- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 maand, 1 week geleden door
paul van ekeren.
-
AuteurBerichten
-
-
21 januari 2022 om 10:29 #34424
Hoi! Ik heb een intex ultraframe van pakweg 5,5 bij 2,5. Hij staat al heel wat jaren, maar als hij stuk gaat komt er precies hetzelfde opnieuw (er is bij ons hoedanok geen andere oplossing mogelijk). Vorig jaar omgeschakeld van verwarming met zonnematten naar een warmtepomp, en dat werkte super maar naar verbruik toe voelt het gek om zo’n ding een zwembad te laten verwarmen dat amper geisoleerd is. Nu moet hij even afgebroken voor een herstelling, en dan willen we meteen isolatieplaten eronder leggen (ondergrond nu is stabilisé en een zeil).
Weet iemand welke platen, vooral welke dikte het best is? Is er een minimum R-waarde nodig om een effect te hebben? Ik zat nu te kijken naar Jackodur 3 cm bij Gamma, lijkt OK maar precies zo’n lage isolatiewaarde…
Hebben jullie ervaring met nog andere manier om om zo’n zwembad beter te isoleren, als het toch volledig afgebroken moet worden? Momenteel hebben we enkel een afdekzeil (soort stevig noppenfolie voor zwembaden, werkt wel best goed). Alvast bedankt voor alle tips!
-
21 januari 2022 om 10:52 #34431
Een opbouw zwembad is altijd een probleem. Dat koelt zeer snel af, vooral door vrijstand. Maar als de zon erop schijnt warmt het ook sneller op dan een ingebouwd zwembad.
Staar u niet blind op isolatie ONDER het zwembad. Daarvoor moet je het niet doen.
Isolatie eronder is enkel nuttig bij bv. PP-inbouw baden, vooral om steentjes en oneffenheden tussen de betonplaat of chape-plaat en zwembad op te vangen.
Als je toch isolatie eronder wilt hebben, neem dan 3cm XPS platen. XPS, geen EPS. Realiseer je wel dat je blutsen in de isolatie krijgt.
Maar dan zit je weer met 3 cm dat uw poten lager komen, want je kan je poten niet op die platen zetten, dat zakt langzaam in door de te hoge druk op te kleine oppervlakte. Je kan eventueel onder de poten 3 cm dikke dallen leggen om dat op te vangen.
Warmte gaat vooral langs boven verloren. En bij opzet zwembaden ook wel wat aan de zijkanten.
-
21 januari 2022 om 14:49 #34438
Dankjewel Sylvester! Heeft er iemand ideetjes om de zijkanten van zo’n zwembad te isoleren? Of goeie ervaringen met specifieke systemen voor de bovenkant?
Ik lees ook (ook op dit forum) over problemen met steunen die te hoog of te laag staan door vloerisolatie. Wat zijn eigenlijk de gevolgen daarvan? Iemand die z’n zwembad wel met hoogteverschil kon gebruiken, en wat geeft dat op termijn dan?
-
21 januari 2022 om 17:34 #34443
Ik neem aan dat je een rond bad gaat zetten?
Als ze allemaal gelijkwaardig te hoog of te laag zijn, kan je dat oplossen zoals ik aangaf. Met dallen eronder zodat de pootjes toch even hoog als de bodemliner komen.
Als je dat niet doet wordt er te hard aan de zijkant getrokken en vervormt. De pootjes moeten ongeveer even hoog als de bodemliner komen.
Als het zwembad niet horizontaal staat heb je ook een probleem. Ondanks dat sommigen het tegendeel bewerken, kan je ervan uitgaan dat enkele centimeters al teveel is. En het is ook niet mooi en ziet amateuristisch uit. Begin niet met enkel de pootjes in te graven of te verhogen, het bad geraakt dan toch uit balans.
Doe dan even wat moeite en maak het stuk waterpas, volledig gelijk. Dat doe je niet door op te vullen, maar wel door weg te graven. Opvullen gaat altijd weer wat zakken. Weggraven is steviger. Wil jet het helemaal goed doen, leg dan beton of klinkers of dallen met stabilisé onder. Leg een feuter onder de bodemliner zoals in een bouwkundig zwembad, ter bescherming van de liner en zachter voor de voeten.
De zijkanten isoleren gaat volgens mij nooit goed, omdat er altijd buizen in de weg zitten en krommingen in zitten. Glaswol heeft geen zin, dat wordt nat. Platen krijg je nauwelijks gebogen. Er bestaat wel soepele isolatie die geen vocht opneemt, meestal zijn die zwart. Je moet er dan wel nog een afwerking tegen zetten, want dat ziet niet uit. Ik kan het even niet vinden, maar het bestaat, en is niet goedkoop.
Voor de bovenkant is een noppenfolie prima. Ik heb ooit een rolsysteem gezien voor een rond bad. Werd in het midden met een speciaal click-in systeem op het bad geplaatst, dus op de diameter. Je kon heel makkelijk de folie afdraaien, die gaat dan met twee flappen naar de zijkanten toe. Opdraaien in omgekeerde richting, nadien het frame met 2 personen wegnemen. Een heel gedoe, maar het was wel leuk om te zien.
-
21 januari 2022 om 22:50 #34449
Hoi, nee ‘t is rechthoekig, 5,5 bij 2,5, en het stuk ligt al waterpas, met stabilisé eronder. Het zwembad staat zo al zeker een jaar of zes, en ‘t staat nog steeds mooi recht dus ik neem aan dat dat stevig is. Maar als ik isolatieplaten eronder doe staat het nu dus ineens 3 cm hoger, en aan de achterant is het heel moeilijk om iets onder de poten te steken. Die poten hebben daar maar nét plaats om te staan, dus wat ik ertussen steek kan maar klein zijn: dat gaat dan na en tijdje volgens mij toch wegschuiven. Ik vroeg me dus af of ‘t kwaad zou kunnen dat alle poten 3 cm lager staan dan het zwembad: poten dus op hun oude plek, zwembad ook maar nu wel een cm of drie hoger dan ervoor. Mijn logica zegt dan dat de boord bovenaan maar kans heeft om open te schuiven, maar ook dat het zwembad iets minder stabiel is en het dus extra belangrijk is dat het waterpas blijft staan. Maar hoe groot de risico’s zijn, zeker op langere termijn, kan ik niet goed inschatten. Vandaar mijn bezorgdheid!
-
22 januari 2022 om 09:04 #34454
Ik denk dat het meevalt. Er komt wat meer horizontale druk richting de poten. Voor zover ik kan inschatten gaat het water zich dus uitzetten in de breedte.
Ik kan ook niet inschatten hoeveel problemen dat kan geven. Je hebt alleszins 3 cm minder water, ook niet zo fijn in een zwembad dat al niet zo diep is.
-
23 januari 2022 om 12:46 #34475
update, voor wie na mij info zoekt over ‘kan poten lager zetten veel kwaad’… bij ‘tafbreken zie ik dat de poten al jaren lager stonden, gewoon omdat ze zo erg verzakt waren. Zo’n zwembad weegt natuurlijk 17 ton, maar ik was toch onder de indruk van de manier waarop de dikke rubbertegels gewoon samengedrukt waren van 3 cm tot amper 3 mm, net onder de poten. ‘t waren er van die die je ook onder speeltuigen ziet, best sterke, en de stabilisé eronder is ook gedeukt. Poten lager kan dus niet echt kwaad want ons zwembad heeft blijkbaar 6 jaar zo gestaan, zolang de poten allemaal even diep staan. En ze zakken wellicht vanzelf nog wel wat, dus ik ga in elk geval nu betonplaten of zo leggen onder de plaatsen waar de poten komen…
-
22 mei 2022 om 20:32 #37014
Ik heb EVA foam tegels gekocht. Meer voor het comfort en bescherming dan voor de isolatie, maar het is beter dan niets.
Ik vond de reguliere zwembadtegels te dun, dus ik heb ze bij een rubbergroothandel besteld. Ze zijn 2,5 cm dik en de poten staan op de grond. Dit gaat al 2 zomers goed met intensief gebruik.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.