Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Geothermische warmtepomp

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #8846
   radioheadradiohead
   Bijdrager

   Vraagje van een newbie aan de experts die hier ongetwijfeld rondhossen. Is er een mogelijkheid om met een geothermische warmtepomp een zwembad te verwarmen? Is er naast de hogere kost, nog een andere misschien technische reden waarom je dat al dan niet zou zou uitvoeren ivm de gewone inversiepomp?

    

  • #8853
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Voor zover ik kan inschatten heeft een geothermische pomp meer rendement op koude dagen en in de winter. Maar in de zomer is het rendement slechter als een gewone zwembad pomp met lucht. Uiteraard…

   Ik vermoed dat globaal gezien de jaarlijkse totaalkost(afschrijving en verbruik) bij een geothermische pomp duurder is dan een gewone warmtepomp, en dit omdat je in de winter toch nooit zwemt.

   De balans tussen alles zal je moeten afwegen, dat hangt af van aankoop en gebruik van zwembad.

   Ik vermoed ook dat je meer uit het systeem haalt als je een geothermische warmtepomp plaatst voor verwarming en sanitair water van de woning, en dan als surplus het zwembad verwarmt. Dan heb je het voordeel dat je maar met een kleine meerkost (sturing en buizen) op de reeds aanwezige verwarming je zwembad mee kan verwarmen. Uiteraard heb je dan ook de meerkost van de stroom. Hier is de jaarlijkse totaalkost kleiner omdat de aankoop ook gerechtvaardigd is voor verwarming van het huis.

   Je kan beter investeren in een goed rolluik met solar lamellen, en daarbij EPDM matten om op te warmen. Wil je dan nog wat verder buiten seizoen zwemmen, dan ben je veel beter af met een gewone goeie warmtepomp, zelfs geen inverter pomp. Gegarandeerd dat die pomp (bijna) niet moeit draaien in het zwemseizoen. Enkel bij lange regendagen.

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties