Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Mozaïek zwembad bouwen

Weergave van 13 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1507
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Goede avond allemaal.

   Ik ben nieuw hier en heb zeker al wat info gelezen.

   Ik ga in oktober starten met een zwembad te bouwen van 8 meter bij 4.50 ,geheel betegeld met glas mozaïek ,ik zal in de aankomende tijd heel wat vragen aan jullie hebben vr gr ben

  • #1526
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   wat zouden jullie doen.

   in oktober start ik met de bouw van ons zwembad.

   wat zouden jullie kiezen voor een zwembad met glasmozaïek .

   a een van geheel  beton?

   b een opgemetseld van beton blokken?

   ik zit zelf te denken uit beton met een kim tussen vloer en wand .

  • #1539
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ga je dit zelf doen ?  De meeste zelfbouwers kiezen voor betonblokken omdat men niet  beschikt over bekistingspanelen, deze huren kost wel wat geld hoor. Wanneer je kiest voor een bad met betonnen wanden kies je best er best voor om te werken met een kimplaat.  Denk ook na over een bodemput.

  • #1549
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Het liefst bekisting heb er jaren in gewerkt.maar je hebt gelijk blokken is een stuk makkelijker maar is het net zo goed .

   Denk met blokken ook een Kim er in de brengen en de onderste blok een sleuf in te slijpen en ook staande wapening er in .

  • #1552
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Een kimplaat heeft pas effect wanneer er voor en achter de kimplaat beton gestort is. Bij een gemetselde blok is dit niet het geval , indien je de eerste laag blokken zou volstorten met beton stelt zich nog de vraag wat doe je met de voeg.

   Indien je geen bekisting moet gaan huren, en louter op basis van de prijs gaat beoordelen, denk ik dat je met uitsluitend betonnen wanden goedkoper uitkomt , zelfs al moet de betonpomp 2 x komen.

  • #1553
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   U denkt dat er geen lekkage tussen de vloer en wand omgaat wand daar vrees ik het ergste voor met het betegelen 😉

  • #1560
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Een goede beton is uit zichzelf al waterdicht vanaf een dikte van 30 cm, en wanneer je nu een kimplaat plaatst volgens de regels der kunst hoef je geen vrees te hebben voor waterinfiltraties. Ik ga er wel van uit dat je met een trilnaald kan werken en weet wanneer je te veel of te weinig trilt.

   Je bent van plan je zwembad te betegelen met glasmozaïek, de glasmozaïek wordt geplaatst met witte epoxylijm en wordt gelijktijdig ingevoegd en opgepoetst. De enigste voorwaarde hiervoor is dat je betonkuip 100% droog is  .

   Onderstaand vind je wat bouwdetails van het WTCB wat betreft plaatsen van kimplaten :

   https://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=services&sub=standards_regulations&pag=details&art=database&contrdet_id=1&fiche_id=2005

  • #1568
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Toppie bedankt voor de informatie 😊😊😉

  • #1612
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Goede morgen,

   Een vraag aan de kenners.

   Ik ben aan het kijken voor zandfilter en energie zuinige pomp voor een zwembad 4,50x 8,00 of 9,00 en een diepte van 1,30.

   Alles op zoutewater systeem .

   Ik denk aan 2 skimmers er in .

   Graag hoor ik jullie reacties.

  • #1616
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Ik ben een zwembad aan het maken van 4,5 x 9 x 1.45.

   Ik heb ook even zitten zoeken voor een pomp en heb de speck badu prime vs gekocht. Dit is een variabele pomp in snelheid, waardoor je electriciteit zou moeten uitsparen op termijn.

   Voor de zandfilter ben ik nog aan het twijfelen met de Pentair triton neo clear pro. Maar hier zijn voor en tegenstanders van.

  • #1627
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ben,

   Het volume van je zwembad ligt dus tussen de 47 en 52 m³ . De regel zegt dat je het volume van je zwembad in 4 a 5 h volledig moet gefilterd hebben. Twee skimmers lijkt me perfect. Een filter met een maximale doorstroming van 20/22 m³ per uur zal volstaan.

   Glasparels als filtermedium kan ik aanbevelen, ik ben er zeer tevreden over.

  • #1628
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Steven,

   Mijn eerste zwembadfilter was een Pentair triton, hij was toen nog gevuld met zand , ik ben er altijd tevreden over geweest. Toen ik hem wilde ledigen is de voet gebroken door mijn stomme schuld, dat filter zand moest regelmatig vervangen worden omdat het verzadigd geraakte. Met glasparels heb je dat veel minder.

   Nu heb ik een Megafilter, gevuld met glasparels. Hij doet wat hij moet doen. Volgens mij is de keuze van filtermedium belangrijker dan de filter zelf. Filters zijn heel simpel van constructie en werken allemaal op hetzelfde principe.

  • #1566
   Dav davDav dav
   Bijdrager

   Ik heb een mozaieken zwembad gebouwd als doe-het-zelver. Denk heel goed na eerdat je begint.

   Betonblokken: NIET aan beginnen. betonblokken zijn nooit waterdicht, het kleinste beetje druk van grondwater achter je mozaiek laat de mozaiek loskomen.

   Gegoten beton: Stort eerst de vloerplaat met reeds voorziene aangesloten bodemputten (voor ingegoten beton), laat de plaat polieren (zeer belangrijk). Steek een kimplaat MET zwelband. Zorg voor dubbel geweven draadnetten en plaats zeker plastic onder de netten (niet voor waterkering maar om de beton perfect zuiver te houden).

   Plaats de bekistingspanelen maar zorg voor de correcte plaatsing voor inspuiters, stofzuigeraansluiting, eventuele tegenstromer, ingang voor inbouwzwembadrolluik. Zorg weer voor dubbelgeweven netten en zorg voor min 30cm dikte. Zorg dat de gestorte beton PERFECT waterpas is over de hele zwembadwanden (mozaiek is maar 2,5×2,5cm). Gebruik bekistingsolie. Na verwijderen van alle bekisting moet het hele zwembad geschuurd worden met een schuurschijf (verwijderen bekistingsolie en opruwen van beton). Dit is een ROTwerk en ben je ff aan zoet (ik heb er 3 dagen over gedaan). Zorg voor een stofmasker met dubbele zuurstofingang, dit is het ergste dat ik ooit gedaan heb… Het schuren moet zeer goed gedaan worden of de mozaiek hecht niet goed. Bouw eventuele extra muren/trappen met betonblokken en werk af met waterdichte cementering. Ook die moet weer geschuurd worden. Je kan eventueel vloeibeton gebruiken voor trap met mal. Zorg eerst voor een primer op de vloer als je beton gaat gieten.

   Na het opschuren moet je alles perfect reinigen met bv een stevige hogedruk (K5-K6 karcher minimum). Spuit alles perfect af voordat je begint te lijmen, en zorg dat alle vocht weg is uit het hele zwembad.

   Verlijmen van mozaiek kan op 2 manieren. Of je gebruikt zeer flexibele tegellijm met extra hechtmiddel (goedkoper) en voegt naderhand in met bv Weber Joint HR. Beter gebruik je Weberepox easy of andere epoxy. Hiermee kan je tegelijk voegen en lijmen, maar je moet wel zeer snel werken (en vooral ook reinigen). NIET lijmen in zon, enkel op totaal bewolke maar zeker droge dagen. Liefst is de temperatuur onder de 20°C. Lijmen doe je met een kam met 3 a 4mm. Opvoegen doe je best met een rubberen voegplaat. Vergeet niet zeer snel te reinigen bij epoxy.

   Let op de aankoop van mozaiek! Niet elke mozaiek is zomaar te gebruiken. Ikzelf heb mozaiek van Emaux de Briare. Duur maar zeer goed. Deze koop je best in Frankrijk, daar is de mozaiek aan de helft van de prijs. Gebruik GEEN mozaiek van gamma/hubo of ander goedkoop materiaal. De mozaiek moet zeer goed hechten of je bent over 2 jaar aan het wenen als er tientallen mozaiekjes loskomen. Mozaiek terug lijmen is water uit zwembad, etc…Als er 2 jaar later weer tientallen anderen zijn losgekomen ga je de moed opgeven.

   Het is niet zomaar iets, een mozaieken zwembad. Weet waar je aan begint. Het resultaat is dan wel subliem.

   Best neem je contact op met Weber voordat je gaat lijmen. De juiste lijm bepaalt nl alles.

   Wil je meer info over mozaiek, stuur maar..

   Veel succes!!

    

   [img]https://i.imgur.com/tkSr6h1.jpg[/img]

   [img]https://i.imgur.com/mVZ77Sb.jpg[/img]

  • #1994
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   bedankt voor je verhaal ik ga zeker hem helemaal van beton storten daar ben ik zeker van .

   wel wat werk maar dan weet ik zeker dat het goed gaat

Weergave van 13 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties