Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Opvullen ruimte rond zwembad

Weergave van 10 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2126
   Mark GhysenMark Ghysen
   Bijdrager

   Ik begin morgen te metselen aan ons zwembad.

   Eentje van 12 bij 3 binnenafmetingen, 1m40 hoog. Ik metsel op een gepolierde vloerplaat van 15dik enkele bewapening, met holle betonblokken van 29/19/19, 7 lagen, tussen iedere laag muurfor en ik voorzie in de lange muren (van 12 meter) 2 ‘steunkolommen’ met holle betonblokken van 39/29/19.

   Mijn vraag is nu al vooruitziend: hoe aanvullen? Mijn ‘zwembadinstallateur’ raadt de eerste 120cm zeefzand met cement 75 kg/m³ en de bovenste 20cm 1/2 zeezand + 1/2 rijnzand + cement 150kg/m³. Probleem is blijkbaar vooral het afbreken van de leidingen bij te weinig/geen stabilisé. Ik lees op het internet allerhande mogelijkheden en heb achterhaald dat die zeefzand geen echte binding met cement geeft. Dan vind ik dit zonde van het geld… Daarnaast heb ik nog een hele berg gele zand (uit de put) liggen die ik graag op een of andere manier wil recupereren.

   Een voorstel op een ander forum is: eerst recup-stabilisé tot aan de leidingen, daarna de leidingen in een zandbed (gele zand / cement = verhouding 5 /1) zodat de leidingen nog lichtjes kunnen bewegen, daanra weer recupstabilisé tot 20 cm van het terrasniveau en dan de laatste laag nog rijnzand stabilisé. Deze niet aandrillen maar aanwateren….

   Op deze manier kan ik mijn gele zand recupereren, maar de laatste laag wou ik wel aandrillen….

   Graag jullie kritische mening.

   Alvast bedankt voor de reacties!

    

  • #2129
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Je kan vanalles…

   Het beste dat je kan doen is zorgen dat het NIET/NOOIT meer kan bewegen, dus over de ganse hoogte aanvullen met stabilisé met 150 kg cement.

  • #2136
   Wim77Wim77
   Bijdrager

   Hier heb ik het volledig aangevuld met zeefzand met 150kg cement.

   Kost de helft van stabilisé en wordt ook keihard.

   Let wel mij was aangeraden van zeker niet te drillen ook niet de bovenste laag. Enkel aantreden met de voeten was toegestaan. Je wil het niet hebben dat door het drillen een leiding begint te lekken.

    

  • #2137
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Het is echt een kwestie van opvullen met iets dat water doorlaat en zeker niet zakt, dus goeie stabilisé, liefst stabilisé met grove zand, niet de fijne chapezand of andere zand.

   Ook het aantrillen is niet aan te raden. Goeie stabilisé zal niet zakken, ondanks dat sommigen beweren van wel. Het licht aantrappen is inderdaad aangewezen, en dit bij elke laag van max. 20cm.

    

  • #2189
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen een kunststoffen zwembad en een bouwkundig zwembad.

   Aanvullen met gewone grond is meer dan voldoende voor een bouwkundig zwembad. Je betonplaat is altijd wat groter, je laat je slangen of buizen op de betonplaat rusten en vul voorzichtig aan met gewone aanvulgrond en zet er water op,meer hoef je niet te toen.

   Bij een kunststoffen zwembad gaat men aanvullen met stabilisé , de hoofd reden waarom men dit doet is om het kunststoffen zwembad te verzwaren zodat het zwembad op zijn plaats blijft zitten bij een grote opwaartse druk van het grondwater. Uiteraard dien je wat rekening te houden de slangen/buizen.

    

  • #2194
   Wim77Wim77
   Bijdrager

   Ik heb persoonlijk al een bouwkundig bad gezien waar dat er aangevuld was met gele zand, en waar nu de tegels 1cm lager liggen dan de randtegels van het zwembad. Mooi is anders.

   Wat mij betreft geen risico nemen en zeefzand of stabilisé  met cement gebruiken.

    

  • #2195
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik zou ook opteren voor stabilisé in alle gevallen. Bij een kunststof zwembad moet het sowieso maar ik zou het ook bij een betonnen bad doen. Een project van duizenden euro’s en na 5 jaar zakt het terras rond het zwembad weg. Steek er dan 1000 euro extra in.

  • #2202
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Wim77 , vroeger (100jaar geleden en meer) gebruikte men zavel ( wat jij geel zand noemt ) als fundering men zette er water op en liet het inzakken, dan de volgende laag enz….

   Maar het kan uiteraard nooit kwaad om er stabilisé langs te storten, Sylvester heeft een punt.

   Onder een terras legt men steeds 15 a 20cm stabilisé, dat is een vereiste laat dit duidelijk zijn, zoniet zakt je betegeling.

   Ikzelf heb bij ons zwembad aangevuld met gewone grond en er water op gezet, alleen de bovenste 20/25cm is aangevuld met stabilisé, Het ligt er ondertussen 18 jaar zonder problemen.

  • #2227
   Kristof HussonKristof Husson
   Bijdrager

   Ik heb hier de onderste en bovenste 40cm met stabilise aangevuld, de rest met gele zand dat er uit kwam van het graven.

  • #3529
   JackJack
   Bijdrager

   Ik heb met gewone vulzand aangevuld, om te voorkomen dat de leidingen afbreken heb ik ze meteen verticaal omlaag laten gaan, op de fundering gelegd en zo naar de hoek waar de technische ruimte staat. Vanuit de hoek weer langzaam omhoog gegaan. Deze leidingen verzakken nooit 🙂

   Met aanvullen in lagen flink aan gewaterd en ligt nu al 5 jaar, geen problemen mee.

  • #3694
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Zo heb ik het ook gedaan Jack , het ligt er ondertussen al 18 jaar.

Weergave van 10 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties