Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Hoogwaterskimmer inbouwen in ovaal stalen zwembad

Weergave van 16 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #669
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Hallo, ik heb een ovalen metalen zwembad gekocht van 6,23 x 3,60 x 1,20, mijn betonplaat is gegoten, muurtjes zijn gemetseld. De levering heeft 4 weken vertraging door Corona en ben dus aan het wachten. Nu zou ik graag mijn skimmer willen aanpassen naar een hoogwaterskimmer, de gewone skimmer is 21 cm breed, de hoogwaterskimmer 35 cm, is dit mogelijk om dit in de gebogen wand in te bouwen of is dit niet mogelijk? Alvast bedankt voor een reactie. Vriendelijke groeten, Jan.

  • #670
   SylvesterSylvester
   Moderator

   En wat ga je met de bestaande skimmer doen? Dat gat is hoger dan een hoogwaterskimmer.  Volgens mij gaat dat zeker niet in een gebogen wand.

  • #671
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Nee dat lijkt me niet verstandig eerlijk gezegd.

   Een skimmer is vlak en dus zou je 35 cm recht moeten trekken. Dat gaat in een leeg zwembad best wel aardig, maar de waterdruk gaat het zwembad weer rond buigen. Dan moet je wel een hele stevige skimmer hebben.

   Vroeger leverde ik ook de 300 watt lampen van rond 30 cm voor een bad, dat ging maar net. Je hebt een stalenwand bad met enkel een wand en smalle profielen. Deze zijn stugger en dikker. De opzetbaden met een brede en gegolfde stalen wand is wat flexibeler, maar staat ook onder druk.

   Niet doen dus. Ook is de hoogte van de oude skimmer ws groter en dat kan je ook niet echt opvullen.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #674
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Alvast bedankt voor de reacties. Jammer dat dit niet mogelijk is. Het gat voor de meegeleverde skimmer moet nog gemaakt worden. De boog heeft een diameter van 3,60m, ik begrijp dat 35 cm recht trekken rekening houdend met de druk van het water toch een risico is. Ik had gehoopt de waterlijn wat hoger te krijgen maar dat zal dus niet lukken. Wat is jullie idee over een overloop in de skimmer? Geeft dit geurhinder of valt de stijging van het waterniveau wel best mee zodat het zwembad bij regenval niet overloopt? Alleen werken met een dompelpomp is dit ook een optie? Ik heb de mogelijkheid om aan te sluiten op de riolering, doen of toch maar niet? Alvast bedankt, Jan.

  • #675
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Als je een zwembad van bv 500 cm breed had gehad was het nog een iets ander verhaal. Dan is de radius wat groter. Maar nogmaals, ik zou het niet wagen.

   Vergeet de overstort gewoon. Wat zou er kunnen gebeuren als er wat water door de skimmerdeksel naar buiten loopt? Ik zou me zelfs verbazen als de skimmer voor een opzetbad een aparte aansluiting hiervoor zou hebben, maar dat kan wel natuurlijk.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #678
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Beste, het is een stalen inbouwzwembad, heb de graafwerken uitgevoerd, geïsoleerde betonplaat gegoten en de rechte muren gemetseld (zie foto). De overloop is dus om geen overdreven water in mijn tuin te krijgen bij een zware stortbui. Maar u zou hier dus geen probleem van maken? MVG, Jan.

  • #679

   je kan de skimmer op de lange kant zetten in het midden van de muur , en zet de inspuiters aan de overkant naast de muur ,  de gaten van de slimmer zitten voorgeponst maar niet uitgedrukt , draai de plaat om zodat die afdruk beneden in je bad staan , vul de speling op met ducktape dan valt het minder op , zo deed ik het vroeger altijd ,

   heb je stalen profielen of plastiek profielen , zorg zeker dat de aanzetstukken beschermd zijn eer je de folie er in legt , dit zijn heel kleine scherpe kantjes die na een aantal jaren een lekje kunnen veroorzaken .

   als je teveel water hebt in je bad kan je de filter spoelen met dat extra water . spoelen kan nooit geen kwaad .

  • #692
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Bedankt voor de info. Ik heb kunststof profielen, je bedoeld toch de boven en onderprofielen veronderstel ik. Als ik de skimmer in de muur zou plaatsen heb ik wel eentje nodig voor beton veronderstel ik. Ik heb momenteel de stalen wand nog niet, is de skimmer altijd voorgeponst? Dit is inderdaad nog wel een eventuele oplossing, ga dit eens bekijken. Alvast bedankt.

  • #721

   Jan ,

   nee je moet een skimmer hebben voor liner , anders kan je hem niet waterdicht maken ,

   je zet hem in de muur en de stalen wand komt tegen je skimmer , de gaten moet je boren waar de flens komt te zitten ( boor diameter 7 mm ) het gat van de skimmer zelf knip je eruit , of knabbel je eruit met een knabbelaar , ( ik heb een knabbelaar ) de uitgesneden stukken en gaten , schuur je een beetje op zodat er geen bramen meer zijn , en die spuit je in met Zink spray , om roestvorming te voorkomen , je kleeft de rubber op de stalen plaat aan de achterkant en de voorkant , skimmer erop schroeven en klaar is Jan , wel eerst de folie leggen uiteraard , en water vullen , pas de gaten uitsnijden als u inbouw stukken geplaatst zijn , zo kan je nooit verkeerd uitsnijden ( voldoende water in je bad )

   ik bedoel inderdaad met de profielen de onder en boven profielen , de plastieken zijn minder scherp , ik gebruikte liever de stalen , die zijn steviger om de wand in te plaatsen , daar zijn ook trucs voor .

   wand in de doos laten , en zo in de put zetten , doos onderaan door snijden , maar hem op de onderkant van de doos laten staan , als bescherming voor je vloer , ( en doe antislip handschoenen aan ,de wand is vlijmscherp ) , je moet minstens met 2 man zijn , je rolt een paar slagen de wand af tot je voldoende wand hebt om hem in het profiel te plaatsen , je zet het begin in het profiel , bij voorkeur aan de muur beginnen en met een lijmtang ( sergeant) zet je de wand klem tegen de muur , je rolt de wand verder af naast het profiel , en beetje bij beetje duw je hem voorzichtig in het profiel terwijl de ander de wand blijft afrollen , niet te snel willen afrollen en niet te snel in het profiel willen zetten , de plaat moet het toelaten , niet wringen want dan plooit hij en heb je knik die er niet meer uitgaat , vast zetten waar je kan vastzetten , ben je een paar m verder , het boven profiel er gewoon even los opzetten , zo heb je een beetje stevigheid aan de bovenkant ook , opletten als de wand bijna afgerold is , gaat die zich vanzelf opeens afrollen , laat hem gaan maar houd hem rechtop en laat de spanning eraf komen ( opletten voor de vingers .

   ik had altijd een zuignap bij de hand , zo eentje waar je glas mee kan dragen , heel handig , want die stalen plaat , kan je slecht vastpakken .

   als je het zo doet , ben je in een kwartiertje klaar , het is een beetje handigheid en een beetje durven , ( wel zien dat hij niet omvalt )

   ik deed er jaren terug,  zo een 30 op een jaar , veel te veel eigenlijk , nu zijn het enkel bouwkundige of monoblocks dat ik plaats , de rage is een beetje over van de ovalen zwembaden , maar was leuk om te doen , daar ben ik mee begonnen , en zijn we gegroeid met wat we nu doen en hebben .

   als de muren er stonden , deden op 4 h heel het bad , filterinstallatie aangesloten en al , met 2 man , mijn eerste bad 4 dagen, omdat ik niet durfde en het niet kende . dat eerste bad is inmiddels weer afgebroken , ik heb  bij de zelfde klant een bouwkundig mogen plaatsen , wat er ondertussen ook alweer 10 tallen jaren staat .

   ik denk dat je hier wel wat aan hebt , ( hoop ik ) succes .

   Wim

  • #722
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Beste Wim, hartelijk dank voor de uitvoerige informatie. Ik heb zelf de bouwwerken uitgevoerd maar heb eigenlijk al een beetje spijt dat ik niet volledig mijn bad heb gemetseld in betonblokken maar dan rechthoekig, heb het bad al besteld en betaald (zie foto) te laat dus 😔. Heb je goede ervaringen met zo’n stalen bad? Wat is de levensduur ongeveer? Wat is jouw idee over een overloop aan de skimmer, niet echt nodig of toch een must, geeft dit rioolgeur? Ik heb een extra bovenprofiel besteld om achteraf makkelijker de liner te vervangen, ik zoek het bad af te werken met een deksteen. Indien je meer info hebt hoor ik het graag van je. Alvast bedankt, Jan.

  • #724
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Heb je bij Azalp besteld? Daar heb ik gehoord dat ze echt lange levertijden hebben vanuit Duitsland. Hopelijk krijg je ze nog wel op tijd.

   Kwaliteit is goed hoor, dus dat is het probleem niet.

   Maar annuleren en zelf doorbouwen is wellicht toch een optie dan?!


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #726
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Rioolgeur kan je simpel oplossen door er een sifon tussen te plaatsen, liefst eentje waar je later eventueel nog bij kan.

    

  • #727
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Heb alles betaald 14 april, levering zou half juni zijn door Corona, bouwwerken liggen hier daardoor al 3 weken stil. Doorbouwen zou kunnen maar mijn betonplaat is niet groot genoeg, ik zou de afgeronde kanten moeten verder uitgraven en bij betoneren, vrees dat dit misschien op lange termijn zou kunnen scheuren waar dat het is bij gebetoneerd is… Moet de voorwaarden wel eens doornemen i.v.m. Annulering. Ik heb al online gekeken en zou voor 900€ een liner hebben van 6m x 3,60 x 1,2. Zou dan voor de hoogwaterskimmer kunnen gaan en dan heb ik ineens een bouwkundig zwembad. Moeilijke beslissing. Alvast bedankt voor de tips Wim.

  • #731
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik neem aan dat dit een internet aankoop is. Dan kan je nog altijd de aankoop annuleren. Je kan de aankoop annuleren tot 14 dagen NA DE LEVERING.

   https://www.eccbelgie.be/themas/onlineaankopen/afzien-van-een-aankoop-op-het-internet/14-dagen-bedenktijd

   Ik heb al vaker dingen besteld via internet, die door omstandigheden of leveringsproblemen langer op zich lieten wachten. Gewoon annuleren, dan stort men het geld terug.

   Wel even verifiëren op hun site. Meestal vind je ergens wel een mogelijkheid om de aankoop te annuleren.

   Niet dat het een slecht bad is (ik denk dat het wel lang zal meegaan). Maar als je nu al twijfelt ga je er je ganse leven spijt van hebben. Dus bijt nu effe door en probeer het te annuleren. Misschien heb je dan deze zomer geen zwembad, maar de volgende zomers wel ééntje waar je tevreden over bent.

  • #732
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Die betonplaat is wel een moeilijke, dat geef ik toe.

  • #733
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ja Azalp levert verder prima baden, want deze komen van Trendpool uit Duitsland (heb ze nog ooit geïntroduceerd in Nederland).

   Heb je wel met het ‘easy change profiel’ besteld? Dan kan je later de liner nog vervangen zonder dat de randtegel moet worden verwijderd. Is echt een mooi systeem wat ze hierbij gebruiken.

   Azalp wel, net als vele andere leveranciers momenteel, matig bereikbaar hoor ik van mensen die mij dan gaan bellen. Alleen doe ik deze type zwembaden niet meer, te veel concurrentie helaas. Want het is en blijft een mooi systeem.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #734
   Jan ReynsJan Reyns
   Bijdrager

   Inderdaad een moeilijke, het gezin is hier tevreden met een ovaal stalen zwembad, ik ben hier de twijfelaar. Bouwkundig zie ik dit zeker zitten, de 2 rechte gewapende muren van 3m lang zaten er op 2 dagen in. Als ik een weekje kan door metselen zou dit wel moeten lukken. Als ik de bewapening kan openschieten en het net terug kan inbinden kan ik de plaat misschien wel terug rechthoekig maken. Ik heb wel al gelezen dat er veel druk op de hoeken komt, kan de Kuip met betonblokken van 29 x 19 x 19 dit aan? Bij mijn gemetselde muren heb ik om de 50 cm verticale draadstangen van 8 mm in het beton en door de betonblokken gestoken, dit ook horizontaal om de 2 lagen. Ik had inderdaad het easy change profil besteld om makkelijker de liner achteraf te kunnen vervangen. De afstand van de skimmer tot aan de pomp zou zo’n 20m zijn, kan een pomp dit aan, deze pomp zat bij de startersset, 8m3 per uur. Misschien best wel mijn muren uitbezetten als ik zou beslissen om het zwembad recht te maken of is dit niet nodig als ik vilt achter de liner plaats? Alvast bedankt voor jullie tips. De groeten, Jan.

Weergave van 16 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties