Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Hoe wordt liner gelast?

Weergave van 6 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #7673
   G. M.Geert myten
   Bijdrager

   Hallo,

   Ik ben aan het rondkijken voor een bouwkundig zwembad. Ben er nog niet uit of het betonblokken(stepoc) of polystereen blokken wordt.

   Ik heb mijn twijfels bij de polystereen blokken owv 2 redenen:

   1. gaat dat wel mooi recht lopen? En vooral, komen er geen deuken in door bvb eens te stampen met je voet tegen de wand. Zwembadbouwer zegt dat hij werkt met polystereen blokken met aan binnenzijde een laag van 10mm PS80 en dat daar nooit een deuk inkomt. Ik heb daar mijn twijfels bij

   2. Hoelang gaan die polystereen blokken deftig blijven na 20 jaar onder de grond en blootstelling aan grondwater?

   Daarnaast is er bij mij ook verwarring ontstaan over hoe de alkorplan liner gelast wordt. Ik dacht altijd dat de liner omgeplooid gelast werd op bovenzijde en daar dan de boordsteen op kwam. M.a.w. als de liner moet vervangen worden dat de boordsteen ook moet verwijderd worden. Nu zegt 1 installateur me dat ze lassen op de bovenkant aan binnenzijde zwembad, dus tot net tegen de boordsteen. In dat geval moet de boordsteen dus niet verwijderd worden bij vervanging liner. Alleen vraag ik me af of dit geen problem is owv indringen water of dat liner makkelijker kan loskomen ?

   Iemand die me kan antwoorden op mijn vragen?

    

  • #7702
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Hier is eenvoudig op te antwoorden.

   Probeer eens met je pink een deukje te maken in een eps blok van PS80. Wat denk je? Met de minste moeite. Hoe hard de persing ook is, je krijgt altijd kleine deukjes te zien.

   Het monteren van de folie gebeurt inderdaad bijna altijd Onder de randtegel en niet op de vlakke wand. Je krijgt die aansluiting namelijk niet mooi. Gewapende folie gaat 25 jaar mee en dan wil je de randtegels toch echt wel vervangen. En anders kan je altijd nog een nieuwe las tot onder de randtegel maken en de oude wegsnijden.

   Je kan altijd nog een offerte aanvragen via https://www.bouwzelfjezwembad.nl/offerte-pagina-zwembad-aanleggen


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #7750
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Inderdaad…

   Hoe lang een EPS blok meegaat in de grond, weet ik niet. Men raadt in elk geval EPS-platen af voor het isoleren van kelders omdat deze wat water kunnen opslaan en dus verslechteren met de tijd. XPS platen is een betere keuze. Die mag je gerust aan de buitenkant tegen je kelder of zwembad plaatsen, zelfs onder je zwembad. Die nemen geen vocht en zijn beter drukbestendig. Ik wil die zwembaden uitgevoerd in EPS na 25 jaar ook eens zien.

   Nog effe ter aanvulling, ik begrijp wel dat sommigen een voordeel zien in het principe van die isolatieblokken :

   -stapelen zoals lego (met ijzer ertussen)

   – gemakkelijk laten vollopen met beton

   -snel klaar

   -geïsoleerd.

   Helaas gaat het vaak fout met al deze punten. Het is niet allemaal vanzelfsprekend.

   Daarbij heb je aan de zijwanden niet echt isolatie nodig.

   Als je het doet voor het gemak, neem dan stapelbare blokken in beton en laat die vol lopen met beton. Isoleer dan met XPS platen aan de buitenkant (wat niet echt nodig is). Aan de binnenkant eventueel bezetten, licht isolerende deken op rol, of feuter plaatsen, liner plaatsen, klaar.

   Je kan de stapelbare blokken ook zelf metselen zoals een klassieke kelder. Die kan je uiteraard  kaarsrecht metselen.

  • #7818
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Bekijk dit filmpje eens van Renolit Alkorplan.  Hier zie je hoe ze te werk gaan voor het lassen van een Alkoplan Liner.

   Wat de muren betreft ben je best met beton stapelblokken van de bouwhandel. De stapelblokken zijn sterker en goedkoper dan die EPS blokken. Minder risico op openbarsten nadat de beton er in gegoten is . Koop je liner en toebehoren bij een zaak in je buurt .

  • #7883
   G. M.Geert myten
   Bijdrager

   Had dit filmpje al eens bekeken maar daar gaat het over een renovatie en willen ze allicht de boordstenen niet verwijderen om de liner eronder te lassen, dus lassen ze ze de liner aan de bovenzijde van het bad.  In elk geval blijft dus de verwarring nog bij mij. Want het lijkt dus wel te kunnen om de liner bovenaan te bevestigen maar waarom doen ze dat dan niet standard want ik zie enkel een voordeel en geen nadeel?

    

  • #7895
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Bij nieuwe zwembaden past men deze techniek ook toe hoor . Je kan kiezen uit een vlak plaatje van 7 cm hoogte, of een hoek die deels onder de zwembadrand zit . Ofwel last men net onder de zwembadrand ofwel legt men de liner met een hoek over de rand van het hoekprofiel en last men daar zodat de las onder de zwembadrand komt te zitten. Bekijk onderstaand fimpje maar.

   https://www.zwembad.eu/liner-zwembadfolie/gewapende-liner-15mm/zwembadliner-15-mm-zwembadfolie-p4429

   Een liner moet wel eens vervangen worden, wanneer men  bovenaan de omgeplooide hoek last en men na bvb. 15 jaar de liner vervangt dan moeten de zwembadranden ook verwijderd worden.

    

  • #8289
   G. M.Geert myten
   Bijdrager

   ok, bedankt voor de info.

   Wat ik wel vreemd vond aan het filmpje was dat er soms zulke grote gaten zitten tussen de isolatie. Er wordt altijd gezegd om de muren zo vlak mogelijk af te werken en dan plaats men isolatie met zulke spleten tussen? Zie je dat dan niet ? Hoe kan die liner daar mooi effen blijven??

Weergave van 6 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties