- Dit onderwerp bevat 12 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 5 maanden geleden door
Jesse Sun.
-
AanmakerOnderwerp
-
Serge Vercauteren
DeelnemerOnderwerpen: 11Reacties: 39Bedankt: 0 tijdenHallo, ik ben op zoek naar een manier om mijn zwemwater te desinfecteren.
Ik dacht aan de klassieke manier met chloor en een uv-c lamp erbij omdat, zo men zegt ,het chloorverbruik mindert. Nu zie ik ook dat je zo een uv-c lamp kan combineren met 1.een Ozonator en 2. Een Ionisator.
Over de werking kan ik genoeg info vinden al lijkt het soms ook op reclamepraat.
Waaruit bestaan jullie systemen en zijn jullie er content van?
Gebruikservaringen helpen mij meestal wel om voor mezelf een keuze te maken😃
Vriendelijke groeten Serge
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 518Bedankt: 2 tijdenDe keuze van je desinfectiesysteem hangt af van je gezin. Er kan bvb. iemand van je gezin allergisch zijn tegen chloor, of een bepaalde huidziekte hebben ( bvb. exzeem ) . Het nut van een ozonator of uv lamp zie ik niet in. Alle bacteriën worden immers gedood door de chloor ( tabletten, vloeibare chloor of verkregen via zoutelectrolyse).
Mijn installatie bestaat reeds 19 jaar uit een electronische gestuurde PH & Chl regeling die de producten in de toevoerleidingen injecteren. De sondes moeten regelmatig eens geijkt worden. Eenmaal je water gestabiliseerd valt het chloor verbruik heel hard mee .
ik vermoed dat Sylvester hier nog wel dieper zal op ingaan, dit is echt zijn dada.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijden😃
Ach dat valt wel mee, gewoon uit interesse.
Het klassieke chloordoseersysteem is het eenvoudigst en doeltreffend.
UV-lampen ben ik geen fan van, volgens mij doet dat niet veel af. Sommigen zullen dat tegenspreken.
Enkel een ozonator of ionisator is minder interessant maar wordt toch ook aangeprezen als dé methode om chloorvrij te zwemmen. Dat komt omdat beide systemen op hun manier bepaalde verontreinigingen afbreken, maar niet alles.
Een ozonator schiet vooral op zonnecrème, urine, zweet, cosmetica enz… Deze moet in combinatie met UV lamp voor een doeltreffende ontsmetting, en dan nog is er chloor nodig.
Een ionisator schiet vooral op algen en bacteriën. De koper ionen zijn er voor de algen en het samenklitten van verontreinigingen waardoor het water zeer helder kan worden. De zilver ionen nemen de bacteriën voor hun rekening. Ook hier is een beetje chloor nodig.
Het is wel zo dat je met een combinatie van ozonator, ionisator en eventueel een UV lamp erbij, tot bijna 100% chloorvrij kan gaan. Toch is het aan te raden om lichtjes te blijven ontsmetten met chloor. Afhankelijk van de situatie kan je met die combinatie toekomen met een chloor niveau van rond de 20%. Dat maakt wel dat uw totale ontsmettingsinstallatie zeer duur wordt en wel wat onderhoud vergt.
Belangrijk is dat je een afdekking voorziet, liefst een rolluik dat géén licht doorlaat, bv. met solar lamellen die aan de onderkant zwart zijn. Dat maakt dat algengroei nagenoeg niet mogelijk is, op voorwaarde dat het zwembad dicht is als er niet gezwommen wordt. Alzo kan je het chloorniveau wat verlagen. Ook het proper houden van het water (douchen voor het betreden, stofzuigen, goede glasfilter, lang filteren) verminderen de nood aan ontsmetting. Het type water en temperatuur is ook belangrijk. De temperatuur niet te hoog laten oplopen.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenEn dan is er ook nog een Hydrolyse systeem. Dat lijkt wel wat op de bovenstaande principes. Dat is een combinatie van ionisatie en hydrolyse door het water te behandelen met stroom. Tevens wordt er ionisatie toegepast en is er een klein beetje zout nodig voor de hydrolyse. Dit is echter veel minder dan de gewone zout-elektrolyse systemen die behoorlijk wat chloor produceren.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenHeb gekozen voor AFM filterglas + UVC lamp + continu filteren met frequentieregeling op de pomp. Verder ook het water verdund om een lage CYA waarde te halen (20ppm) en ga dit nog verder proberen te laten dalen dit seizoen met CYA vrije chloor (HTH). Ook met Starver X begonnen om fosfaat uit het water te halen, want we wonen quasi in een bos wat de fosfaten de hoogte doet in vliegen.
Er speelt wel een allergie / huid irritatie probleem mee in ons eerste seizoen. Anders had ik die investeringen wellicht niet gedaan. Andere technieken zoals ozon ed leken mij te duur, complex of onduidelijk qua netto effect.
We zijn nog niet aan het zwemmen, dus het zal nog moeten blijken wat het resultaat is.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenWaarom gebruik je geen natrium hypochloriet, met een doseersysteem? Daarin zit geen cyaanzuur.
Onderschat niet het nut van een goeie licht-dichte afdekking, dat is zeker zo belangrijk. Je kan het chloorniveau continu lager houden als je altijd afdekt met een licht-dichte afdekking (liefst een rolluik)
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenBen ik aan het bekijken (voor volgend seizoen), maar ik ben er nog niet helemaal uit. Oorspronkelijk heb ik er voor gekozen om de warmtepomp en bypass buiten in lijn te zetten op de retour en na de technische ruimte. Eerst met een chloor tablet dispenser en dan later met een doseersysteem. In alle naïviteit dacht ik dat dit wel zou lukken: in de technische ruimte de sondes en de controller, en dan met voldoende lange slangetjes op de pompjes naar buiten op de retour, dus na de wp bypass en terugslagklep.
Blijkt dus niet zo vanzelfsprekend want die lange slangetjes kunnen niet volgens de winkels waar ik me al eens geïnformeerd heb. Het zou problemen geven, maar ik krijg nooit een antwoord op wat dat probleem dan juist is. Geen garantie op het hele systeem is het antwoord dan. Tja. Ik snap de hele logica erachter eigenlijk niet want de lengte zou toch geen invloed mogen hebben.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenHoe lang worden die dan? Het zal toch geen 100 meter zijn?
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenHoe lang worden die dan? Het zal toch geen 100 meter zijn?
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenNee, zeker niet. Een 3-tal meter ongeveer. Gaat dus over het slangetje van het peristaltisch pompje naar de injecteerder op de leiding (voor de duidelijkheid).
Serge Vercauteren
DeelnemerOnderwerpen: 11Reacties: 39Bedankt: 0 tijdenAl dank voor de informatie en tips.
Ik ben nu een chloor en PH doseerder aan het kiezen,en zag er eentje dat gebruik maakt van een zeliapod, alle sensors en chemieinspuitersnin 1 kamer, dat vergemakkelijkt de installatie omdat je niet hoeft te werken met boorzadels. Maar zou de meting dan niet vertekent zijn?
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 618Bedankt: 3 tijdenIk lever nu die Orpheo X doseerunit naar alle tevredenheid. CCEI/Blue Electric maakt echt mooie apparatuur. Ik verkocht al jaren de zoutelektrolyse van hun.
Het meetwater wordt in de vernuftige container gescheiden van de injectors waardoor de meting prima is. Niet op mijn website, maar wel bij mij te koop.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!Jesse Sun
DeelnemerOnderwerpen: 0Reacties: 1Bedankt: 0 tijdenSelectieprincipe van zwembadwaterbehandelingsplan
1. Kostenproblemen
2. Bacteriedodende werking
3. Gemak van installatie, bediening en onderhoud van het desinfectiesysteem
4. Veiligheidskwesties (bijwerkingen)Ozon, ultraviolette stralen, chloordioxide, chloor, enz., elk van deze sterilisatiemethoden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Meestal bereikt een combinatie van sterilisatiemethoden het beste effect. Wat betreft de focus, het hangt voornamelijk af van de eigen keuze van de gebruiker . CE Environment Technology Co., Ltd
-
AuteurAntwoorden