Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Kranen niet (lucht)dicht

Tags: 

Weergave van 23 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1900
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Mijn zwembad project is grotendeels in de coronaperiode gevallen. Het was soms moeilijk om materiaal vast te krijgen. Ik had een hoop kranen nodig. Op internet gezocht en één van de weinigen met voldoende voorraad was G&D KOI. Ze bieden gewone (budget) en professionele aan. Ze zagen degelijk uit.

   Na bestelling ontangen te hebben even inspecteren. Ze zagen er een beetje raar uit. De binnenkant kan uit elkaar gehaald worden. Ik weet niet of dat goed of slecht is.

   Tevens was de hendel anders dan op de foto.

   Nu komt het probleem. Ik had alle kranen geïnstalleerd en de installatie in bedrijf genomen. Helaas merkte ik dat er wat lucht in de voorfilter kwam. Er is dus een probleem aan de aanzuigkant. Ik had al schrik dat het een probleem aan de lijmverbindingen aan het zwembad was. Want dat was net aangevuld met stabilisé. Nochtans had ik dit volgens de regels der kunst gedaan.

   Naargelang de stand van de kranen was het erger of minder erg.

   Na lang zoeken kwam de man van het zwembad op het idee om eens wat water over de kranen   te laten lopen terwijl de pomp draaide.

   Je hoorde een héél licht ‘slurpend’ geluid, dus ergens aan de kranen werd het water naar binnen getrokken (geweldige tip!).

   Het was inderdaad aan een kraan, maar niet aan de kragen van de lijmkoppelingen. Die waren goed aangedraaid.

   Het was aan de dichting van de hendel, dus waarin deze draait.

   Een nieuwe kraan uit de verpakking genomen en ertussen gezet, zelfde probleem. Weer een nieuwe kraan genomen en nu was het beter (opgelost?).

   Doch nu zie ik weer dat er regelmatig wat lucht erin komt. Zeer weinig maar toch…

   Als de pomp langzaam draait, stapelt de lucht zich langzaam op in de voorfilter. Dit maakt dat de pomp na dagen meer en meer lucht in de voorfilter heeft. Als de pomp veel sneller draait is er meer werveling in de voorfilter en trekt hij de lucht door de pomp uit, dan is er geen probleem.

   De firma vraagt om de desbetreffende kranen terug te sturen maar dat gaat niet. De kranen zitten allemaal in bedrijf. De bedenkelijke kranen zitten nu in de persleidingen. Daar lekken ze vreemd genoeg niet. En ik voel er niks voor om extra kranen te gaan kopen om deze te kunnen terugsturen.

   Ja een lang betoog, heeft iemand dergelijke problemen al gehad?

  • #1905
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Het is normaal dat je een bolkraan langs één zijde kan openen , dit is bedoelt om de rubbers eventueel te vervangen . ik heb nog een oude opengevroren bolkraan liggen en heb die eens opengedaan in mijn garage.

   Ik ga volgens chronologische volgorde de foto’s posten.

   Via die twee uitsparingen is het mogelijk het binnenwerk los te draaien

  • #1906
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik draai het binnenwerk los

  • #1907
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Open

  • #1908
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Nu haal ik de bol eruit.

  • #1909
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De bol is eruit, de witte ring die ik zie is de zitting van de bol v/d kraan. De wartel op de voorgrond is de bediening van de kraan . Daar zit Sylvester zijn probleem.

  • #1910
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Nu haal ik de hendel eraf.

  • #1911
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De hendel is eraf , ik kan nu de wartel eruit drukken.

  • #1912
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De wartel is eruit. Het rubberen ringetje  kan beschadigd zijn door slechte montage, het pvc wartelhuis kan beschadigd of ruw zijn.

  • #1913
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Waterdichtheid is iets makkelijker te verkrijgen dan luchtdichtheid. Wat je zou kunnen proberen is dat rubberen ringetje te vervangen door een iets dikker ringetje. Er bestaan in de handel veel verschillende soorten, diktes en maten. Ook heb ik gemerkt dat in sommige kranen die ik al eens vervangen heb er soms vaseline in de kraan gedaan is , of dit bijdraagt tot de luchtdichtheid weet ik niet.

  • #1916
   DDADDA
   Bijdrager

   Aha … heb ook wat lucht in de voorfilter en vruchteloos zitten zoeken. Dit zal het vermoedelijk ook wel zijn in mijn geval. Met wat siliconenvet rond die rubber van de wartel is het op te lossen denk ik.

   Het viel me trouwens op dat de enige kraan die ik in een speciaalzaak kocht al helemaal was ingevet. De andere kranen kwamen van een keten / online shop en die moest ik zelf nog invetten. Siliconenvet op de bol, de rubbers en de grote wartels en dus best ook op dat kleine warteltje en rubber binnen in de kraan.

   Dank voor de gedetailleerde uitleg Rudy.

    

  • #1955
   DDADDA
   Bijdrager

   Hey Sylvester, ben benieuwd naar het vervolg op je verhaal. Heb je het kunnen oplossen?

  • #2234
   Jenne DezaegerJenne Dezaeger
   Bijdrager

   Zoals @DDA al zei, gewoon wat vet rond de rubberen dichting en dat werkt meestal.

  • #3597
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ja hier het vervolg. Even niet gereageerd vanwege de forum problemen, er kwam geen mail binnen van meldingen van postings.

   Gisteren handmatig vanalles gestofzuigd. Nadien backwash enz…

   Bij deze handelingen moet je dus wel wat kranen verzetten. Nadien kreeg ik de pomp niet meer opgestart. Er was wel debiet maar je zag in de voorfilter dat er lucht bij kwam.  Ik kon zelfs niet meer filteren want er kwam telkens teveel lucht in de filter, meer lucht dan dat de automatische ontluchting van de filter aankan.

   Weer zoeken en zoeken… tot ik weer bij de kranen uitkwam.

   Nu was het de ‘dikke’ kraan (63) van de bodem aanzuiging, voordien de twee kleinere van de skimmers (50). Dus ik heb de kraan verwisseld door een andere die in de heenweg naar het zwembad stond. Blijkbaar is overdruk niet zo erg als onderdruk want ze lekken nooit water bij  (over)druk.

   Deze kraan deed het nog erger. Telkens als ik de kraan van volledig open terug iets draaide, hoorde je dat er een hoeveelheid lucht aangetrokken werd. Dus niet luchtdicht.

   Man, wat een ellende. Deze werden nochtans verkocht als super kranen, het waren dan ook de duurdere. Het binnenwerk is identiek als hierboven, enkel de hendel ziet er anders uit.

   Ik heb dat allemaal bekeken en zuiver gemaakt. Niets te zien, dichtingen zien er goed uit. Terug ingevet, teruggeplaatst, zelfde probleem.

   Ik heb bij die kraan voorlopig een rubberen schijf geplaatst zodat hij totaal niet meer werkt. Dus voorlopig zonder bodem aanzuiging.

   Ik heb beslist om die kranen er volledig uit te gooien en fatsoenlijke kranen te kopen.

   De leverancier heeft nog altijd niet gereageerd. G&D Koi. Voor mij was deze onbekend, maar op dat moment had ik dringend kranen nodig en niemand die voldoende 50 én 63mm kranen had van hetzelfde type.

   Op hun site prijkt een mooie 9.2 als beoordeling. Maar nergens te vinden hoe je zelf een review en beoordeling kan plaatsen.

    

  • #3604
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Nu een voorzichtige vraag: wat is aan te raden? Ik zoek goeie kranen, prijs maakt niet uit.

    

  • #3623
   JackJack
   Bijdrager

   ik gebruik deze, werken al jaren perfect.

   https://pvcvoordeel.nl/pvc-kogelkraan-lijm/

   • #3739
    SylvesterSylvester
    Moderator

    Die kranen die je toont, ik heb er zo ééntje. Ik moet zeggen dat dit de enige is die al geruime tijd nog steeds goed draait zonder problemen.

     

  • #3650
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De kranen die ik laatst geplaatst heb zijn van het merk Plimex ( made in Polen). Deze kranen zijn voorzien van 2 rubberen ringetjes op de wartel waar de draaihendel op bevestigd is. Dit principe wordt in de auto industrie ook toepast . De eerste rubber zorgt voor de waterdichtheid en de tweede rubber zorgt voor de luchtdichtheid.

   Bekijk de tekening eens op onderstaande link.

    

    

    

    

  • #3730
   DDADDA
   Bijdrager

   Heb je dat truukje met plastic darmpje en keukentrechter al geprobeerd (soort primitief hoorapparaat)? Zwembad.eu heeft er een filmpje van op Youtube staan. Zo heb ik twee luchtlekken kunnen vinden. Werkte verbazingwekkend goed.

  • #3746
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik had echt geen trechter nodig om dat te horen. Dat was heel duidelijk te horen.

   Hier het filmpje gevonden:

    

  • #3754
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Hoe komt het dat in België men meestal blauwe handvatten heeft?


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #3763
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Oh , die bestaan ook in het rood hoor.

  • #3780
   SylvesterSylvester
   Moderator

   we kunnen het ook omdraaien hè. Hoe komt het dat de kranen in Nederland altijd rood zijn?

   😉

   Deze kranen verkopen ze toevallig ook in onze Amerikaanse Stock in België.

   https://pvcvoordeel.nl/pvc-kogelkraan-lijm/

    

  • #3796
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ben ze net gaan halen in de Amerikaanse stock. Ze zijn iets duurder maar wel een stuk robuuster. Je ziet zo dat die veel degelijker gemaakt zijn.  Ze zijn ook veel zwaarder in gewicht en uit één stuk, heel moeilijk (niet?) uit elkaar te halen.

   Al van in het begin zinde het me niet dat die kranen van G&D Koi zo gemakkelijk uit elkaar gingen. Ook viel direct op dat het principe niet goed is. Als je deze te hard aandraait, draait de bol niet meer zo goed. Draai je hem te zacht aan, dan lekt hij, enz…

   Ik blijf erbij dat ze mij in het zak gezet hebben. Op de online pagina stonden andere kranen dan die ik heb ontvangen.

  • #3805
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Succes ermee, hopelijk zijn de problemen opgelost nu.

Weergave van 23 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties