- Dit onderwerp bevat 19 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar geleden door
Sylvester.
-
AuteurBerichten
-
-
20 april 2021 om 18:45 #15089
Ik heb een verwarming via lamellen op het dak.
Als er gewoon gecirculeerd wordt (druk 0,8 bar op de zandfilter) is er geen probleem,
maar van zodra de circulatie over het dak gaat (druk 1.1bar) door dat er tot de nok van het dak gepompt wordt. dan komt er lucht mee bij de inspuiters waardoor je continue gebubbel hoort.
Dit is al enkele jaren zo,enkel de nieuwe buren storen zich er nu aan.
Dus zoek een oplossing,dacht eventueel een variabele pomp maar deze gaat uiteindelijk ook even veel druk moeten geven mits er tot 10 m hoog gepompt wordt.
het is een pomp van 0,75 kW, is dit te licht of eerder iets aan de aanzuig?
-
20 april 2021 om 20:12 #15108
er klopt iets niet aan het verhaal.
-
21 april 2021 om 09:47 #15168
Het is mij niet bekend waarom er lucht in de perszijde van de leidingen zou ontstaan, dan zou ik eerder denken aan een lekkage die ontstaat.
Kan het geen cavitatie zijn die pas ontstaat als de tegendruk toeneemt? Maar als er verder niets aan de hand is wat betreft waterverlies (check even de niveauregelaar), dan lijken de buren met wel een paar … Dat kan toch bijna geen geluid maken?
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
21 april 2021 om 11:30 #15230
Inderdaad, er kan geen lucht aangezogen worden in de perszijde, toch niet in werking of met toenemende druk.
Volgens mij is er ergens al eerder luchtophoping geweest en komt die nu naar buiten als het circuit verandert. Maar dan zou het na een tijdje wel terug weg moeten zijn.
Als het na een tijdje verdwijnt, is het lucht die in stilstand door het hoogteverschil aangezogen wordt. Als je het lek niet vindt of niet kan oplossen, is dat op te vangen door een ‘ontluchting’ te programmeren. M.a.w. de pomp enkele minuten op maximum debiet laten draaien om zo de lucht eruit te duwen.
Maar een ruwe schatting zegt me dat uw pomp te licht is.
Dus hier is mijn variant op mijn uitleg:
Uw pomp pompt water naar de verwarming op het dak. Maar… het lek op het dak is zodanig groot dat de onderdruk door hoogteverschil meer lucht aanzuigt dan dat de te lichte pomp kan pompen. Dan blijft er lucht meekomen. Dit heb ik zelf al voorgehad bij ander zwembad en bij mezelf thuis.
Onderschat niet de kracht van onderdruk.
Welke verwarming heb je op dat dak? Is dat zoiets met collectoren die met stukken van 33cm in elkaar geduwd moeten worden?
-
21 april 2021 om 14:13 #15237
Ik vrees dat Sylvester het bij het rechte eind heeft. De meeste lichte zwembadpompen hebben een opvoerhoogte van 10m .
-
21 april 2021 om 14:42 #15244
Heb je een ontluchter boven op het dak zitten?
-
21 april 2021 om 14:53 #15251
Denk toch ook dat er een luchtlek in de aanzuigleiding moet zitten die de luchtbel continu aanvult, anders zouden de bubbels bij de inspuiter na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dat moet je best ook oplossen.
Variabele pomp … geweldig product, maar op lage rpm en continu pompen worden micro luchtlekjes plots een groot probleem. Waar het debiet voordien de lucht door de filter duwde, blijven ze nu in het pompdeksel hangen. Zoals Sylvester zei: af en toe op hoger debiet programmeren om de lucht er door te pompen.
-
21 april 2021 om 15:40 #15260
Ik denk dat je je vergist. Kijk goed naar zijn eerste post. Van zodra de druk oploopt en het water via het dak gaat, komt er lucht mee. Als de druk verhoogt gaat het debiet doorgaans omlaag. Met een verhoogde druk/lager debiet ga je in de aanzuigleiding geen lucht aanzuigen als dat er al niet was bij 0,8 bar.
Ik ben zo goed als zeker dat hij een lek op het dak heeft. Volgens mij loopt zijn dakverwarming op korte tijd volledig leeg als de pomp stil valt. Als hij het water naar het dak stuurt gaat hij zijn buizen en verwarming naar het dak terug vullen maar het lek is te groot. Er gaat water naartoe maar er loopt ook tegelijk lucht bij. De kans is groot dat hij een ontluchter op zijn dak heeft, en dat werkt niet goed in combinatie met een te zwakke pomp.
-
21 april 2021 om 16:19 #15276
-
-
2 juni 2021 om 17:10 #20179
Er was een ontluchter op het dak welke ondertussen wel is afgestopt kwestie van alles uit te sluiten.
Een lek op het dak zou toch onmiddelijk zichtbaar zijn,
er spuit geen water uit de lamellen.
Betreft de Kripsol pomp is deze max opvoerhoogte 16m,dus zou 10m geen probleem zijn
tenzij je rekening houdt met hoop 90% bochten,las ergens dat je dan 1m opvoerhoogte per bocht moet tellen.
Echter ondertussen heb ik er nu een frequentieregelaar tussengezet zodat pomp minder druk levert en nu heb ik continue bellen zelfs bij 0.5bar.
Als ik niet over het dak pomp komen de luchtbellen van zodra je de pomp begint te vertragen.
Had even de hoop dat het minder hevig inspuiten van de luchtbellen de buren tevreden zou stellen.
Maar blijkbaar niet dus -(
Dusja ofwel nieuwe pomp maar dan zwaarder,welke dan naar aansluiting diameter 60 gaat,dus vernauwd moet worden.
of nieuwe frequentiegestuurde pomp maar dit kost 1200 euro enja minder druk leveren is blijkbaar al geen oplossing.
Dan lijkt er mij enkel nog de mogelijkheid nieuwe ontluchter op dak maar dan 1m hoger dan de lamellen zodat deze niet afsluit door de waterdruk.
-
2 juni 2021 om 17:17 #20190
Ik zou niet weten waarom je een nieuwe pomp moet.
Er is duidelijk een probleem op het dak. Die ontluchter moet er sowieso vanaf. Gewoon het gat dicht maken. Ik snap niet waarom dat men daar altijd een ontluchter wil.
Als je een krachtige pomp hebt, duw je die lucht er zo uit.
Een lek op het dak is niet onmiddellijk zichtbaar. Als er een lek is komt er meestal geen water uit, maar wel lucht in, hoe gek het ook klinkt. Dat heeft met de (opvoer)hoogte te maken.
Als je de verwarming naar het dak dicht zet, neem ik aan dat je geen luchtbellen meer hebt. Dan weet je genoeg. Dat kan ergens in een dichting tussen de panelen of tussen de collectoren zitten. Ik weet niet wat je precies hebt liggen. Ik ken een bepaald type collector die zo lek is als een zeef. Het vervelende is dat die meestal geen water lekken maar wel lucht naar binnen laten.
En dat bevestigt uw probleem. Als je het debiet omlaag regelt komen er meer luchtbellen.
-
2 juni 2021 om 17:27 #20228
Die ontluchter die had ik er vorig jaar al afgegooit.
Het is nu al een tijdje geleden,heb de lamellen aan het opschuiven geweest en hierbij wel nieuwe O-ringen gestoken mits het stuk per stuk is opgeschoven en had daarna af en toe bij het opstarten een lek tussen 2 stukken van 33 cm.
Echter nu met de frequentieregelaar heb ik de bellen ook als ik niet over het dak circuleer.
Verder betreft de onderdruk heb ik ook al een kraan tussen dak en inspuiters gesmoord zodat het water niet zou vallen van het dak maar ook dit had geen effect.
Enkel dat u druk op de zandfilter hierdoor verhoogde.
-
3 juni 2021 om 11:16 #20477
De pomp valt alvast uit te sluiten.
Heb deze opstelling richting dak.
met bypass en kranen richting dak toe geen bubbels
van zodra je kraan richting dak openzet eveneens met bypass zijn er bubbels.
Dusje ergens lek en onderdruk echter dit is zelfs bij heel lage flow,
en bij hoge flow verdwijnt dit.
Moet er bij hoge flow niet juist meer aangezogen worden? mits er dan meer kracht is om lucht aan te zuigen.
-
3 juni 2021 om 11:53 #20503
Nee dat is niet zo. Alles heeft met ‘druk’ te maken. Als dat op het dak staat heb je in stilstand onderdruk. Het water ‘valt af’ of trekt naar onder. Door de onderdruk trek je lucht binnen. Als de overdruk het niet haalt van de onderdruk of anders gezegd als de druk van de pomp de onderdruk niet kan compenseren, heb je meer luchtinvoer dan watertoevoer bij een lek.
Dat is ook de verklaring waarom het bij laag debiet erger is dan hoog debiet.
Bij hoger debiet gaat de overdruk van de pomp de onderdruk benaderen (in theorie druk nul boven aan de verwarming) ga je geen lucht meer aanzuigen en passeert het water normaal.
Zou je de druk nog kunnen opdrijven, dan is de kans groot dat de lek(ken) die lucht inlaat, water gaat lekken. Maar die O-ringen kunnen soms meer lucht inlaten dan dat ze water zouden lekken. En dan nog heb je het verschil van onderste en bovenste collector. De bovenste heeft meer onderdruk dan de onderste.
Onderschat de kracht van een waterkolom (in de verticale buizen) niet.
-
3 juni 2021 om 11:59 #20520
Ik heb hier eens op een topic over Kogelkranen gelezen dat die bij gebruik op aanzuigleiding lucht kunnen binnenpakken ,bij een hogere flow wordt die lucht gewoon doorheen de leidingen weggevoerd,maar bij een lagere flow kan die zich ergens opstapelen. Weet niet of dit hier van toepassing is, maar het is een denkpiste.
-
3 juni 2021 om 12:09 #20533
Ja dat is inderdaad ook een zeer vervelend en vaak voorkomend probleem. Zelfs de duurdere kranen durven wel eens wat lucht binnen te laten langs hun dichtingen van de draai-as.
Maar volgens mij hier niet van toepassing.
-
3 juni 2021 om 14:28 #20566
idd als ik meer druk op de panelen zet door te smoren krijg ik wel 3 lekken.
heb deze lamellen 2 jaar geleden opgeschoven gehad en toen per 2 delen uit mekaar gehaald,
heb hier nochtans nieuwe O-ringen voor gebruikt en toch zijn de lekken bij de nieuwe verbindingen -(
dusja zwembad.eu verkoopt dan toch iets te dunne rubbers.
-
3 juni 2021 om 15:48 #20586
Ha het zijn die wat ik bedoel, denk ik. Maak eens een foto van zo’n collector stuk van 33 cm
-
3 juni 2021 om 16:10 #20599
-
3 juni 2021 om 21:09 #20662
Volgens mij zijn het inderdaad die collectoren. Die zijn zo lek als een zeef. Ik heb dezelfde gehad. Wel raar wat je daar met dat colson bandje hebt gedaan.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.