Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Hoe werkt een zandfilter voor een zwembad en sluit je hem aan?

Weergave van 0 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #823
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Een zwembad zandfilter aansluiten is niet moeilijk, maar een voorbeeld is wel erg handig.

   Een leverancier heeft hiervoor een instructie video gemaakt. In het voorbeeld wordt een zandfilter gebruikt die wij ook verkopen, maar in principe is dit concept voor vrijwel elke installatie te gebruiken.

   Hoe werkt een zandfilter
   Het werkingsprincipe van een zandfilter is als volgt: het water stroomt van boven naar onder door een zandbed. Alle onzuiverheden die groter zijn dan de ruimte tussen de zandkorrels (zoals vliegen en zaadjes) worden tegengehouden. Onzuiverheden die kleiner zijn (algen, opgeloste stoffen) worden niet tegengehouden door het zandbed.
   Bij een vers zandbed voor een zwembad is de korrelgrootte van het zand 0,4 tot 0,8 mm. Doordat er boven op de zandfilter onzuiverheden blijven liggen (waaronder ook fijn materiaal), wordt de bovenlaag fijnmaziger dan 0,4 mm (colloïdale stoffen). Op die manier kunnen ook onzuiverheden die kleiner zijn dan 0,4 mm, worden afgefilterd. Na verloop van tijd wordt de bovenlaag helemaal ondoordringbaar (inlaatdruk stijgt – filterdebiet vermindert) en moet het filter gereinigd worden door terugspoelen. De opbouw van fijn materiaal boven op het zandfilter kan worden versneld door toevoegen van een vlokmiddel. Op die manier kunnen ook algen (fijner dan 0,4 mm) worden afgefilterd.

   Onderaan het zandfilter zit een “collector”, een poreuze dubbele bodem. De collector bestaat uit een aantal buisjes met heel fijne gaatjes. De gaatjes in de collector zijn kleiner dan de zandkorrel, zodat alleen het water door de collector kan.

   Op de zandfilter zit een 6 wegklep. Door deze om te zetten is de stromingsrichting te veranderen. Op die manier kan men bijvoorbeeld het water van onder naar boven doen stromen. In dat geval worden alle onzuiverheden die boven op het zandbed liggen, opgetild en afgevoerd en wordt de zandfilter opnieuw schoon. Deze procedure noemt men ‘terugspoelen’. Bij terugspoelen van een zandfilter wordt soms ook perslucht gebruikt.

   Steeds vaker kiezen mensen voor EGFM filterglas of glasparels voor in de zandfilter. Dit heeft de zelfde werking als hierboven beschreven, maar heeft veel voordelen!


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

Weergave van 0 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties