- Dit onderwerp bevat 14 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12 maanden geleden door
Jan Paul Schop.
-
AanmakerOnderwerp
-
Jan Paul Schop
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 4Bedankt: 0 tijdenHallo allemaal,
Ik heb 10 jaar geleden een bouwkundig bad laten aanleggen door een professionele zwembad bouwer. Het gewenste chloor niveau behaalde ik door chloortabletten in de skimmer te doen (met mate, en naar behoefte).
Vorig jaar merkte ik dat de kracht waarmee water afgezogen werd via 1 van de skimmers minder was. Een paar maanden later gebeurde dat ook bij de andere skimmer. Het zwembad bedrijf meldde vervolgens na inspectie dat te hoge chloor waarde de skimmer en buizen erachter aangetast heeft.
visueel zie ik niets aan de skimmer en op internet kan ik er niets over vinden.
de zwembad bouwer schuift verantwoordelijkheid af, en zegt dat ik het terras rond het zwembad (onderheid, beton en natuursteen), maar moeten laten openbreken zodat hij eea kan herstellen.
Mijn vraag; kan dit gebeuren? En is er een andere oplossing dat rigoureus slopen. Ik hoor jullie graag
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1222Bedankt: 16 tijdenHet kan natuurlijk altijd een ander probleem zijn, maar aan de hand van wat jij vertelt ben ik toch al zo goed al zeker dat hij gelijk heeft. Over aansprakelijkheid laat ik me niet uit, maar ik vrees dat je aan het kortste eind trekt.
Chloorblokken in de skimmer is goedkoop maar niet goed op lange termijn. Als je het goed in de gaten houdt en niet teveel blokken in de skimmer legt, valt het nog mee. Maar ik weet hoe dat gaat. Als men langdurig het zwembad onbemand moet of wil laten (reis, winter…) dan kan het wel eens gebeuren dat men er meer dan 1 blok in legt. Dat verdubbelt de concentratie, of zelfs meer.
Zolang de pomp draait is er weinig aan de hand. Maar van het moment als die stil valt, stijgt de chloorconcentratie in de skimmer en de buizen eronder. De skimmer en buizen worden aangetast en vreten aan, met gevolg dat de binnenwand langzaam uitzet. Dit kan zo ver gaat totdat het debiet fel vermindert of zelfs niet meer mogelijk is. De buizen zijn chloorwater bestendig, maar helaas minder voor hoge concentraties. Alles is afhankelijk van de chloor concentratie en frequentie van toepassing.
Ik vrees ervoor, als je het goed wil doen moet je je terras open breken en alles vernieuwen. Ik wil je niet ontmoedigen maar de buis kan ver aangevreten zijn. Goed laten controleren.
Het zijn vijgen na Pasen, maar dit is de minst goede oplossing om te desinfecteren. Voorzie in de toekomst een desinfectie vanuit de technische ruimte. De eenvoudigste is met vloeibare chloor, of eventueel zout systeem.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenAls het aan de chloor concentratie ligt, dan zou je ook al enkele skimmer mandjes moeten versleten hebben omdat die na een tijd uit elkaar vallen.
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1222Bedankt: 16 tijdenDat hangt ervan af hè. Skimmers kunnen soms beter tegen die concentratie (of de buizen minder goed).
Ik vermoed dat er ook verschil in kwaliteit is bij zwembad buis.
In elk geval doe je er goed aan alles te vervangen : skimmer(s) en buizen zo ver mogelijk.
En in elk geval geef ik aan iedereen met een zwembad met dezelfde desinfectiemethode de goeie raad om onmiddellijk te stoppen en iets automatisch te installeren in de technische ruimte.
Ik ken de situatie niet. Zijn die skimmers aangesloten met een T-stuk of elk apart? Zitten er 90° kniebochten in?
Als je weet hoe het in elkaar zit, kan je eens testen met een tuinslang, dus enkel de SLANG zonder iets erop. Probeer die eens door de skimmerbuis te duwen. Kijk eens hoe ver je komt. In principe moet dat redelijk vlot gaan als de buis normaal is. In het slechte geval zal je al heel snel merken dat je niet meer verder komt. Klopt dit niet met het aansluitplan met T-stuk en/of met bochten, dan weet je dat het mis is. (de tuinslang gaat sowieso geen 90° kniebocht of T-stuk kunnen passeren, hou daar rekening mee)
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 13 tijdenVind het toch een wat vreemd verhaal waarmee ik niet wil zeggen dat het niet kan kloppen.
Deels omdat ik zo’n chloor tablet dispenser heb en die pot is ook van PVC gemaakt. Daar liggen bij moment 10 tabletten in te smelten en is de concentratie chloor heel erg hoog. Ik ken ook iemand met een zwembad die nooit anders gedaan heeft dan tabletten in de skimmer gelegd en daar is al meer dan 15 jaar geen probleem met de leidingen. En misschien ook omdat het de zwembadbouwer zelf was die de inspectie gedaan heeft (zo begreep ik het toch). Kan het ook niet een fout in de aanleg zijn zoals een grondverzakking, foute buis gebruikt, slechte lijm, te weinig cement in de stabilisé, … ?
-
Jan Paul Schop
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 4Bedankt: 0 tijdenIk vind het ook absurd. zwembad en terras eromheen is onderheid. en hiervoor had ik een foliebad en ook nooit een probleem. Ik ga eea met tuinslang proberen.
Het rare is ook dat ik nooit ben gewaarschuwd voor dit risico. En als je googled kom je het ook niet als probleem tegen
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenHoe heeft de bouwer dit geconstateerd? Met een camera de buizen in?
Ik zie niet in wat ‘aantasting’ is. Zacht geworden en in elkaar gezakt? Lek geraakt?
Laat de leidingen inspecteren door een specialist, al hebben die lange wachttijden tegenwoordig. En wat merk je werkelijk? Zie je de stroming in de skimmer minder? Of maakt de pomp meer geluid?
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters! -
Jan Paul Schop
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 4Bedankt: 0 tijdenDe zwembad bouwer heeft een visuele inspectie gedaan en geconstateerd dat de buis die aangesloten is op de skimmer letter en figuurlijk verrot is (is van binnen gaan zwellen).
ik merk dat de stroming in de skimmer zeer minimaal is. de pomp draait normaal, daar ook nog water via de grondpot naar de pomp kan.
Ik vind het wel bizar dat ik over dit gevaar niet geinformeerd ben en nu na 10 jaar met de gebakken peren zit
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenDat klinkt toch echt als aantasting inderdaad.
Dan zou je enkel het laatste stukje hoeven vervangen + de skimmer. Maar blijft een hoop gedoe met hak- en breekwerk.
Juridisch is dit wel interessant… 10 jaar garantie bestaat niet, dus dan zou je het op verkeerde voorlichting moeten gooien.
De eerste 15 jaar werkte ik bij een bedrijf en deden we het ook zo. Nooit problemen gehad. Geen idee of de verwerkte materialen inferieur zijn. Maar een rechtszaak lijkt me duurder dan herstel.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters! -
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1222Bedankt: 16 tijdenOok in reactie op DDA: dat heeft niets met stabilisé en cement te maken. Dat doet niets aan de buis?
Slechte lijm kan ook niet. Hij beschrijft perfect het probleem als afnemende zuigkracht (doorgang dunner). Als er een slechte verlijming is, komt er stilaan lucht in het systeem. Hij beschrijft dat niet. Ik zei wel voorzichtig dat er nog andere problemen kunnen zijn, maar dat ik al zo goed als zeker ben dat het de buizen zijn. Ik spreek uit ervaring en heb het zelf al meermaals vastgesteld. 10 jaar vind ik al vlug maar het kan wel. Eventueel een slecht type buis gebruikt? Dat versnelt het proces.
De buis gaat een tijdje goed, maar dan gaat de binnenlaag langzaam aangevreten worden. Bijgevolg komt de tweede laag vrij die minder goed tegen chloor kan. De buis gaat letterlijk opzwellen van binnenuit. Ik durf erop te wedden dat ze van binnen helemaal opgezwollen is.
En de zwembad leverancier zal dit niet uit zijn duim gezogen hebben, want – als ik het goed begrijp – hebben ze dit met camera gecontroleerd, én gaan ze het na openbreken komen herstellen. Je kan het dus visueel zelf vaststellen op dat moment.
Allemaal goed, iedereen doet wat hij wil, maar ik zou nooit blokken in skimmers gooien, en geen chloordispensers voor chloorblokken gebruiken, ik heb te vaak gezien wat hoge concentratie chloor met PVC buizen kan doen. Chloordispensers zijn er wel op berekend, maar de aangesloten buizen niet.
-
Jan Paul Schop
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 4Bedankt: 0 tijdenAls dit zo’n risico had ik daar wel over geinformeerd willen worden. Eea heeft destijds >€80k gekost. Dan mag je toch aannemen dat men je goed informeerd.
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1222Bedankt: 16 tijdenJa dat klopt
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenMisschien een beetje mosterd na de maaltijd…
Een zwembad van 80K+? Hoe kan het dan dat er geen fatsoenlijke waterbehandeling heeft? Na indexatie kost dit zwembad nu meer dan € 125.000,00.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters!-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1222Bedankt: 16 tijdenIk zat met dezelfde vraag. Voor die prijs mocht er wel een super-de-luxe waterbehandeling inbegrepen zijn.
-
-
-
Jan Paul Schop
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 4Bedankt: 0 tijdenonderheien en bouwkundig zwembad, mozaiek, etc. dan gaat de tikker lopen.
-
-
AuteurAntwoorden