Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Lucht in de EPDM solar verwarming

Weergave van 11 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2271
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik maak al jaren gebruik van EPDM solar matten op het tuinhuis. Dat heeft altijd voortreffelijk gewerkt. Onlangs heb ik een groter zwembad geplaatst dus dacht ik om ook de verwarming uit te breiden. Helaas  bestaan er geen stukken meer van de oude verwarming, dus ik heb een tijdje geleden een hele nieuwe gekocht. Tot de tijd van installatie heb ik zo lang nog op de oude verwarming gedraaid wat nog vrij goed kon verwarmen.

   In de week heb ik de oude vervangen door de nieuwe grotere EPDM installatie, dus nieuwe collectoren en nieuwe EPDM matten.

   Het ziet er allemaal mooi en netjes uit en werkt… tot de volgende morgen.

   Ik stel vast dat mijn filtervat half is leeggelopen. Oorzaak is een aantal lekken aan de collectoren. Tussen elk stuk collector van 33cm zit een O-ring. Deze lekt.

   Aan de perskant (koude kant) zie ik af en toe een druppeltje. Maar als het daar druppelt heb je gegarandeerd aan de andere kant (warme kant) een aanzuiging van lucht als die ringen niet afsluiten. Ik hoorde in het begin al blijvende lucht in de collectoren. Ik dacht: “die lucht zal wel verdwijnen”. Maar eigenlijk is het lucht die TIJDENS de werking al continu wordt aangezogen aan de warme kant (onderdruk).

   Tijdens stilstand hoor ik zelfs op een aantal plaatsen een héél lichte pieptoon aan de dichtingen tussen de collectoren, dus hij trekt lucht. Vermits ik géén terugslagklep heb en de technische installatie hoger dan het zwembad staat, loopt de ganse installatie inclusief filter langzaam leeg. Met de vorige had ik dat niet.

   Tot nu toe nog geen reactie gehad van de verkoper.

   Iemand ervaring hiermee?

   Hier wat foto’s van de elementen en collectoren:

   Merk: Elios.

  • #2274
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik ken het merk Elios wel, prima spul doorgaans.

   Wellicht een hele dunne laag vaseline op de pakkingen doen voor een goede geleiding bij het sluiten? Ik zou echter eerder kiezen voor een lijmverbinding.

   De leverancier niet bereikbaar door de drukte?


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #2275
   DDADDA
   Bijdrager

   Dus je zonneverwarming werkt als een ontluchter waardoor bij stilstand het systeem leegloopt. Je kan proberen alle koppelingen en rubber te voorzien van voldoende siliconenvet. Maar anders zijn een terugslapklep en 3-weg kraan de oplossing om te vermijden dat het hele systeem leeg loopt.

  • #2276
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik had sowieso al wat vaseline op elke dichting gedaan.

   3-weg kraan gaat daar niks aan verhelpen, die laat altijd door.

   Een terugslagklep gaat vermijden dat het filtersysteem en pomp leeglopen, maar de rest en de verwarming gaat blijven leeglopen. Je hebt immers twee richtingen aan een zwembad: een inlaat en een uitlaat.

   Je kan niet op beiden een terugslagklep zetten, dan heb je geen circulatie meer.

   Ondertussen heb ik iets dikkere dichtingen geplaatst, maar nog steeds hetzelfde. En ik vermoed dat die niet echt dikker zijn want die heb ik iets moeten rekken.

    

  • #2277
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Is dat wel aan te raden om die te lijmen? Wat als er dan ergens één collector stuk is?

  • #2289
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Plaats op je lekkende verbindingen eens een  rvs spanband. En heb je een ontluchter staan op het hoogste punt van je EPDM solar matten.

  • #2353
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Nee die RVS spanband gaat niet werken. Die collector stukken zijn van harde PVC zoals de buizen zelf. Allé ik denk toch dat het PVC is.

   Waarom zou ik een ontluchter plaatsen? Dat is nu net het probleem. In stilstand trekt de installatie lucht. Als ze lang stil staat loopt zelfs de ganse installatie leeg, incl. de filter.

   Zoals ik al zei deed de oude dat niet, daar bleef het water ‘hangen’ in de verwarming.

   Ik vraag me af of die collector wel te lijmen valt?

    

  • #2359
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ja inderdaad de collector lijkt wel polyethyleen.

  • #2394
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Hij valt wel te lijmen. Ik heb als test eens twee stukken gelijmd. Met de PVC cleaner krijg je hetzelfde effect als op de gewone PVC buizen. Het lost een beetje op. Ondertussen houdt het goed.

   Ik heb eergisteren de verwarming eens leeg laten lopen. Er blijft dan nog altijd een klein beetje in de collector staan. Nu zat ik op het terras en ik zag in de verte iets ‘glinsteren’ aan de verwarming. Toen ik ging kijken zag ik een paar koppelingen zelfs druppen. Dus zonder overdruk of onderdruk (zonder druk) lekt het boeltje, ondanks dat de ringen goed zitten.

   Dus ik veronderstel dat het een fout ontwerp is.

   Ik ga ze allemaal lijmen en eens kijken wat het dan doet.

    

  • #2877
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Hopelijk helpt het lijmen.

    

  • #3334
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Voila, gelijmd.

   Ik heb alle stukken van de collectoren gelijmd, stukken van 33 cm per stuk, behalve de 4 uiteinden en ééntje in het midden van beide collectoren. Zo moet ik niet de volledige collector vervangen als er toch iets mis gaat met een verbinding.

   Want ik had het aan mijn fiets. Eén verlijming was niet dicht. Bij stilstand hoorde ik hem lucht trekken. Op dat moment heb ik de dichting nog eens goed ingesmeerd met pvc lijm en het was opgelost.

   Deze morgen zag ik dat het water was blijven ‘hangen’, laten we het zo maar noemen. Alleszins is de filter niet meer leeg gelopen gedurende de nacht.

   Nu moet ik nog eens zien te controleren hoeveel lucht hij nog aan de gewone dichtingen heeft binnengetrokken.

   Ik hoop dat het in de toekomst geen probleem gaat geven, want nu heb ik door de verlijming geen stukken meer van 33 cm maar wel van 2,33 meter. (7 verlijmde stukken) Hopelijk houdt dat. Ik heb  alleszins een systeem gemaakt om de collectoren heel goed vast te maken. Die kunnen alleszins niet meer bewegen en alzo eventueel breken.

    

   Ik heb wel gemerkt dat de samenstelling van zo’n collector stuk toch iets anders is dan pure PVC zoals de buizen en verbindingsstukken. Het materiaal smelt iets sneller door de lijm. Je moet dus snel zijn met in  elkaar duwen en dan ervan afblijven. Lijmen doet het dus wel heel goed.

    

  • #3688
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Goed dat, dat probleem opgelost is .

Weergave van 11 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties