- Dit onderwerp bevat 13 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 maanden, 3 weken geleden door
Piet Neerland.
-
AanmakerOnderwerp
-
Steven Baveghems
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 1Bedankt: 0 tijdenGoede avond iedereen,
Ik heb 2 vraagjes voor de profs hier: eerste ivm instelling automatische chloordispenser, welke ik dit jaar pas geplaatst hebt. Op hoeveel mV is dit bij jullie ingesteld? Ik heb deze op 700 staan – water is perfect helder, maar nu zie ik wanneer automatische 3 wegklep opent en het water van de EPDM matten (welke op het dak van het tuinhuis ligt) in het zwembad komt er steeds zwarte deeltjes meekomen. Nu vraag ik me af of dat komt van de hoeveelheid vloeibare chloor , of zou dat ouderdom van de matten zijn? Is hier iets aan te doen?
Alvast bedankt voor de info,
Grts
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1223Bedankt: 16 tijdenTen eerste, die redox waarde van 700 mv is voor elk zwembad anders. Doorgaans is 700 goed, maar bij sommige zwembaden moet dat iets hoger. Je kan een referentie nemen met meetstrips. Als je bij deze redox waarde een bevredigend resultaat PPM vrije chloor hebt, kan je dat zo houden. Als dat niet zo is, moet je wat bijsturen.
Ten tweede, die zwarte deeltjes komen inderdaad vrij bij sommige matten. Dat kan wat ouderdom zijn. Na een tijdje wordt dat wel weer minder.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenIk dacht dat EPDM geen hoge concentraties chloor verdraagt omdat dit slijtage bevordert en misschien ook de zwarte deeltjes zou kunnen veroorzaken. Zoals vermeld de vrije en gebonden chloor ppm waarde controleren want 700mv zegt niets over de hoeveelheid chloor. De chloor injectie zou best ook na de EPDM matten gebeuren om hoge concentraties in de matten te vermijden.
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenAls ik jou was blies ik mijn epdm matten eens door . Volgens mij zijn dat resten van de boringen in de buizen.
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1223Bedankt: 16 tijdenBoringen?
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenJa , de buizen die ja aan elkaar koppelt ( aanvoer/afvoer) zijn toch doorboort voor de EPDM kanalen.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenNee hoor, dat is allemaal gegoten kunststof uit de fabriek en hierin zitten geen resten van gaten boren oid. Althans, kan het me niet voorstellen en nooit gezien.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!
-
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1223Bedankt: 16 tijdenWat hij beschrijft komt vaak voor bij EPDM matten.
Na een aantal jaren komen er zwarte partikels uit de verwarming.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenKlopt. Het rubber lost langzaam op. De levensduur wordt sterk bepaald door de waterkwaliteit.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!
-
-
Steven Baveghems
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 1Bedankt: 0 tijdenBedankt allemaal voor de reacties, de matten zijn ondertussen al enkele jaren oud dus kan wel goed zijn. 😕
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenOnderstaande tekst heb ik op een Duits forum gevonden.
feit :
EPDM bestaat uit een elektrisch geleidend rubbermengsel met een hoog aandeel koolstof .Met hoogwaardige EPDM-mengsels worden de elektrische geleidbaarheid en het koolstofaandeel verminderd (ingewikkeld om te produceren en duur)
Vroeg of laat (2-8 jaar) zullen galvanische stromen ( soms min of meer aanwezig in het milieu ) altijd het materiaal ontbinden
Zowel zouten (geleidt nog beter) als galvanische stromen (elektrolyt) zijn al enkele millivolts gelijkstroom voldoende om de koolstofatomen van een elektrisch geleidend EPDM mengsel op te lossen (flocculeren).
= eerst alleen kleine zwarte schilfers, dan vettig en zwart slijm= een EPDM absorber zal meer en meer ontleden , de enige vraag is wanneer
= EPDM is het meest UV-bestendig
Let op-: Er zijn gepatenteerde EPDM-absorbers die claimen (marketing) niet-geleidend te zijn en natuurlijk betaal je extra en wordt de geleidbaarheid alleen maar verminderd.
Maar aangezien ik de verklaring van een universiteitsmedewerker van het materiaaltestlaboratorium geloof,
naar nul is fysiek (logisch gezien) onmogelijk,
maar als een slechte EPDM-verbinding (100%) na 2 jaar gaat uitvlokken, kunt u deze terugbrengen tot 30% geleidbaarheid, zodat deze na 5-6 jaar gaat uitvlokken.1 gebruiker bedankte de auteur voor deze post.
-
Jazsie
DeelnemerOnderwerpen: 0Reacties: 5Bedankt: 1 tijdKomt door ouderdom van de matten, EPDM rubber laat los, levensduur is zoals gezegd sterk afhankelijk van de waterkwaliteit, met name te veel chloor tast het rubber aan.
Gewoon in de gaten houden dat dit niet te erg/extreem wordt want dan is het tijd om ze te vervangen…
1 gebruiker bedankte de auteur voor deze post.
-
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenEen beetje opgeschrikt door dit probleem , ben ik me gaan afvragen waarom ons solarmatten dit probleem niet hebben, gezien hun leeftijd. Na wat opzoekingswerk in mijn oude fakturen, blijken onze solarmatten niet van EPDM te zijn maar van polypropyleen.
Misschien is dit een beter alternatief.
-
Piet Neerland
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 21Bedankt: 0 tijden@ Syvester mijn automaat redox
Staat op 590 dan heb ik al genoeg chloor
-
-
AuteurAntwoorden