Afdekken als je het niet gebruikt, liefst iets dat licht niet doorlaat.

   – Goed en lang filteren met een goede filter installatie, kijk niet op een paar uren extra stroom.

   – Regelmatig stofzuigen.

   – En… veel zwemmen.

    

Weergave van 66 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties