- Dit onderwerp bevat 20 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 7 maanden geleden door
Pascale Van den Bergh.
-
AanmakerOnderwerp
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijden- Goede dag,
- na weken proberen krijgen we het water niet meer helder, hebben reeds meer dan de helft al vervangen maar terug groen water.
nu willen we het volledig leeg laten , maar zijn bang voor inklappen vd wanden.
iemand hier ervaring mee ?
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenNeem dat risico maar niet. In het beste geval gebeurt er niets, in het slechtste geval kan je de boel bij elkaar vegen, ik heb het zelf al zien gebeuren (niet bij ons).
met een goeie filter installatie heb je op 3 tot 4 dagen het water terug helder.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenIk las hierover je vorige berichten alles opgevolgd . Vlokkenmiddel ingedaan. Nu na 24 u nog niets van vlokken gezakt. 😏
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenIn het kort: je moet eerst de pH correct instellen en eventueel alkaliniteit. Check even de stabilisator, die mag niet te hoog zijn, liever iets te laag.
Daarna doe je een flinke chloorshock, liefst met vloeibare chloor. Goed roeren en schrobben in het bad.
Als het goed is, is het water niet meer kikkergroen maar wordt grauw grijs troebel.
Dan moet je pas een vlokmiddel toevoegen volgens de dosering op de verpakking.
12h filteren, daarna 12h stopzetten. Daarna zou er vanalles op de bodem moeten liggen. Opzuigen, nog eens chloorshock , nog eens roeren enz…
Er zijn diverse scenario’s mogelijk, met gelijke resultaten. Het is zelfs mogelijk zonder vlokmiddel maar dat duurt wat langer.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenPh staat nu goed. Alkaline staat veel te hoog krijgen we echt niet naar beneden. Zelfs met alka min (5 kg al gebruikt) uiteraard is dan de stabilisator op de max 😏krijgen we ook niet goed .
zijn al even bezig , watee al ververst voor de helft en na 10 dagen terug donkergroen. Nog nooit voorgehad -
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenAls je het water al voor de helft hebt ververst en de stabilisator nog steeds op maximum staat, dan is er toch iets serieus mis. Ik zou zeggen dat dat bijna onmogelijk is.
Als de stabilisator echt zo hoog is, vergeet het dan maar, dan werkt er niets meer, en zeker niet de chloor. Dan is het ook vanzelfsprekend dat het groen wordt.
Zou het kunnen dat je veel chloorshock hebt gedaan met snelchloor (poeder)? Dat brengt de stabilisator direct omhoog.
Er zijn twee mogelijkheden: volledig leeg maken met het risico dat de wanden onstabiel worden, of nog eens de helft eruit en terug verversen. In dat laatste geval heb je dus 75% ververst.
Er is ook nog een mogelijkheid om te zorgen voor stutten aan de binnenkant. Dat moeten ijzeren stutten zijn met verticale balken, liefst minstens om de meter.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenIk heb met staal water naar zwembadwinkel geweest, hier zeiden ze me ook dat hij dit nog nooit gezien had en dat het hoogstwaarschijnlijk niet meer goed komt.
hoe het komt geen idee . We hebben wel een chock gedaan maar niet overdreven omdat we zagen dat het troebel werd. Maar zonder resultaat want dag erna was het al groen. -
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 14 tijdenZijn staalwand zwembaden niet vaak zelf-dragende baden die je ook bovengronds kan plaatsen? Als er met voldoende stabilisé rondom is aangevuld, en het kan volgens de fabrikant, dan moet het toch mogelijk zijn minstens de helft van het water te verversen.
Intussen kan je wel eens bekijken of je geen fosfaat probleem hebt dat ontstaan is door meststoffen, organisch afval of reinigingsmiddelen die in redelijke hoeveelheid in het zwembad zijn terecht gekomen. Dan helpt chloor niet meer en is het feest voor de algen. Anti fosfaat middel toevoegen kan het probleem dan oplossen, maar als je stabilisator werkelijk zo hoog zit, zal je alsnog je water binnenkort moeten verversen.
-
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 33Reacties: 620Bedankt: 3 tijdenWater verversen is altijd een goed idee en bespaart meestal geld voor chemische producten. Zeker de standaard filters bij goedkopere baden trekken vaak niet een compleet algbad.
Als je het bad geplaatst hebt volgens de richtlijnen, dus met gestabiliseerd zand is het doorgaans geen probleem. Snel leeglaten, ff schoonmaken en meteen de slang er weer in. Liefst die ook van de buren.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters! -
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenToch eventueel eens denken over stutten. Het kan nooit kwaad. Altijd stutten van wand tot wand, nooit van wand naar bodem.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenHet is geplaatst mer gemetste wanden en stabilise.
Het is geen standaardfilter, deze hadden we reeds vervangen voor een zwaarder model met het oog op de toekomst. Volgend jaar een iets groter en geen staalwand meer.
we zijn er aan begonnen , op hoop van zegen en we gaan toch wat stutten 😉-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenWe zijn ook nieuwsgierig naar uw nieuwe plannen
-
-
Leo Jorissen
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 87Bedankt: 1 tijdControleer vooraf eerst de grondwaterstand voordat je bad gaat leegpompen!
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 14 tijdenToen wij een staalwand bad als mogelijkheid bekeken, zagen we vaak een uitvoering met gemetste wanden op een betonplaat en met een spouw tussen bad en muur waar al dan niet nog isolatie tussen kon. Dan zou leegmaken geen probleem mogen zijn.
Maar inderdaad, als er grondwater tussen staat wat op de wanden van het bad drukt, dan zeker het bad niet laten leeg lopen.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenHet staat idd tussen 2 muren met grondplaat en stabilise.
tot hier toe gaat alles goed, het is terug aan heg vol lopen.
bedankt voor alle info.
na de zomer zijn we toe aan een ander zwembad dus geen stalen want meer.
suggesties zijn welkom ☺️ -
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 519Bedankt: 2 tijdenWanneer je de stalenwand uit de grond haalt, wil je dan eens wat foto’s nemen van de stalenwand en hier posten , ik ben benieuwd hoe die stalen wand na x aantal tijd er uit ziet ( roest of niet ). Mensen die zo’n stalen wand overwegen kunnen hiermee geholpen worden in het nemen van de beslissing.
-
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 420Bedankt: 14 tijdenBen eigenlijk ook benieuwd naar de reden(en) om weg te gaan van een staalwand zwembad en wat daar juist de nadelen of problemen mee zijn. Meer uit nieuwsgierigheid en omdat het mij in het verleden wel een degelijk alternatief leek.
-
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenEen staalwand zwembad is nooit voor het leven, ver van zelfs…
Een kennis heeft het aan de hand gehad. Slecht geworden na 10 jaar.
Eruit gegooid en een PP zwembad gezet.
-
Peter
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 42Bedankt: 0 tijdenWat gaat er dan mis mee?
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1224Bedankt: 16 tijdenIets dat eigenlijk vanzelfsprekend is. Het metaal wordt volledig aangetast, ondanks de fantastische meerlagen bescherming.
-
Pascale Van den Bergh
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 6Bedankt: 0 tijdenRudy, zal ik zeker doen, ik denk dat dit er dan 10 j inzit . Liner is op vandaar dat we ineens het bad vervangen.
-
-
AuteurAntwoorden