Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Heien noodzakelijk?

Tags: 

Weergave van 9 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #886
   MichielMichiel
   Bijdrager

   Ls,

   Wij zijn ons aan het oriënteren op (mini) zwembaden voor in de achtertuin. Natuurlijk is opzet en opbouw makkelijker, maar het mooist is toch een ingegraven zwembad. Echter lees ik verschillende zaken op internet en dan met name op het wel/niet noodzakelijk zijn van heien op niet-zandgronden zoals bij ons in het westen van het land.

   De woningen staan hier op 20-29 meter lange palen, maar om een zwembad van zo’n 4 x 2,5 meter op 4-6 palen van die lengte te plaatsen lijkt wat overdreven en ook duur. Is dat dus echt noodzakelijk?

   Navraag bij de gemeente m.b.t. sondering van de grond in onze buurt, kwam dit eruit:

   —-

   Het open waterpeil werd vastgesteld op 1,81 m- NAP. De grondwaterstand lag tijdens de uitvoering van net grondonderzoek in februari 2011 op ca 0,8 a 2,4 m- NAP. Opgemerkt wordt dat dit een serie van eenmalige waarnemingen betreft met een grote variatie als gevolg van de verschillen in de opbouw en doorlatendheid van de toplaag. De freatische grondwaterstand varieert en is afhankelijk van neerslagoverschot, bodemopbouw en afstand tot open water.

   Uit de resultaten van het grondonderzoek kan de navolgende bodemopbouw worden afgeleid:
   Diepte in m- NAP
   * m.v. – 4,0 a 5,0  KLEI en ZAND, wisselende lagen, deels uitgedroogde maaiveldlaag
   * 4,0 a 5,0 – 11,0 a 12,0  KLEI en VEEN, slap, wisselende lagen, locaal met silt- en/of zandhoudende laagjes, grillige opbouw
   * 11,0 a 12,0 – 16,0 a 16,5  KLEI, LEEM en ZAND, afwisselende lagen, zogenaamde “wadafzettingen”, afgesloten met holocene basisveenlaag
   * 16,0 a 16,5 – ca 32,5  ZAND, matig vast tot zeer vast gepakt, met silten/of kleihoudende laagjes, grillige opbouw Pleistoceen-

   —-

   Bij een zwembad van zo’n 120 cm diep houd je nog zo’n 2,5 – 3,5 meter klei/zand onder het zwembad voor je op een slappe laag komt.

   Ik snap dat je met heien en een betonplaat natuurlijk het beste uit bent, maar los van het prijskaartje lijkt mij het zo dicht bij de woning ook niet zo prettig om 20-29 meter palen te gaan heien. Om over de diverse buren maar te zwijgen. 😉

   Maar hoe groot is het risico bij niet heien?

   Alvast bedankt.

    

   Groet,

   Michiel

    

  • #899
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Eer men palen gaat heien moet er een bodemonderzoek gebeuren, minimum bodemonderzoek is drie boringen , kost om een bij de 2000€ , kostprijs palen heien, koppen afschieten en dan de balken bekisten en gieten enz. Je zou op een gigantische m² prijs komen.

   Als ik het goed begrijp wil je een bouwkundig zwembad plaatsen. Ik zou gewoon drainage plaatsen onder de betonlaag.

  • #902
   MichielMichiel
   Bijdrager

   Inderdaad, dat wordt veel te duur. Qua soort zwembad maakt het op zich niet zoveel uit, maar ik zie geschikte polyester bakken (de sterke varianten die geen extra ondersteuning nodig hebben) en stalen wand met folie.

   Ik denk dat een betonnen plaat eronder weer extra gewicht is, dus misschien dat gestabiliseerd zand in beide gevallen voldoende is.

  • #920
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De slappe laag is de laag onder klei. Dat is een waterlaag . Onderschat de kracht van het grondwater niet. Het is niet het eerste polyester zwembad dat een paar cm naar omhoog komt door het grondwater.

   Een reden te meer om drainage te plaatsen . En maak je betonplaat 3,5 x 5 m. Iets dieper uitgraven op de bodem voorzie je kiezel je plaatst je drainage en op de drainage plaats je terug een laag kiezel. Bovenop de kiezel pvc folie en dan giet je de betonplaat, denk ook na over een bodemput .

  • #932
   MichielMichiel
   Bijdrager

   Dank voor je uitleg.

   Grondwater speelt toch pas een rol als je je zwembad leeg moet laten lopen? Of bij de plaatsing zelf?

   Op zich heb ik niet het idee dat er veel zakt in de buurt (woningen staan er sinds 2012) en de bekende Intex opzet zwembaden om ons heen zakken met hun 6000 liter ook niet. Dus opbouwbaden moeten volgens mij sowieso wel kunnen, misschien dat half ingegraven nog een veilige middenweg is (?)

   Of een ingegraven “gokje” wagen met welke variant dan ook…

   Sowieso dan nog iemand vinden die kan assisteren; hoveniers uit de omgeving wagen zich niet aan zwembaden en verder loopt het natuurlijk storm bij de echte zwembadleveranciers en installateurs.

    

    

    

  • #933
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Als de woningen op palen staan, zou ik mij toch eens goed informeren. Die staan niet zomaar op palen, eender welk gewicht erop komt.

  • #934
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Je mag de neerwaartse druk van een woning niet vergelijken met een zwembad.  Volgens mij is het opgespoten grond , vandaar de heipalen en de grillige structuur van de grond.

  • #945
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Een alternatief voor heipalen is nu net de “zwevende betonplaat”, dat is nou net de techniek die men toepast in de zwembad sector.  Een zwevende betonplaat is een betonplaat die dikker is uigevoerd  (25 a 30cm en dubbel bewapend) dan een gewoon gestorte fundering, bij een gewone fundering plaatst men geen wapening. Ook de kwaliteit van beton verschilt. Nomaal funderingsbeton is c20-25 , voor een zwevende betonplaat gebruikt men C25-30 beton.

  • #954
   MichielMichiel
   Bijdrager

   Is zo’n extra dikke betonplaat niet juist nog zwaarder dus nog meer belasting vooor de grond daaronder?

  • #988
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Een kracht wordt uitgedrukt in Ton/m² , kg/cm² of  N/cm². Algemeen wordt aangenomen dat zandgrond ( minst sterke ) een druk kan weerstaan van 2 kg/cm². Gewapend beton weegt 2500 kg/m³.

   Jouw betonplaat 4 x 2.5 x 0.3 = 3m³

   Jouw lange verticale wanden 4 x 1,5 x 0.2 = 1.2 m³ x 2 = 2.4 m³

   Jouw korte verticale wanden 2.1 x 1.5 x 0.2 = 0.63 m³ x 2 = 1.26 m³

   Dit geeft dus een totaal van 6.66 m³ beton

   Inhoud van je zwembad netto 3.6 x 2.1 x 1.5m diep = 11.34m³

   Totaal gewicht beton 6.66 x 2500 = 16650 kg

   Totaal gewicht water 11.34 m³ = 11340 kg

   Opp. betonplaat 400 x 250 = 100000cm²

   16650 kg / 100000 cm² =  0.1665 kg / cm² neerwaartse belasting

    

   Natte grond verminderd de drukweerstand van de grond. Om die reden heb ik je eerder geadviseerd drainage te plaatsen. Ik hoop dat ik je hiermee wat gerust gesteld heb.

Weergave van 9 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties