Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Beste rendement warmtepomp bij minder weer/afwezigheid

Weergave van 6 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1942
   JérémyJérémy
   Bijdrager

   Dag iedereen!

   Ik heb een vraag in verband met het rendement van onze warmtepomp (Duratech) bij minder weer (en we dus niet zwemmen)/afwezigheid. Onze normale zwemtemperatuur is rond de 30-31 graden. Wanneer het even wat minder weer is, of wanneer we voor lange tijd (>1 week) niet thuis zijn, dan zetten we de warmtepomp op 25 of 26 graden en laten we hem enkel s’nachts draaien. We denken dat dit beter is dan hem naar een zeer lage temperatuur (20 graden bv) te zetten of hem helemaal af te zetten, omdat je dan daarna toch weer die moeite (lees: kost) moet doen om hem weer naar de normale zwemtemperatuur te verhogen.

   Nu vragen ze ons af of dit klopt en of dit dus de beste manier is om de warmtepomp af te stellen in periodes dat er niet gezwommen zal worden. Wat doen jullie meestal?

   Alvast bedankt!
   Jérémy

    

  • #1946
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik kan niet beoordelen of het voor een week loont hem op 26 graden te zetten, ik denk wel dat dit goed is om te doen. Maar waarom laat je de wp in de nacht lopen? Dan is het rendement juist veel lager. Nooit in de nacht gebruiken, maar enkel overdag.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #1947
   JérémyJérémy
   Bijdrager

   Bedankt voor je antwoord! Ik laat hem s’nachts draaien omdat we een dubbele meter hebben en s’nachts dus minder dan de helft van het tarief betalen dat we overdag betalen.

   De centrale vraag is eigenlijk wat het minste verbruikt:

   – Een week/twee weken het zwembad op 26 graden zetten, dan weer op 30 graden.
   – Een week/twee weken het zwembad op 20 graden zetten, dan weer op 30 graden.

   Thanks!
   Jérémy

  • #1948
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik weet niet of je in de nacht echt goedkoper uit bent, ondanks het dubbel tarief.

   Ook op je andere vraag durf ik geen antwoord te geven. Dit is van diverse factoren afhankelijk. Hier vind je een kort bericht erover:

   https://www.bouwzelfjezwembad.nl/wat-kost-een-warmtepomp-gebruik


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #1949
   JérémyJérémy
   Bijdrager

   Ok, toch bedankt voor je antwoorden in ieder geval! Ben benieuwd of iemand anders hier ervaring mee heeft.

  • #1954
   DDADDA
   Bijdrager

   Als je warmtepomp een inverter is, dan is het door de band beter de temperatuur gewoon aan te houden denk ik. Dan kan de warmtepomp op lager toerental en lager verbruik het water makkelijk op temperatuur houden. Bij een niet inverter zal dat ook zo zijn, maar met een iets hoger verbruik.

   Als ik een week of twee op reis was, dan zou ik wel de warmtepomp uitzetten – alleen al om problemen of storingen te vermijden. Ook kan de zwembad pomp frequentie dan makkelijker naar beneden als er niet gezwommen wordt. Het verbruik om het water op temperatuur te houden gedurende die twee weken zal waarschijnlijk ook hoger liggen dan eenmalig op te warmen wanneer je weer thuis bent.

   Met ons weer zou ik wel blijven verwarmen als ik thuis bleef. Er is altijd wel een mooi zwem momentje. Mijn zwembad houdt ongeveer 23 graden bij het kwakkelweer van de laatste twee weken zonder warmtepomp en we verwarmen naar 28 graden. Dat is dan ook weer niet zo gek veel dat we moeten bij bijverwarmen. Allemaal te bekijken in je eigen situatie.

   Ben ook niet zo zeker van het nacht-tarief. Gemiddeld is de kostprijs 70% van het dagtarief, maar het temperatuur verschil dag/nacht is ca. 10 graden in de zomer: 26 max en 16 min. Dat is een verschil in rendement, althans voor mijn warmtepomp, van ongeveer 62%. In dat geval is het overdag ietsje beter in verbruik (in theorie).

  • #6848
   JérémyJérémy
   Bijdrager

   Dag DDA,

   Een beetje een late reactie langs mijn kant, maar toch bedankt voor je antwoord! We hebben geen inverter jammer genoeg. Goed punt over het rendement overdag/s’nachts, zeker iets om over na te denken!

   Met vriendelijke groeten,
   Jérémy

Weergave van 6 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties