- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 2 maanden geleden door
zwembadforum.eu.
-
AuteurBerichten
-
-
17 april 2021 om 21:55 #14869
Op dit moment is mijn zwemvijvertje 2×2,5 m in aanbouw met separaat plantenfilter. Betonnen vloer is gestort met bewapening.
Alleen vrees ik dat ik een fout heb gemaakt door de wanden in kalksteen op te laten metselen. en aan de buitenkant heb ik folie laten plaatsen om vocht tegen te houden. Iedereen heeft het op dit forum over betonblokken en geen kalksteenblokken.
de afwerking aan de binnenzijde moet nog gebeuren. Ik denk nu aan waterdicht cement met een toplaag of polyester.
Moet ik de kalkstenen wanden laten afbreken? Of is het geen probleem en kan ik gewoon verder gaan met een afwerking naar keuze?
-
17 april 2021 om 22:27 #14882
Dat is een goeie vraag. Volgens mij heeft niemand dit ooit geprobeerd.
Maar vermits ze ganse huizen in kalksteen optrekken, zal dat ook wel lukken. Eventueel opvullen met stabilisé, dat geeft wat meer stevigheid, en een drainage voorzien als die er nog niet is.
Ik denk dat niemand hier iets gaat garanderen. Wat doen kalkstenen over lange termijn in de grond?
Eventueel polyester voorzien. Cementeren gaat volgens mij op lange termijn problemen geven.
Wil je zeker zijn, dan zou ik het toch met betonblokken laten metsen. Het is nu ook niet zo’n grote bak.
-
18 april 2021 om 20:05 #14896
Als dat blokken zijn van het type silica, dan weet ik het ook niet zo zeker. Die worden voor binnenmuren gebruikt en zijn erosie gevoelig. Geen idee hoe die zich in natte grond gaan houden. Beste wat je kan doen is met de leverancier of eventueel fabrikant contact opnemen. Als een aannemer die zwemvijver aan het bouwen is, dan zijn zij natuurlijk verantwoordelijk voor het gekozen materiaal en garantie.
-
19 april 2021 om 09:44 #14905
Niet gebruiken voor zwembadbouw !! De technische fiche van silka vermeld zelfs : ” strooizout en vriespuntverlagende producten in de buurt van silka steen te vermijden”.
Wanneer we de veiligheidsfiche van vriespuntverlagende producten bekijken zien we dat deze producten bestaan uit calciumchloride ( calciumzout van zoutzuur ).
Het hoofdbestanddeel van kalkzandsteen (nl. kalk ) wordt weggevreten door zouten en zuren.
Indien je geen chemicaliën gebruikt in je zwemvijvertje mag je muurtje blijven staan. Een kalkzandsteen kan door z’n structuur ook ondergronds gebruikt worden. Je kan de buitenwand voorzien van een zand/cement bezetting als bescherming mocht je twijfelen.
.
-
19 april 2021 om 09:55 #14924
Ik heb regelmatig stevige discussies met de metselaars van mijn klanten. Zij willen dan toch kalkzandsteen gebruiken/verlijmen. Als je googled zie je verschillende meningen, maar ook diverse rechtszaken die erover gevoerd zijn.
Ik zie geen enkele reden om hiermee een risico te nemen en zou het altijd afraden. Maar ik ervaar regelmatig weerstand hierop en wellicht zijn er alternatieven toch geschikt. Maar ik ben geen bouwkundig expert, enkel iemand met 27 jaar ervaring met nooit een probleem met betonblokken.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.