Tags: bovengronds, rukwinden, stalen zwembad, storm, wind, Zwembad
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 maand geleden door
DDA.
-
AuteurBerichten
-
-
22 mei 2022 om 13:36 #37008
Ik heb een stalen Gré-zwembad van 6,10 x 3,75 X 1,20. Het moet bovengronds geplaatst worden. Waar wij wonen, hebben we helaas af en toe tot regelmatig te maken met stormwinden tussen 90 en 110 km/uur, die ook kunnen oplopen tot 120 / 130 km/uur. Dat klinkt niet ideaal voor een bovengronds zwembad, maar ik vraag me af wat sterker is: water of wind?
De staalplaten wand heeft maar een dikte van enkele mm’s, maar de kracht van de hoeveel water (+/- 25000 L) houdt de wanden omhoog.
Werkt diezelfde (water)kracht ook tegen wind en/of felle windstoten? De stalen zijsteunen kunnen bevestigd worden in de betonnen vloer, maar ook hiervan weet ik niet goed of dat voldoende is? Ik denk bij ons bovengronds zwembad en de stormwinden vooral aan de stalen wand die zou kunnen dubbel klappen, maar evengoed zit ik er naast met dat idee. Een Google search over dit probleem levert helaas geen antwoorden op. Misschien hier iemand die er wat meer over weet?
-
22 mei 2022 om 13:46 #37009
Daarover moet je je geen zorgen maken. De afdekking kan wegwaaien maar het zwembad zelf niet.
de wanden gaan zeker niet dubbel vouwen
-
23 mei 2022 om 18:51 #37023
Kan het me ook niet voorstellen inderdaad. Als je ziet dat er tonnen aan zand op gebruikt kan worden kan de wind er niet veel mee. En als het wel gebeurt vrees ik dat het zwembad niet je grootste probleem zal zijn.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
23 mei 2022 om 20:07 #37036
We hebben met sommige stormwinden al behoorlijk wat zien rondvliegen: gevulde kinderzandbak (schelp), tuinhuisje, grote gevulde bloembakken … En als ‘n wind van 120 moeiteloos bomen kan ontwortelen en een truck omver blazen, dan had een bovengronds zwembad misschien ook gekund? 10 jaar geleden hadden we hetzelfde zwembad, mooi ingegraven, alles bijna klaar voor gebruik, maar toen de buurman zijn zelfdragend zwembad leeg liet lopen, bleef er van het onze niets meer over. Helemaal ingestort. Zo’n ervaring wil ik liever niet meer herhalen, ik zet dit zwembad graag op met ‘n beetje meer piece of mind 😁
-
23 mei 2022 om 20:09 #37037
Ik kan je verhaal niet zo goed volgen. Wat is er precies gebeurd met die van de buurman? En hoe kan dat jouw zwembad beïnvloeden?
-
23 mei 2022 om 20:21 #37038
We hadden eenzelfde Gre-zwembad, waarvan de handleiding schreef dat het ook ingegraven kon worden. Dat hebben we gedaan, en nadien ‘s nachts het zwembad laten vollopen. Tegen de ochtend was het voor 80% gevuld. Die ochtend liet de buurman zijn zelfdragend zwembad leeglopen, dat op enkele meters van het onze stond. De plotse hoeveelheid water (15000 L) die in onze tuin terecht kwam, aan het zwembad, heeft de zijwanden doen inklappen. De buitensteunen stonden al behoorlijk vast, maar we wilden ze pas extra vast zetten wanneer het bad helemaal gevuld was (tegendruk). We hebben toen de kracht van water leren kennen, onze ervaring nu met stormwinden is een beetje van hetzelfde kaliber. Vandaar mijn vraag wat sterker is, wind of water.
-
23 mei 2022 om 20:38 #37039
Ja dat is iets anders. Maar een volledig gevuld bad dat stevig staat zal zeker niet wegwaaien of vervormen. Natte grond die instort heeft enorme kracht.
-
23 mei 2022 om 21:09 #37040
Hebben we het hier nog over België / Nederland of zit je in een orkaan-gevoelig gebied bij de evenaar?
Ongeveer 15 jaar geleden hadden we de pech een zeldzame lokale windhoos te mogen meemaken. Ik heb geen idee van de windsnelheden, maar toen is onze tuinberging opgestegen en bij de buren geland. Dat was geen flutwerk, maar superstevig in elkaar gezet. We hadden toen nog meer schade op het dak, ontwortelde bomen, enz.
Het zou me niet verbazen dat in zo’n omstandigheden een staalwand zwembad het ook kan begeven door de druk op het water en op de rand boven de waterlijn. Niet dat het gaat vliegen, maar dat de structuur flink wordt aangetast of het begeeft. Maar ja … da’s dan maar even brute pech, toch?
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.