Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Diameter leidingen en hoogteverschil.

Weergave van 6 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1126
   DDADDA
   Bijdrager

   Hello,

   Ik zou de buizen voor mijn binnenkort te plaatsen Zodiac zwembad willen ingraven en moet nog twee vraagstukjes oplossen. De zelf aanzuigende pomp heeft een debiet van 11 kuub/h (opvoerhoogte 13,7m) met een zandfilter van 50 cm diameter en 75kg zand. Beiden zijn als samengestelde kit meegeleverd. Zwembad is ca. 36000 liter.

   De vraagstukjes:

   – Afstand over de grond tot aan de technische ruimte (aka tuinhuis) bedraagt 10,5 meter en er is een hoogte verschil van ca. 1 meter. Tuinhuis ligt hoger dan het zwembad. Is dit haalbaar met deze pomp / filter installatie? Binnen zal er nog ca. 1,5 meter bijkomen in de totale lengte.

   – Kan ik voor de aanzuig en retour leiding een diameter van 50 mm gebruiken, ook al is het filter systeem voorzien met aansluitingen en van 38 mm? Ook de meegeleverde leiding is 38mm, maar veel te kort. De pomp en het zwembad hebben aansluiten van 50 mm. De reden om voor 50 te kiezen is dat deze leidingen meer geschikt lijken om in te graven dan de leidingen van 38 die je kan kopen.

   Alle tips, links of ideeën welkom!

  • #1132
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Uiteraard moet je voor 50mm kiezen. In principe kan je ook op die filter met 50 aansluiten. Plaats eens een detailfoto van de aansluitingen.

  • #1136
   DDADDA
   Bijdrager

   Als het even lukt voeg ik straks nog een foto toe. De 6-weg kraan op de filter heeft alleen aansluitingen diameter 38. Voor het overige (zwembad, pomp, …) is alles uitgevoerd in 50mm. Beetje vreemd dat het zwembad met buizen van 38 mm geleverd werd en met wel 5 verloopstukken 50>38. Zou daar een specifieke reden voor zijn?

   De belangrijkste reden om voor 50mm te gaan is owv het verlies aan debiet bij 38mm over 10m afstand. Volgens deze module http://www.calculatoredge.com/mech/pipe%20friction.htm reduceert dat 2,7 meter opvoerhoogte tov 0,7 meter bij 50mm diameter.

    

  • #1139
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Een zwembad van die inhoud moet je echt niet aansluiten met minder dan 50. Lijmslang welteverstaan, met gladde binnen en buitenkant.

   En toch denk ik dat het mogelijk is om 50 op de filter aan te sluiten. Als de inhoud 75 kg zand is, kan het bijna niet anders

  • #1141
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De lengte van de buis kan je verwaarlozen. Een rechte buis van 50mm van 100m lang geeft een drukverlies van 0.15 bar . Volgens de berekening zou 2.7 m ( 0.27bar ) verliezen . Je hebt een theoretische opvoerhoogte van 13.7 m. Bij zowel 38mm of 50mm is er geen enkelprobleem. Je mag zelfs EPDM matten plaatsen op je garage/ carport van 3 m hoog.

  • #1142
   DDADDA
   Bijdrager

   Even een schema toevoegen

  • #1143
   DDADDA
   Bijdrager

   Bedankt voor jullie advies. Besef nu dat het hoogteverschil relatief is owv de waterlijn die zelfs hoger is dan de vloerpas van de technische ruimte. De andere redenen om voor 50 te kiezen is omdat die buizen toch iets steviger lijken en ik ze toch maar beperkt ga ingraven en voor de winter ga leeg trekken. Ook is 50mm makkelijker om aansluitingen zoals bolkranen te monteren. Heeft het zin om er een terugslagklep tussen te zetten of is het beter om de filter en pomp op een verhoogje te zetten zodat ze boven de waterlijn uitkomen?

Weergave van 6 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties