Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Opbouw Intex XTR zwembad

Weergave van 1 genest reactie
 • Auteur
  Berichten
  • #9002
   Kurt Van LeemputKurt Van Leemput
   Bijdrager

   We hebben plannen om dit jaar een iets groter opbouwzwembad van Intex aan te schaffen.  Hoogstwaarschijnlijk wordt dit het XTR model 488cm diameter , 122 hoog, of het XTR model 549x274x132.

   Ondanks dit een vrij complete set is was ik aan het overwegen om een andere zandfilter te nemen, namelijk de FS-19A6-FF15R of 1 type kleiner , de FS-15A6-FF15R.   Een familielid werkt bij de fabrikant en kan alzo vrij goedkoop aan een filter + pomp geraken.  Deze zijn ook “zwaarder” als de bijgeleverde intex pomp/filter.   We zoeken er ook een warmtepomp bij aan te schaffen vermits het zwembadvolume (tussen 19000 en 25000 liter naargelang het type dat we exact zullen nemen) moeilijk te verwarmen valt met zonnecollectoren.  Welk type warmtepomp we juist gaan nemen weten we nog niet al gaat de voorkeur precies uit naar een model met inverter motor.   Verder dachten we ook aan een zoutwaterelektrolyse systeem , eventueel van intex (hier wel om de prijs te drukken).  Tot slot, en dat is vooral voor vrouw en kind te plezieren zou ik er ook zo’n led watervalletje van intex willen op plaatsen om de avondzwempartijen wat leuker te maken.
   Vermits ik technisch heel weinig van dit alles afweet heb ik hier toch enkele vragen bij :
   –          Welke warmtepomp is het beste geschikt voor het type zwembad ik wens en laat ik deze best installeren door een professional of is dit zelf ook perfect mogelijk?  Ik ben wel vrij handig maar ken enkel de basis van elektriciteit ….

   –          Is het verstandig om de warmtepomp af te zetten indien we zeker zijn dat we bv. enkele dagen niet zwemmen (om energie te besparen).  Is het bij een inverter warmtepomp wel voordelig dat je deze af en toe zou afzetten vermits deze toch trapsgewijs opwarmt (step inverter)

   –          Heeft een zoutwaterelektrolyse echt zoveel voordelen ? Ik lees het liever van mensen met kennis ter zaken want via internet lees je vooral wat je wil lezen.

   –          Hoe ziet de opbouw er juist uit:  Zwembad uitlaat → Filter + pomp → Bypass → Warmtepomp → Zoutelektrolyse → Led Waterval → Zwembad inlaat

   –          Ik vermoed dat een skimmer nog altijd aan te raden is , vooral omdat we naast een stuk bos wonen ?

   Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen .

    

  • #9010
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Zeg eens waarom dat ‘moeilijk’ te verwarmen is met zonnecollectoren? Met volume zal het niets te maken kunnen hebben. Uw zwembad gaat maximum 21000 liter zijn hoor. Dat terzijde, je kan elk zwembad verwarmen met zonnecollectoren. Ik heb er 50.000 liter in en verwarm enkel met zonnecollectoren.

   Het voordeel van een warmtepomp is wel dat je iets langer in het seizoen en op dagen zonder zon ook kan verwarmen. Je kan ook beiden combineren.

   Als je bij een opbouw zwembad gaat verwarmen met een warmtepomp moet je wel rekening houden met aanzienlijk meer verbruik vermits het een vrijstaand zwembad is. Zeker afdekken anders koelt het zwembad ‘s nachts nog sneller af.

   Welke warmte pomp? Tja, daar zijn meningen over. Let wel op, een step-converter zal altijd iets meer verbruiken dan een full-converter pomp. Of een inverter pomp echt veel minder verbruikt dan een gewone warmtepomp? Ik durf dat in twijfel te trekken. Men zegt 30 tot 60% minder. Ik geloof er niets van. Het zal wel iets schelen omdat een inverter iets optimaler kan draaien dan een gewone pomp, maar geen 60%.  Je kan nu eenmaal geen ‘warmte’ produceren  uit het niets. Er is altijd energie voor nodig.

    

   Zoutelektrolyse is geen probleem.

   Een ‘zwaardere’ pomp is altijd aan te raden. Bij dit zwembad mag je gerust een filtervat van 50 kg zand of zelfs meer zetten en een pomp van 8 tot 10 m3 per uur of zoiets, eventueel regelbaar. Beter iets teveel dan te weinig. Maar véél te veel is ook niet goed want bij een backwash zie je het water zo zakken.

   Skimmer is uiteraard aan te raden. Als je een sterker filter neemt, zou het kunnen dat deze te krachtig is voor een skimmer, dan trekt hij lucht. Maar dan kan je (als je handig bent) een bodemaanzuiging in het zwembad erbij maken. Een T-koppeling voor de skimmer en een slang naar beneden. Zo deed ik dat vroeger met mijn opbouw zwembad. Altijd beter voor de circulatie.

    

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties