Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Nut variabele zwembadpomp

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #4670
   StefaanStefaan
   Bijdrager

   In mijn zoektocht naar een zwembadpomp zie ik 2 groten groepen:

   1. Pompen met een vast vermogen (dus aan of uit)
   2. Pompen met variabel vermogen en debiet

   Deze laatste zijn een pak duurder, maar ze verbruiken ook minder omdat je ze bijna altijd op een lager niveau kan laten draaien (behalve bijvoorbeeld voor terugspoelen van de filter).

   Mijn vraag: kan ik dan niet beter een laag-vermogen pomp kopen (voor een pak minder geld) en het terugspoelen dan anders oplossen (bijvoorbeeld met leidingwater, of met een 2de goedkopere pomp die enkel daarvoor wordt ingeschakeld)?

   Of eenvoudiger gesteld: waarom een dure pomp kopen die ik op 20% van zijn vermogen laat draaien ipv gewoon een eenvoudige pomp die hetzelfde vermogen heeft als die 20%?

   Bedankt voor alle feedback!

    

    

  • #4683
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Nee je kan dat niet anders oplossen. Je hebt de nodige kracht nodig en dat gaat niet met een waterleiding. Ook voor het stofzuigen van de bodem heb je meer kracht nodig.

   Daarbij draai je hem wel hoger dan 20% meestal hoor.

   Je moet een balans vinden tussen aanschafkosten (een lichtere frequentiegestuurde pomp) en de gebruikte vermogens. Als leek kan je dit lastig bepalen, voor ons is dit gesneden koek.

   Oftwel; laat je goed voorlichten.

    


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #4769
   StefaanStefaan
   Bijdrager

   OK, bedankt voor de uitleg, spijtig dat leidingwater niet voldoende krachtig is. Had het anders met leidingwater uitegespoeld en dan kon ik dat water nog gebruiken voor de tuin …

   Voor de frequentiegestuurd pomp: is er hier een algemeen advies in om te kiezen voor een aparte frequentiesturing of een ingebouwde sturing? Apart lijkt mij voordeel te hebben dat je deze niet moet vervangen als de pomp stuk zou gaan, maar misschien zijn er ook nadelen aan? Of is het een persoonlijke keuze?

  • #4778
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Je kan ook bvb een Pentair Superflo kopen, is op zich al zuinig, en dan koop je een apparte frequentieregeling een een electronica winkel. Veel mensen hebben dit hier reeds gedaan.

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties