- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 1 maand geleden door
Dick Mienis.
-
AuteurBerichten
-
-
2 mei 2021 om 23:33 #16140
<p style=”text-align: left;”>Wij zijn na lange voorbereidingstijd begonnen. Yes!</p>
maar lopen helaas meteen tegen een probleem aan.
we hebben een rechthoekig gat laten graven in onze tuin van circa 8 bij 4 1/2 meter en 1,75 m diep.
voldoende om na het storten van de betonvloer voldoende werk ruimte rondom het bad te houden (deze wordt circa 3×6 meter)nu een week later storten langzaam verschillende stukken wand in. Oftewel het verticale grond-talud, zoals dat geloof ik heet.
dat had ik niet verwacht.
maar nu heb ik als de wiedeweerga een soort houten damwandconstructie gemaakt van houten palen om de meter, met hierachter houten delen.dat is de situatie. Nu mijn vraag/ probleemstelling: ik lees overal dat na het storten van de vloer, het metselen van de wanden (20cm dikke betonblokken) en het aanbrengen van het leidingwerk de ruimte tussen de zwembadmuur en de grond eromheen aangevuld moet worden met stabilisatiezand (zand met cement toegevoegd). Geeft dit stabilisatiezand voldoende “stevigheid” (zodat je eigenlijk een stabzand-muur van 60cm dik krijgt) dat ik me geen zorgen hoef te maken dat later door de gronddruk mijn zwembadwanden instorten?
ook omdat we vlak naast het zwembad een overdekt terras/ kapschuur willen bouwen waarvan de houten kolommen circa anderhalve meter van het zwembad af staan. Gemeten vanaf de buitenzijde van de zwembadmuur
misschien een rare vraag, maar ik had ook niet verwacht dat ik een grondkering had moeten maken.
bij voorbaat dank voor jullie advies.
nb: ik vraag het met name ook aan Maurice omdat hij (als ik het forum belees) altijd aangeeft dat je de blokkenwand niet aan de vloer hoeft te verankeren.
-
3 mei 2021 om 11:01 #16183
Hallo Dick,
Lastig dat je met de grond aan het stoeien bent. We zien veel wanden naar binnen komen door het extreem natte weer en op veel plekken de hoge grondwaterstand. Of bovenwater zoals iemand het van de week tegen me vertelde.
Als de grond niet stevig genoeg is kan dit dus afkalven, waarvoor men dan ook vaak de grond wat schuiner afgraaft. Hiermee voorkom je dit meestal.
Wat bedoel je met de verankering? Wat is het probleem waardoor dit wel nodig zou zijn?
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
3 mei 2021 om 11:09 #16190
Zo’n dik pakket stabzand helpt zeker mee in de totale stabiliteit rondom de zwembadmuur.
Ik boor en verlijm een aantal draadeinden in de betonvloer ter plaatse van de 1e laag MBI-blokken. Zo’n draadeind komt dan precies in een van de twee gaten van het MBI-blok.
Ik vertrouw het namelijk ook niet helemaal dat door de externe gronddruk (ook al is het stabzand) de muur (en dan met name over de lange zijde) iets naar binnen wordt gedrukt.-
3 mei 2021 om 11:16 #16199
Ja je kan met korte ijzers de muren inderdaad verankeren, maar het wordt niet onderschreven door metselaars of aannemers dat het nodig is.
Maar sommige mensen maken het net zo sterk als een bunker, 30 cm betonnen vloer, dubbele wapening… Ik werk vooral uit ervaring die ik heb opgedaan en dat werkt vooralsnog prima voor mij.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
-
3 mei 2021 om 12:17 #16208
Als je het verankert en eventueel de blokken vol giet als ze hol zijn, kan het geen kant op. De stabilisé is er om het geheel wat steviger te maken maar ook vooral om te voorkomen dat het langs het zwembad gaat verzakken
-
3 mei 2021 om 15:49 #16235
Met de damwanden te plaatsen heb je goed gedaan . Een verticale wapening is absoluut nodig om de druk van de grond te weerstaan wanneer het zwembad leeg is. Je geeft aan dat je er nog een soort terras/ kapschuur wilt gaan bouwen op 1.5m afstand van je zwembad, je gaat dus de druk op de grond nog vergroten (hangt af van het totale gewicht van je schuur), een reden te meer om goed verticaal te wapenen en de blokken vol te storten met beton.
Stabilisé gebruikt men inderdaad om verzakkingen te voorkomen , de stabilisé wordt rond je leidingen gestort, hard uit en bij eventuele kleine grondverzakkingen blijven je leidingen netjes zitten in de verharde stabilisé ( bijkomend pluspunt) .
-
3 mei 2021 om 21:07 #16247
Je doet er goed aan om na het uitgraven de wanden te voorzien van plastic zeil zodat regenwater de wanden niet instabiel maakt, en zorg er tevens voor dat er ook geen water de put kan instromen.
-
3 mei 2021 om 23:20 #16283
Bedankt voor al jullie goede tips.
dit geeft de burger moed, zodat ik met gerust hart verder kan. Een deel van de houten damwand was echter dermate provisorisch (en eigenlijk veel te snel) door me in elkaar geflanst dat deze toch weer iets is gaan wijken. Dit heb ik vanavond zo goed mogelijk opgelost door extra houten palen bij te slaan.
Ik hou goede hoop dat het uiteindelijk goed gaat komen. Maar eerlijk is eerlijk, ik stond er afgelopen week wel even gedesillusioneerd bij toen ik alles langzaam zag afkalven in de regen. Het grauwe weer had toen ook niet echt een goede uitwerking op mijn gemoedstoestand 😄.Over het gegraven gat hebben we trouwens een party-tent van 4×8 meter gezet, zodat er relatief droog gewerkt kan worden. Grondwaterstand zit net een centimeter of 10 onder de ontgraving, dus wel wat modderig. Maar dat is te overzien.
In een van de hoeken heb ik in de vloer een speciekuip ingegraven zodat overtollig regenwater met de vuilwater-dompelpomp er weer uit gepompt kan worden.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.