- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 maanden geleden door
Bolje.
-
Onderwerp
-
Hallo iedereen,
We twijfelen voor ons zwembad tussen de verschillende waterbehandelingssystemen.
we kiezen sowieso een automatisch werkend waterbehandelingssysteem
klassieke Cl en PH regeling <-> zoutelectrolyse (<-> zoutelectrolyse+hydrolyse)
Omdat we graag een juiste keuze maken, hierbij enkele vragen op een rij.1/is er een verschil in water chloorgehalte tussen de verschillende systemen?
Een zoutelectrolyse maakt in de cel toch ook gewoon vloeibare chloor aan.
Die vloeibare chloor is precies het product dat voor de desinfectie instaat.
Dan zou ik verwachten dat de na te streven chloorgehalte (Redox ca 650mV) bij alle waterbehandelingssystemen hetzelfde is. Klopt dat ?
Of is het zo eenvoudig niet en moet hier dieper op ingegaan worden, bvb vrije chloor vs gebonden chloor concentraties, andere ?2/ is er een verschil in water kwaliteit ?
We hebben ons al meermaals laten vertellen dat een zoutelectrolyse “zeer aangenaam water” geeft, zeker met de low salt systemen waarbij het zout niet of nauwelijk nog te proeven zou zijn.
Maar gesteld dat er evenveel chloor in zit, zou ik verwachten dat het “minder aangenaam water” is vanwege de (weliswaar lage) zouttoevoeging.3/ kosten :
aankoop : een zoutelectrolyse is toch aanzienlijk duurder dan een klassiek systeem.
gebruik : er is bij een zoutelectrolyse geen Chloor dosering nodig, maar wel nog steeds PH-. De zoutelectrolyse cel + PH- pompje zullen wellicht een hoger elektrisch verbruik hebben dan een klassiek systeem met 2 peristaltische pompjes. (veronderstelling)
onderhoud : Elke 5à10jaar dient de dure cel vervangen te worden. Geen idee hoe lang de pompjes meegaan, maar er zal er ook wel eentje defect raken, of het slangetje dat vervangen moet worden.
Bovendien bevat het water dus zout, wat dus sowieso agressiever is. Het vereist dat alle metalen delen inox 316 moeten zijn (nu vind ik 316 keuze sowieso een goed idee, voor de warmtepomp warmtewisselaar bvb). Op langere termijn kan ik me met zout water een wat snellere aantasting/verkleuring vd liner inbeelden.
Ik lees op het alwetende internet dat de gebruikskosten op langere termijn ongeveer identiek zijn. Echter twijfelen we daar wel sterk aan gezien de gestegen electriciteitsprijzen.4/ werk :
We hebben geen probleem om een extra bidon chemie Chloor te plaatsen. Dan draag je 2 bidons ipv 1.
Is het verbruik PH- gelijkaardig ? Of is het bij zoutelectrolyse hoger omdat in de cel (wanneer ze werkt) continu PH+ gevormd wordt die toch gecompenseerd moet worden
Bij zoutelectrolyse is er geen check op het zoutgehalte. Maar dat is wellicht niet zo een groot probleem. 1x/j meten en ca 20kg zout bijdoseren en klaar.Kortom de populaire “zoutelectrolyse” lijkt eigenlijk (voor ons) alleen maar nadelen te hebben. Zien we iets over het hoofd ? Advies/bijsturing is zeker welkom.
Met vriendelijke groeten,
T.