Tags: Alkaliniteit
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12 maanden geleden door
Sylvester.
-
AuteurBerichten
-
-
1 juli 2021 om 10:11 #25426
Ik heb een nieuw opzetzwembad van 13,5 m3, het staat nu drie weken opgesteld. Ik wilde van in het begin de waarden juist krijgen, te starten met de alkaliniteit. De kleurenstrips gaven mij een lage alkaliniteit. Ik voegde twee tot drie keer met tussenpozen een dosis ALKA plus toe telkens voor een verhoging van 10 eenheden. De kleur op de strip wijzigde niet. In de zwembadwinkel ging ik om raad vragen. Met hun digitale meter Pool Lab kwamen ze heel hoge waarden uit voor zowel mijn kraanwater als mijn zwembadwater. Heel vreemd. Ik kocht een grote doos ALKA min, en schafte mij ook de Pool Lab aan, om exacte waarden te krijgen. Thuis voegde ik een maximale dosis ALKA min aan het water maar wat bleek na een dag toen ik de digitale meting deed? Het zwemwater gaf 0 alkaliniteit aan! Mijn kraanwater dan maar gemeten: 49. Dwz dat het toestel in de winkel bevuild of verkleurd was en volledig afwijkend reageerde! Nu moet ik massaal ALKA plus gaan toedienen. Mijn vraag: gaat dat überhaupt lukken om een alkaliniteit van nul naar de gewenste waarde 100-150 te krijgen? En hoelang tussen elke toediening moet ik filteren? Nog andere tips want ph en chloor kan ik nu toch niet in orde krijgen?
-
1 juli 2021 om 12:55 #25472
Naar mijn idee worden mensen tegenwoordig uitgedaagd om zowat halve laboranten te worden met al deze waardes. Bij opzetbaden (en eigenlijk met de meeste zwembaden) heb je voornamelijk te maken met chloor en pH.
Zolang mogelijk dit filter aan en steeds voldoende vers water. Chloor en pH op peil brengen. De rest van de waardes volgen dan eigenlijk vanzelf.
Hou er rekening mee dat met de filtersetjes (ja, ook de zandfiltertjes) de oorzaak zijn dat het niveau van waterkwaliteit per definitie laag is. Maar ook in Facebook groepen zie je complete chemische analyses en doseringen ontstaan. Ik heb er echt mijn twijfels over.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
1 juli 2021 om 17:58 #25493
Herinner met iets gelijkaardig bij de opstart van het zwembad hier. Die TA kwam niet onmiddelijk boven water zeg maar. Het advies dat je eerst je TA op orde moet zetten, blijkt niet te gelden voor nieuwe zwembaden.
Zet eerst je PH en daarna de chloor op orde. Daarmee bedoel ik, geef een correcte dosis op basis van je meetwaarde, maar ga daarna niet PH/CL verder meten en op punt stellen. Meet dan nog eens je TA (die dan wel meetbaar zal zijn vermoed ik) en zet de TA op orde met plus/min.
Daarna kan je beginnen verfijnen met PH/TA te meten en bij te sturen en uiteraard ook de chloor.
-
1 juli 2021 om 19:56 #25513
Dankjewel dit is nuttig, ik zal de stappen doen die je beschrijft. Ongelooflijk toch hoe iets dat op zich theoretisch eenvoudig lijkt – slechts drie parameters die belangrijk zijn – in de praktijk zo anders kan uitvallen. Ik probeer het uit en laat dan weten of het water ok is😉
-
2 juli 2021 om 20:17 #25590
Ik kan het alleen maar beamen. Wat men tegenwoordig allemaal koopt. Ik vermoed dat men er een chemische bom mee zou kunnen maken als men alles tezamen zou smijten.
Ik maak er een erezaak van om elk jaar mijn zwembad kraakhelder en stabiel te houden met alleen chloor en héél af en toe pH corrigerend middel (meestal omlaag).
Wat je beter niet doet is teveel van een product erin doen, om nadien een compenserend product erin te doen.
Als je vult met kraanwater/drinkwater/leidingwater, dan moet je je meestal niet teveel zorgen maken. Eigenlijk kan je met de alkaliniteit het minste kwaad als die wat te laag of te hoog is. Dat komt meestal wel goed. Gewoon uwe pH juist zetten. De volgende dag de alkaliniteit eens checken. Als die niet te fel afwijkt, gewoon laten. Chloor op niveau brengen en nadien op niveau houden.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.