Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Hoe het best opstarten Zwembad Chemicaliën, PH-ALKA-Chloor?

Weergave van 6 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2320
   Dirk BunkensDirk Bunkens
   Bijdrager

   Hallo allemaal,

   Inderdaad een onderwerp dat veel besproken word, maar na het forum geheel te hebben gelezen/onderzocht heb ik nog steeds wat vragen omtrent de combinaties/reacties tussen PH-ALKA en Chloor.

   Kleine context in kort: Dit jaar voor het eerst begonnen aan het zwembad verhaal. 2 maanden terug zwembad geinstalleerd, enz… 1 week terug, volledig groen geworden. Inderdaad doordat de waardes niet constant waren gehouden en niet juist! Te veel producten gebruikt uiteindelijk, met als resultaat leeg laten lopen en opnieuw. Volledig bewust dat de fout bij ons ligt. TE veel fouten gemaakt om ALKA juist te krijgen, enz…. Cyaanzuur te hoog door….!

   2 dagen geleden terug zwembad vol laten lopen. 

   Eerste onduidelijk is: Moet je nu PH of ALKA eerst juist krijgen. Op het net vind je kerende verhalen hierover. Ik ben met PH begonnen wat mij ook het juiste lijkt. + ALKA zit al redelijk juist. (PH= 8,05 ALKA=127 ==> 200 gram PH- toegediend)

   Eerste fout al: zwembad water was nog op leidingwater temperatuur.

   NA verwarming water 20 naar 26,5 waren de waardes: (PH=8,14 ALKA= 120==> 200 gram PH- toegediend) Door temperatuur verhoging, verhoogd ook de PH? Heb ik toch gelezen?

   Waardes deze morgen (PH=7,61 ALKA=112 ==> 150 gram PH- toegediend)

   2e Onduidelijkheid: Nog steeds geen chloor toegediend aan het zwembad omdat de PH nog niet juist is. Correct?

   3e Onduidelijkheid: Nu we het even over chloor hebben, wat is nu de juiste waarde voor Chloor, vrij chloor wel te verstaan. Ook hier zijn veel verschillende getallen op het net. 0,85 – 1,5 of 1 – 2,5 ppm ?

   4e Onduidelijkheid: Terugkomen op PH en ALKA. Bij stap (PH=7,61 ALKA=112 ==> 150 gram PH- toegediend) zal de PH weer dalen maar ook mijn ALKA. Nu is de vraag wanneer ik PH bijvoorbeeld op 7,2 heb gekregen, zal mijn ALKA ook ferm gedaald zijn. Wat is dan de normale actie die je moet ondernemen? Want doordat je PH 7,2 kan je chloor toedienen met gevolg van een verhoging in PH weer.

   Probeer ik mijn ALKA terug omhoog te krijgen met ALKA + dan zal ook de PH terug stijgen.

   Wat is hier de juiste balans/prioriteit om het water stabiel te krijgen en vooral juist met de juiste desinfecterende werking? 

   Welke is nu het juiste werkgebied van de Alkaliteit? 80-120 of 100-150 ?

   Ik meet mijn waardes min. 2 keer per dag met een Poollab 1.0 tester, en houd een Log-boek bij met PH,ALKA,Chloor(vrij),Cyaanzuur en tussendoor Totaal chloor om gebonden chloor te berekenen. Ook neem ik steekproeven met wat strookjes om de tester te verifiëren.

   5e Onduidelijkheid: Om de hoeveel tijd mag je PH poeder toevoegen om deze juist te krijgen? Mijn zwembad water gaat volledig rond in 2uur theoretisch… Ik doe toch maar een toevoeging om de 12u of langer? Of een andere vraag, hoe lang mag het duren nadat je je zwembad hebt gevuld voordat je PH juist is. Want hoe langer dit duurt, hoe langer zeer geen chloor in zit?

   6e Onduidelijkheid: Moeten we zeker vlokmiddel toedienen om een bepaald tijd? en het gebruik van bijvoorbeeld zeofiene blokjes in het zwembad gebruiken? (Heb ik hier liggen)

    

   Alvast bedankt en hopelijk komen we hieruit, waarschijnlijk voor velen normaal, maar voor starters niet zo zeer.

   Onder het motto, durf te vragen! Prettige zomer en veel zwemplezier allen ! Dirk.

    

  • #2342
   DDADDA
   Bijdrager

   In principe is de volgorde Alkaline, PH en dan Chloor. Maar ik zou al vanaf het begin wat chloor beginnen toevoegen. Drie dagen zonder chloor is de limiet dacht ik. Voor de opstart is dat een chloorshock, maar wacht niet te lang met tabletten op te starten.

   Je waardes zitten al redelijk goed nu. De rest is finetuning en in mijn geval deed ik dat maximaal 1 x per dag, de dag erna terug meten en weer wat product erbij doen indien nodig. Na enkele dagen zou je zwembad op peil moeten zijn, maar je moet het dus ook wat tijd geven om te mengen. PH en Alka kan je na elkaar toedienen met een korte pauze, maar hou er rekening mee dat de Alkaline je PH beïnvloedt, zowel plus als min.

   Vrije en totale chloor tussen 0,5 en 3 houden. Ik probeer zo rond 2 ppm te blijven. Ideaal is dat de vrije en totale chloor waardes dicht bij elkaar liggen. Als dat niet zo is, duidt dit op een hoge vervuilingsgraad en te veel gebonden chloor.

   De alkaliteit was een lastige bij de opstart van het bad en die heeft lang te hoog gestaan, zo rond 180 hoewel dit nog net binnen de limieten zit volgens sommige bronnen. Ik heb geen invloed op PH, Chloor of iets anders gemerkt. Nu zit ik ergens rond 140. Ik heb de indruk dat dit ook vanzelf wat lager wordt door het weer of andere invloeden.

   De zeofine blokjes zou ik zeker gebruiken en af en toe wat vlokking is aan te bevelen tegen oa algen. Het maakt het verschil tussen gewoon ok en helder zwembad water en het idee dat je zwembad met Spa flessenwater is gevuld 😉

   Met de Poollab zit je overigens heel goed en kan je perfect alle waardes meten en nastreven. Ben uiterst tevreden van dit toestel.

   Succes met de opstart. Komt allemaal goed 😉

  • #2352
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ze gaan me nu doodschieten denk ik… 🙂

   Zolang die alkaliniteit rond het gemiddelde zit moet je er niet teveel aan doen.

   Gewoon pH goed zetten en daarna chloor toevoegen. Met een beetje hulp heb je dat op een aantal uren op niveau.

    

  • #2384
   Dirk BunkensDirk Bunkens
   Bijdrager

   Hey DDA en sylvester,

   Bedankt om hierop te antwoorden.

   Uiteindelijk krijg ik nog steeds  mijn PH niet op peil! Ondertussen is de ALKA reeds gedaald naar 71. Dit is dus het probleem dat ik bedoel. Nu zou ik nog steeds PH moeten verlagen maar ALKA verhogen, dit zal een tegenstrijdige actie zijn, want met ALKA + toe te voegen zal de PH ook gaan stijgen. Hieruit komen lijkt me dus niet zo gemakkelijk, toch?

   Ook dat ik de PH niet op peil krijg snap ik gewoon helemaal niet !!!

   In bijlage zet ik even de historie die we bij opstart hebben bijgehouden.

   Kan iemand van jullie zeggen als ik “te weinig” – “te veel” producten gebruik. Of heb ik ergens iets verkeerd gedaan…?

   Groeten,

   Dirk

   Log file opstart

  • #2387
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Mag ik effe reageren? Laat aub die alkaliniteit zijn. Als je daar geen getal van 200 tot 300 hebt, moet je je geen zorgen maken. Zeker niet bij uw cijfers.

   Gooi daar een hoop Ph- in en het is in orde.

   Ik heb niet alles gelezen. Hoe doseer je de chloor? Is dat met vloeibare chloor of chloorblokken ? Waar komt opeens dat cyaanzuur vandaan?

  • #2388
   Dirk BunkensDirk Bunkens
   Bijdrager

   Hey Sylvester,

   Tuurlijk mag je reageren… Ik probeer via deze weg toch iets te leren via jullie.

   Ik gebruik chloor poeder (snel) en chloor tabletten, blokje 60 gram +-  in filter van de pomp en 2 tabletjes in een chloor drijver (2x 20 gram). Ik vermoed dat hierdoor een cyaanzuur in het water komt.

   Ik zal eens wat meer PH- toevoegen deze avond. ALKA zal ik dan laten.

   Bedankt. Ik hou jullie op de hoogte…

  • #2395
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Er zit vooral veel stabilisator in de chloor poeder (chloor shock).

   Soms is dat wel goed om een beetje stabilisator te hebben, in het geval je geen doseersysteem hebt. Maar teveel stabilisator is dan weer niet goed.

    

Weergave van 6 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties