- Dit onderwerp bevat 17 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 maanden, 1 week geleden door
DDA.
-
AanmakerOnderwerp
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenIs een automatische ph dosering een meerwaarde of is dat eerder beperkt? Of is het misschien noodzakelijk in combinatie met een automatische chloor dosering omdat vloeibare chloor de ph flink omhoog duwt?
De reden is dat ik een automatische chloor dosering zou willen installeren, maar liever geen ph dosering. De warmtepomp en bypass staan buiten, op de retour leiding dicht bij het zwembad, en ik wil liever geen zwavelzuur vanuit de technische ruimte door de warmte wisselaar sturen, ook al is die van titanium.
Tot op heden blijft de PH vrij stabiel en moet die maar af en toe worden aangepast. Kleine moeite in tegenstelling tot chloor wat een pak meer manueel onderhoud en meting vraagt.
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1223Bedankt: 16 tijdenDat hangt van uw water af. Probeer het. Als het niet gaat kan je het nog erbij installeren. Meestal lukt het wel zonder pH als je het niet erg vindt om af en toe te controleren en bij te sturen.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenNa wat verder leeswerk lijkt een ph regeling in combinatie met natriumhypochloriet toch wel aangewezen om een goede balans te houden, zeker bij een lage dosering. Die warmtewisselaar mag dan wel van titanium zijn, er zitten best ook wat koperen leidingen in de warmtepomp. Lijkt me beter daar geen risico mee te nemen mocht er een keer wat misgaan met de chloordosering.
Het plan is nu om de injectoren op een stuk bovengrondse leiding te monteren na de warmtepomp (wel op een harde pvc buis). De doseerleidingen komen in een buisje te liggen en worden dan wel 3,5 meter lang tussen pompje en injector. Te lang volgens sommigen, maar als ik wat foto’s van professionele installaties bekijk, dan zou die lengte geen probleem mogen zijn.
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenBij ons is het alvast zinvol geweest. Ons water heeft standaard een PH van 8,2 . De lengte van de leidingen speelt niet echt een rol . Zorg er voor dat de injectoren van PH-/+ en Chloor ( ongeacht welk systeem ) minstens 0.5 m uit elkaar staan.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenTegenwoordig zijn veel doseerunits beschermd en pompen ze maar 1 enkele vloeistof in het bad. Meestal eerst pH en als die goed is de natriumhypochloriet.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!
-
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenOndertussen staat er een redox en chloor doseer systeem en de injectoren staan 25cm uit elkaar. Dat zou geen probleem zijn. Door wat mijn inziens een bug is, doseert die regelmatig wel gelijktijdig. Dat heb ik nu kunnen omzeilen door de ph dosering met een minuut te vertragen tov de chloor. Door een andere bug overdoseert zowel ph als rx ook regelmatig. Dat heb ik enigzins binnen de perken kunnen houden door de overdoseringsbeveiliging op max 200cc per dag te zetten, maar dat is niet echt handig om alles op peil te houden.
Verkoper en invoerder zeggen me dat dit allemaal maar normaal is en de gelijktijdige dosering zou geen risico zijn want in een gesloten systeem. Ik denk er het mijne van. Als ik ze mag geloven en alles op standaard instellingen zet, dan zit ik met 4, 5 en zelfs 6 ppm vrij chloor. Mijn Microbrol systeem zal in september richting Italië verstuurd worden, maar ik probeer er ondertussen nog wat van te maken.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenMicrobrol? Ik neem aan dat je Microdos bedoelt?
Heb zelf 27 jaar ervaring met waterbehandeling en ik kom er steeds meer achter dat 80%+ van mijn storingen voortkomen uit waterbehandelingsapparatuur en de service vaak laag is. Men kan tientallen redenen opgeven als; interferentie, afscherming, bestaand water etc etc.
Nu een paar merken overgehouden en nog steeds wel eens een issue, maar wel direct antwoord en opgelost.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1223Bedankt: 16 tijdenIk heb zelf ook een Microdos systeem. Het is geen super-de-luxe systeem maar werkt voor die prijs meer dan prima.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenHet is een eenvoudig systeem en dat zocht ik ook, maar met deze is toch wel een probleem. Echter niet volgens de verkoper en verdeler.
Bedoel, het is toch niet normaal voor eender welk ph/rx systeem dat het voluit begint te pompen op het moment dat de setpoint wordt bereikt. Dan zou het helemaal niets meer moeten doen. Deze Microdos werkt zoals verwacht tot de setpoint wordt bereikt en dan gaat het gemakkelijk enkele minuten continu pompen en stopt pas wanneer de setpoint wordt overschreden. Tegen die tijd is er al gauw tot 500 cc chloor te veel in het bad gepompt wat voor een stijging met 1,5 ppm vrij chloor zorgt. Bij zware regenval (verdunning) herhaalt zich dat dan enkele keren op een dag. Da’s niet de bedoeling.
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenOndertussen ben ik aan mijn derde ph en chloorregeling bezig . Ze doen allemaal wat ze moeten doen. Of het nu waard is om 1000€ meer uit te geven aan een systeem dat bvb eerst z’n chloor injecteerd en 2 min later ph-/+ injecteerd, dat is wat je er aan wilt uitgeven. Terwijl je met twee afzonderlijke systemen zoals Microdos ( wat ik nu ook gebruik) simpelweg ook kunt aansturen, mits wat knutselwerk , zodanig wanneer het ene pompje stopt met pompen dat et andere start met pompen.
DDA , een paar vraagjes :
Zijn je sondes geplaatst in een meetkamer ?
Werk je met een frequentie regelaar ?
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenRudy, er is een meetkamer voor de sondes (niet inline) en de pomp heeft een variabele snelheid. Ik heb zowiezo een langere omlooptijd en ‘s nachts is het nog langer door de tragere filtratie.
Nu heeft die Microdos Dual een flowrate instelling (één van de redenen waarom ik die gekocht heb) zodat je de dosering beter kan afstemmen op de omloop en mengtijden. Nu blijkt dat wanneer ik de flowrate verlaag, het probleem met overdosering al veel eerder begint.
Flowrate 100%: overdosering begint op setpoint (700mV)
Flowrate 40%: overdosering begint al eerder (697 mV) -
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenMijn systeem is microdos family 1 . Het draaide perfect, tot ik een frequentie regelaar (Isaver 2200 ) plaatste, toen begon het ook te flippen. Toen begon voor mij ook de zoektocht, sondes vernieuwd zonder resultaat. Mijn meetkamer werd gevoed door een slangetje met dezelfde diameter van de injectie/ chlooraanzuigslangetje. Ik heb de aanvoer en afvoer van de meetkamer veranderd, nl. met een grijs PVC buisje van 12mm diameter. Dus de verversing van water gebeurde veel beter nu, en is ruim voldoende wanneer de pomp op 300 watt draai . Bij ons was het probleem op deze manier opgelost.
Mijn keuze voor Microdos was in de eerste plaats omdat het systeem simpel is, betaalbaar en makkelijk aan onderdelen te komen. Microdos is één van de pioniers van automatische doseersystemen, levert ook systemen voor openbare zwembaden, heeft dus heel veel ervaring in waterbehandeling. Microdos heeft z’n thuisbasis in Italië, een land met een zwemcultuur zoals Spanje en zuid Frankrijk.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenBedankt voor de tip. De meetkamer is aangesloten met 12mm leidingen voor de pomp (retour) en na de filter (aanvoer). Dat gaat het probleem niet zijn.
-
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenMicrodos leek me ook een goede keuze om de redenen die werden aangehaald.
Recent heb ik deze video gemaakt om het probleem te kunnen bewijzen aan verkoper / invoerder. Zonder succes tot nu toe. Dit toont het overdoseringsprobleem op de setpoint, maar dan met de PH ipv Redox. Probleem is echter hetzelfde voor beiden.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenMicrodos levert ook aan (heel) veel fabrikanten onderdelen, meestal de doseerpompjes. Die zijn er vaak hetzelfde uit van diverse merken.
Gisteren een opmerking van een klant: “De hele straat heeft een zwembad, maar bij 80% staat de doseerunit uit ivm problemen”.
Er zijn echt veel factoren die de werking bepalen. Maar vaak ook onwetendheid bij de gebruikers en (professionele) plaatsers. Kies voor een degelijk, eenvoudig systeem en met een bekende goede service.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters! -
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenWaarom mail je niet rechtstreeks naar Italië en stuur het filmpje met de vertaalde tekst in het Engels of Frans mee. Ik ben zeker dat je antwoord zal krijgen met een mogelijke oplossing. Het is Italië, het kan dus even duren.
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenHeb je al geprobeert met de Hysteresis range op nul te zetten ?
1 gebruiker bedankte de auteur voor deze post.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenJe hebt me op een spoor gezet, Rudy. Door wat met de proportionality (soort van hysteresis) te spelen dit weekend, heb ik het probleem niet kunnen oplossen maar wel beter weten te omzeilen. Door de instellingen op max te zetten (bv 100 naar 200 mV), lijkt de dosering zich beter te spreiden en trager te verlopen waardoor de overdosering op het setpoint niet weg is maar wel minder vaak lijkt voor te komen door de verlaagde intervals.
Nu geeft die handleiding van Microdos wel een heel andere uitleg aan die instelling, maar goed … die handleiding is op zich ook al een mysterie.
-
-
AuteurAntwoorden