- Dit onderwerp bevat 13 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 9 maanden geleden door
Sylvester.
-
AanmakerOnderwerp
-
Smallguy
DeelnemerOnderwerpen: 1Reacties: 0Bedankt: 0 tijdenBeste mensen,
Ik zal binnenkort in Spanje dit zwembad gaan opzetten (en aftimmeren met hout).
Ik heb daar waar het zwembad moet komen in de tuin stopzand gestort.
Ik kan mij voorstellen dat de poten, door het gewicht in het zand enigszins zullen wegzakken.Mijn vragen.
- Is zand wel een goed idee onder de vloer van het zwembad? Of wat zijn betere opties (om nog boven op het zand te leggen?)
- Wat kan ik het beste onder de poten/steunen doen om ‘wegzakken’ te voorkomen?
- Heeft iemand ervaring in het aftimmeren van dergelijk zwembad en of daar ook voorbeelden of tips?
Dank en groet
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenJe moet het zand onder het zwembad voorzien, niet onder de poten. Onder de poten zou je grote platte stenen kunnen voorzien, lichtjes ingraven zodat ze gelijk met het zand komen.
Ik weet niet of er zand onder moet. Als de grond geen stenen bevat kan je het zwembad er zo op zetten. Wel altijd bescherming voorzien. Liefst nog een extra bescherming dan het doek dat meegeleverd is.
Nog belangrijker is dat het zwembad geheel waterpas staat. De volledige oppervlakte inclusief die van de poten moet volledig vlak zijn. Is het niet waterpas, maak het dan waterpas. Doe dat door het VERWIJDEREN van overtollige grond, niet door het aanvullen van te lage delen.
Nog beter is natuurlijk een vloertje maken met stabilisé of klinkers of zoiets.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenTenzij je met een harde onder grond of stabilisé + eventueel isolatie werkt, zou ik na het gelijkmaken ook nog wat fijn zand aanvoeren als buffer. Dat is de snelste en meest economische oplossing, maar je zal nooit een strakke ondergrond krijgen met los zand.
Je kan best stoeptegels onder de de poten leggen. Als je ze in een bedje van stabilisé legt, kan je ze met een laser waterpas makkelijk op hetzelfde niveau en helemaal pas zetten. Die tegels kan je daarna eventueel ook gebruiken om het niveau van het zand of stabilisé uit te zetten.
Aan het aftimmeren zou ik niet beginnen omdat de verwachte levensduur van zo”n zwembad 3 tot 5 jaar is en dat is misschien al wat te optimistich. Op youtube vind je heel wat voorbeelden van dingen die er rond werden getimmerd. Zoek op “intex inground” voor allerlei ideeën en voorbeelden.
Ik ben ooit ook nog in de weer geweest met een triplaat en stabilisé voor een Intex, maar na twee seizoenen was het beste er van af. Let op dat het sop de kolen nog waard is op het einde van de rit.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenLevenslang gaat het niet mee, dat is waar. Maar vroeger heb ik hier een tamelijk groot index frame zwembad gehad. Dat stond winter en zomer open met continu water erin. Het is 12 jaar geworden en was toen nog steeds niet kapot. In de winter hadden we een gratis schaatsbaan.
Over Bestway weet ik het niet.
Rudy100
DeelnemerOnderwerpen: 5Reacties: 518Bedankt: 2 tijdenWij hebben reeds 23 jaar een appartement met bijhorend tuintje in Spanje ( grens costa blanca met de costa del sol) .
Kan je iets vertellen van de ondergond bij jou in Spanje . Waar wij zitten is het rotsbodem, dus om een zwembad te graven dien je de rotsbodem stuk te schieten met een kraan. Maw. nivelleren is heel moeilijk.
Heb je wel nagedacht over de hevige onweders die er kunnen zijn in het voorjaar, het is best mogelijk dat je losse zand volledig weg is na een hevig onweder, ik heb daar al meegemaakt dat er 0.5 m water in de straten staat na een hevig onweder.
Is het niet beter en makkelijker een gewapend betonplaatje te gieten, op deze manier wordt de belasting van de poten van het zwembad mooi verdeeld over de betonplaat en heb je ook een mooie vlakke stevige ondergrond voor je timmerwerk.
Nele Desmet
DeelnemerOnderwerpen: 0Reacties: 2Bedankt: 0 tijdenIk wou hier even reageren. Want zitten met een probleem ( denk ik 😉 ) Wij hebben net intex zwembad opgezet 400 op 200 op 100.
Maar mijn vader had onder het metalen frame tegels gelegd zoals je ziet op de foto. Dit om het mooi waterpas te zetten. Vond dit goed gevonden maar ondertussen is het zwembad voor de helft gevuld en heb ik mijn twijfels of dit een goed idee was.
Het frame trekt naar binnen en de hoeken bewegen toch niet zo soepel meer. Ook al heb ik hele tijd alles goed getrokken en gedaan.
Maar nu is natuurlijk mijn vraag deden we iets mis? Haal ik die stenen er van onder? Hoe los ik het op? Want een half zwembad leeg laten lopen zou wel zonde zijn.
Dikke merci alvzdt om even mee te denken. Alle tips welkom.
gr Nele
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenBuiten dat het toch niet zo recht staat en dat de stenen wat klein zijn, zie ik niet veel fout.
Wat wel zou kunnen zijn, is dat die stenen te hoog staan t.o.v. de bodem van het bad. De bovenkant van de stenen moeten waterpas met de onderkant van het zwembad.
Je kan dat nog altijd corrigeren maar is wel veel werk. Grotere stenen en iets meer ingraven. Als de steunen te zwaar zijn om de stenen eronder uit te halen zal er toch iets water terug uit moeten.
Nele Desmet
DeelnemerOnderwerpen: 0Reacties: 2Bedankt: 0 tijdenDus je zou stenen toch weghalen? Zou wel moeten lukken denk ik 🙃. Het stond waterpas, maar denk dat het frame nu te hoog staat ten aanzien van bodem.
Mercikes alvast e.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenZoals ik zei, grotere stenen plaatsen en een steen dieper.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenTijdje gelden een vergelijkbaar zwembad opgezet bij een kennis en de stenen waren daar ook niet ingegraven. Leek me beter dat wel te doen, maar op youtube staan er blijkbaar heel wat DHZ filmpjes waar ze ook boven de ‘vloer’ uitkwamen. Tijdens het vullen trokken die horizontale buizen ook wat naar binnen, maar dat herstelde zich vanzelf eenmaal het zwembad grotendeels gevuld was. Ook die hoeken kwamen goed naarmate het zwembad vol liep.
Serge Vercauteren
DeelnemerOnderwerpen: 11Reacties: 39Bedankt: 0 tijdenGrotere stenen of dikke houten multiplex ,want de steunen gaan der afschuiven,spreek uit ervaring, en dan plooit het frame,krijg je niet meer goed als het gevuld is.
J G
DeelnemerOnderwerpen: 0Reacties: 1Bedankt: 0 tijdenWij hebben een gelijkaardig zwembad (iets groter) het is volkomen normaal dat het frame naar binnen trekt, dat corrigeert zichzelf deels als je het zwembad verder vult. Nu hebben wij het probleem dat twee van de ondersteunende tegels onder de poten gebarsten zijn. Weet hier iemand hoe gevaarlijk het is om dit zo te laten? Of hoe kun je dit herstellen (liefst zonder het hele zwembad leeg te laten lopen)
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 418Bedankt: 12 tijdenMet een autokrik en twee balken de poot liften en de tegel vervangen. Zelf geen ervaring mee, maar het lijkt wel te werken.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1218Bedankt: 16 tijdenInderdaad, heb ik ook al zo gedaan op een gelijkaardige manier, in de tijd dat ik er ook zo eentje had
-
AuteurAntwoorden