Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Inbouwdelen in rolluiknis: inspuiters, afzuiging

Weergave van 10 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #5125

   Hallo Iedereen,

   Na lang twijfelen ga ik zelf starten met de bouw van een met Stepoc blokken opgebouwd zwembad met een lamellendek in een rolluiknis.

   Nu had ik nog wel wat vragen (waarschijnlijk 1 van vele die nog komen).

   Er wordt aangeraden om in de rolluiknis een lage wandafzuiging te plaatsen (en misschien ook een inspuiter). Dient deze wandafzuiging met een aparte leiding naar de technische ruimte te gaan? Of kan ik deze combineren met de lage wandafzuiging die in het zwembadgedeelte zelf zit? Idem voor de inspuiter dan veronderstel ik?

   Bijkomend, gezien het rolluik achterkomt, dien ik het inbouwdeel van de as (motorflens) reeds te plaatsen in de wand, kan ik dat reeds vooraf aankopen of eventueel bvb met een wanddoorvoer werken als voorzien in de wand?

   Hopelijk is het wat duidelijk 🙂

  • #5150
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Uw aanzuiging in de nis kan je best apart naar de technische ruimte brengen en aansluiten op de aanzuiging met een aparte kraan

  • #5157
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik denk dat je met wandafzuiging een skimmer bedoelt. Ja de buis van de skimmer moet naar de technische ruimte gaan . In je technische ruimte maak je een soort collector van 60mm naar je pomp. De buizen die gaan naar één enkel inbouwdeel zijn 50mm. Voorzie op iedere leiding een pvc  bolkraan van goede kwaliteit zodat je alle leidingen kan afsluiten bij eventuele lekken / defecten.

   Wat het rolluik betreft, hoef je op voorhand niks te doen. Indien je met een externe motor werkt, in een droge put dus, zal je wel een kernboormachine nodig hebben om een perfect haaks en waterpas gat te boren voor de as. Werk je met een onderwater buismotor moet je soms een gat boren  om een pvc buis in te lijmen waar dan de elektrische bedrading door gaat. Andere types voorzien een soort ophanging in RVS waar de as van het rolluik wordt in geplaatst , langs die ophanging gaat men dan met de elektrische bedrading naar omhoog.

  • #5166

   Dag Randy,
   <p style=”text-align: left;”>Ik dacht dezelfde volgorde als jou toe te passen: eerst zwembad bouwen en functioneel zetten en nadien rolluik te voorzien. Ik heb mij reeds geĂŻnformeerd bij T&A en er bestaan systemen om het inbouwdeel achteraf te voorzien.</p>
   Daarnaast voorzie ik een wandafzuiging in de rolluiknis gekoppeld aan de wandafzuiging van het zwemgedeelte. Scheiden lijkt mij inderdaad ook beter maar is bij mij niet mogelijk.

   Een inspuiter in de rolluiknis voorzie ik niet. 

  • #5175
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Één tip van Rudy100 kan ik beamen, door ervaring. Kijk niet op een euro bij aankoop van pvc kranen. Koop kwaliteit, zeker voor de aanzuig kring.(alles wat voor de pomp staat)

  • #5185
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Is het onmogelijk om met twee gescheiden aanzuigleidingen te werken , neem dan het stuk leiding van de collector  tot aan de eerste skimmer 63mm en van de eerste skimmer ga je dan verder met 50mm naar de skimmer in het rolluik.

   Gooi  hier op het forum maar eens een tekening, mensen zat die raad willen geven. Je pikt er dan wat voor jou het beste lijkt uit.

  • #5194

   Bedankt allen voor de input reeds.

   Ik bedoel effectief een lage wand aanzuiging in de rolluiknis. Deze zorgt dan ook in deze zone voor een goede verspreiding van het water en chemicaliën.

   De skimmer wordt natuurlijk ook voorzien en gaat rechtstreeks met een aparte leiding naar de technische ruimte.

   Ik leid af dat inspuiters meestal niet voorzien worden in de rolluiknis (nochtans kan dit volgens mij ook zorgen voor circulatie en zorgen voor minder vuilophoping daar?)

   ivm het inbouwen van de motorflens van het rolluik: ik dacht een wanddoorvoer ( of een pvc buis in te bouwen in de stepocblokken welke dan opgegoten wordt met beton. Zodoende er later de as van de motorflens in geschoven kan worden. Het wordt sowieso een systeem met buismotor, dus geen externe motor of put. Ik ben er wel nog niet uit of het T&A of Aquadeck zal worden, heeft iemand ervaring met beide merken?

   In principe zou dit moeten lukken gezien de flens gemonteerd/gebout wordt op de betonnen wand en er geen rechtstreekse kracht op het deel in de doorvoer komt te staan.

   Normaal heb ik voorzien om:

   aanzuigleidingen(1 xhoogwaterskimmer, 2 x wandaanzuiging, stofzuiger): 63mm (misschien kan 50mm ook, ruimte is kort bij het zwembad gelegen, ik gok max 50m leiding alles in)
   retourleiding ( naar 3 inspuiters): 50mm
   Kranen: kogelkranen CEPEX PN16
   in technische ruimte alles in PN16 drukPVC (50 of 63 ben ik nog niet helemaal uit)

   Het bad zou 3,5 x 9 ongeveer moeten worden in totaal.

  • #5203

   Btw Dimitri,

   Weet jij of je de inbouwdelen (motorflens) bvb reeds apart kan aanschaffen? Zoja, weet jij wie dit kan leveren? Dan kan ik hem dus inbouwen bij de badconstructie.

  • #5212
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Om je stepoc blokken op te vullen gebruik zelfnivellerend /zelfverdichtend beton. Dit geeft als voordeel dat je niet hoeft te trillen, want als je met de trilstaaf de wand van een stepocblok raakt springt hij mogelijks open.

    

   Wat die motorflens betreft hebben we de vraag nog eens gehad, het is niet echt een as hoor het is meer een buis met een mof / al dan niet met schroefdraad. Jij moet er dan op aansluiten met een PVC buis waar dan de elektrische bekabeling doorgaat en op die manier naar je buismotor gaat .

  • #5232
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Kijk hier maar eens naar , er zijn meerdere modellen. Het is wel in Wavre.

    

   https://www.allforpools.be/fr/proddesc/2609/f005

  • #5264
   Wim77Wim77
   Bijdrager

   Zorg er wel voor dat je de flens van de motoras kan vast bouten op een betonnen wand. Maw op de plaats waar je de flensen moet schroeven, snij je de isomo weg en plaats je betonplex plaat in de plaats. Zodat op deze plaats een betonnen wand ontstaat. Ander krijg je de flens niet waterdicht gemonteerd.

    

Weergave van 10 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties