- Dit onderwerp bevat 53 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 maanden, 3 weken geleden door
Sylvester.
-
AanmakerOnderwerp
-
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenMijn eerste bericht alhier, hopelijk kunnen jullie me wijzer maken,Iemand raad?
Alvast bedankt
Heb vandaag ganse dag mijn Wp inverter hydro pro van 21kw op full power gezet en mijn inbouwzwembad van 42m2 met volle afdekking warmde amper 1 graad op (26 naar 27 °c).
uitgaande temp op parameter is 28°c
Druk op manometer is 18bar (hoger krijg ik deze niet met driewegkraan want dan wordt pomp te hard belast naar stilvallen toe..( pomp is type ppg 16m r2, 1000w )
Gasdruk is vorig jaar nog bijgevuld en zou in orde moeten zijn.
Heb veel zin om die WP buiten te gooien en andere kopen, maar eerst raad vragen hier 😉
Dus tijdens dag 60kw verbruikt
en tijdens de nacht op smart gezet en +- 30 kw verbruik om temp stabiel te houden
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenZojuist even de parameters afgelezen op stand smart:
d0 vormtemp = 34 // d1 inlet water = 27°c // d2 outlet water = 29°c //
d3 ambient temp = 5 // d4 terug gas temp = 0 // d5 piping temp = 1 //
d6 uitlaatgas temp = 33 // d7 stap van eev = 27 // d8 compressor freq = 75 //
d9 compressor huidige = 7
Hopelijk help dit jullie professionals wat verder
Thx
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenDe zon heeft wel geschenen maar het is niet warm geweest hè.
Men verwacht teveel van een warmtepomp.
Ik vind het prima dat hij 1gr heeft opgewarmd met 60 KWh. Ik neem aan dat je KWh bedoelt en niet KW.marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenThx voor de replay Sylvester,
Ja het moet KWh zijn .
Ja ik moet het gaan denken dat de Wp pas opbrengt vanaf 15°C
Alhier willen ze zwemmen van 01 april tot eind oktober op 30°c en zal dus drastisch moeten ingekort worden gezien de prijsevolutie stroom e.d.
PS: wanneer ik een frequentie gestuurde pomp zou plaatsen, is dan het debiet op lager toerental niet te klein voor de Wp?
Nogmaals dank voor de snelle respons 😉
Marcel
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenAls je een frequentie gestuurde filterpomp wil plaatsen, moet je waarschijnlijk met minder of zonder bypass gaan werken en het debiet/frequentie van de pomp afstemmen op de WP.
Niemand die je verbiedt om het toerental nog lager te laten gaan, maar dan valt uw WP tijdelijk uit. Ik denk dat het één en ander moet worden opgevangen met een goede sturing. Als je wil verwarmen zal je het debiet moeten aanpassen. Een doorgedreven sturing stuurt ook de bypass zodat je toch op hoger of max. toerental ook nog kan verwarmen. En dan komen we weer terug op een goeie sturing van de totale installatie.
Ik weet niet of zo’n sturingen bestaan, ik bedoel sturingen die de bypass aanpassen aan het toerental van de pomp.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenMercikes Sylvester voor de uitleg (zalige Pasen hé) 😉
Vandaag lekker weertje met dagtemp rondom om 20°c Wp van 0700hr 28°c gedraaid tot 2200hr 29°c. ==> dus 1 graadje warmer, pfff (en dit onder full power)!!!
Ook nog foutmelding EE8 gekregen! Display er effe uitgehaald en teruggeplaatst en nu ok.
Krijg er hier grijze haren van
Enig idee wat te doen?
Mvg
Marcel
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenOok Vrolijk Paasfeest.
Ik kan niet inschatten of dit heel normaal is. Wat ik wel weet is dat het vandaag eigenlijk niet zo warm was. Deze morgen was het maar 4°C, zelfs wat vrieswaarden op het gras.
Ik heb tot 11h op een terras gezeten, en het was eigenlijk nog fris.
Het is nog altijd maar april hè. ‘s Nachts koelt een bad ook een beetje af.
Nooit getest maar ik denk ook dat een verhoging van 28 naar 29°C meer van een warmtepomp vergt dan van 15 naar 16°C. Nu is 28°C in april toch al heel mooi, vind ik. Het moet eigenlijk niet warmer zijn voor een buitenbad.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenHier is het water 10 graden en de gemiddelde buiten temperatuur per 24u zit ook rond pakweg 10-11 graden. Dat is de reden waarom de WP op volle toeren draait. Zoals Sylvester al zei: op hogere temperaturen neemt je verbruik nog meer toe omdat het warmteverlies groter is.
Denk ook niet dat er iets mis is met de warmtepomp. Die heeft een COP van 7,2 bij 15 graden, wat heel goed en gangbaar is. Het zijn gewoon de lage temperaturen. Ook al is het in het zonnetje 20 graden of meer, de lucht temperatuur zit nog altijd een stuk lager (gisteren 17 max toen ik de warmptepomp ah testen was tov 22 graden gevoelstemperatuur door de zon).
Aan de huidige energieprijzen zit je al snel aan 50€ per 24u als je 90kw/u verbruikt. 😳 Ik wacht nog even met opstarten…
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenHet is nog steeds april hè. Aprilse grillen…
ik heb mijn huis gebouwd in die periode. Rond deze datum waren we aan de kelder bezig. Het waaide, het sneeuwde en was berekoud.
Einde mei bevroren de ‘patatten’ in mijne pa zijn moestuin.Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenIs 1 graad per 24 uur zo slecht? Mijn warmtepomp warmt 2 graden per 24 uur op. Maar mijn zwembad is veel kleiner. Maar… 30 graden? Dat kost sowieso onwijs veel energie. En veel chloor ook. Om te zwemmen is 25 graden toch ook goed genoeg? Om te relaxen kun je dan beter een hottub nemen.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenDat hangt af van je filter cyclus en het debiet van je filterpomp en warmtepomp. Hoe groter de warmtepomp, hoe groter het debiet. Heb je bv een warmtepomp van 21Kw met een debiet van 8m3/u, dan warm je een zwembad van 40m3 ca. 1 tot 1,5 graden op in 5 uur tijd.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenHoe snel een zwembad opwarmt hangt af van vanalles. Filterinstallatie, debiet, filter cyclus, warmtepomp, grootte van zwembad, gebruik van zwembad, isolatie, afdekking van zwembad, luchttemperatuur, zon, wind,…. En misschien nog iets vergeten?
Ik vind 30gr. in deze periode en sowieso ook in de zomer teveel. Op dit moment kost dat een fortuin om op die temperatuur te houden. Ik heb deze week gezwommen in 25gr. Ik vind dat prima, heerlijk. Vergeet niet dat de Noordzee in de zomer amper boven de 20 komt aan het strandDDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenSylvester, als ik me niet vergis werk jij 100% met zonnecollectoren. Vind die 25 graden wel indrukwekkend zeg. Of heb je nog een bijverwarming op de één of andere manier?
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenHier dus wel degelijk een 21Kw Wp en 42m3 en nu na 7 uur draaien nog geen graadje bijgekomen (kan wel niet na de komma zien)
Had ik plaats dan kwamen er gelijk zonnepanelen…
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenSylvester, 25 °c brrr
Is hier niet haalbaar daar men dochter spierziekte heeft en zodoende graag wat warmer wil zwemmen.
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenIk heb nu ook z’n 60kWh verstookt. Ik heb hem nu 28 graden.
Toch maar eens denken aan zonnecollectoren in serie met de warmtepomp.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenJa ik heb ongeveer 14m2 EPDM matten op een tuinhuis met zadeldak liggen( dus links en rechts), en een solar rolluik voor zover dit iets bijdraait aan warmte. Geen andere verwarming. Ondertussen al enkele keren gezwommen. Van zodra het nog iets warmer wordt voldoet dat prima. In de zomer heb ik al 34gr gehad. ‘S nachts pomp laten draaien om af te koelen, want te warm is ook niet goed.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenBrrr? Nee hoor. Zelfs in de zomer is dat heerlijk verfrissend. Ok iemand met een ziekte is iets anders. Maar 25gr is toch niet koud. In de zomermaanden heb ik toch meestal rond de 28 en zelfs meer. Met regendagen koelt het dan wel een beetje af, maar dat is zo weer opgewarmd in 1 dag (zomer)
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenNatuurlijk heeft een warmtepomp meer comfort. Het is wat je zelf wil. Wij kunnen het goed redden zonder.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenSylvester
heb je soms een schema van je aansluitingen EPDM matten.
Hier zie ik een mogelijkheid om op zadeldakje van tuinhuis te plaatsen.
Maar vroeg me af hoe het zit met de verbindingen hoogste punt, ontluchter etc… (bypass voor zonnepanelen van 50mm doorsnee is reeds voorzien)
Thx
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenNee, een schema heb ik niet. Maar dat is niet zo moeilijk. Gewoon een aansluiting van een verwarming met een bypass, net na de filter. Een drieweg kraan die doorlaat naar de EPDM matten of door de bypass, dit afhankelijk van de stand van de kraan.
Alles is gestuurd met een PLC. Zelf in elkaar geknutseld en zelf geprogrammeerd. Ondertussen een nieuwe PLC besteld om het te verbeteren en ook wat online toepassingen eraan te koppelen.
Tja, het gebruik van een ontluchter staat altijd ter discussie. Ik zet dat onding nooit, dat zorgt altijd voor problemen. Met een goeie pomp en goeie sturing heb je dat niet nodig. Die blaast de lucht er wel uit. En als het bedoeld is om in stilstand ‘leeg’ te laten lopen, dat vind ik ook niks. Altijd problemen, loopt niet leeg, loopt teveel leeg, lekt, enz… Gewoon zorgen dat de pomp draait als de EPDM matten opwarmen, zo kunnen die niet te warm worden.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenSylvester, dus gewoon de EPDM matten volledig in één lengte over het zadeldak dak leggen, dus ook over de nok zonder buis op nokhoogte? En die PLC sturing, dient die om uw bypass automatisch te regelen?! (of voor wat dient die sturing, ben niet zo thuis in elektronica)
zal eens wat foto’s nemen van de situatie alhier, zo geraken we er misschien uit 😉
Toch al hartelijk bedankt voor je feedback
PS: is er verschil aangaande kwaliteit van die EPDM matten om aan te kopen?
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenSylvester, betreft EPDM
hier nog een foto van tuinhuis, kreeg geen 2 afbeeldingen in één reactie!
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenMaar lees ik het goed dat tijdens de zon altijd de pomp moet draaien? Dat vind ik wel een nadeel van EPDM dan.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenPomp moet moet toch draaien voor je filtratie 😉
Als warmtepomp kan uitstaan met je EPDM matten bespaar je toch 2/3 van je stroomverbruik.
In mijn ogen win win situatie 🙂
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenen dit in combinatie met een frequentieregelaar, dat bespaart ook flink 😉
Voor een warmtepomp moet de pomp ook draaien, hoe kan ze anders verwarmen.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenJa ik heb de twee collectoren links en rechts op de twee laagste gedeelten liggen, dus de matten liggen gewoon over de nok. Uw tuinhuis is toch mooi om volledig dicht te leggen, als dit niet in de schaduw ligt.
Als je niet thuis bent in elektronica, dan raad ik je toch aan om iemand onder de arm te nemen. Ja die PLC dient onder andere voor de sturing van de verwarming, maar ook voor de lampen in het bad, het rolluik, de frequentieregelaar van de pomp te sturen, het rolluik, vorstbeveiliging, enz…
Als je thuis bent in die techniek is het fijn om dingen zelf te programmeren en aan te passen naar believen.
Wat uw buizen betreft, kan ik het niet zo goed zien. Best dat je de verwarming direct na de filter installatie zet.
Het kan ook zonder sturing, eventueel met een schakelklok en een eenvoudige solar regeling. Dat is een kraan inclusief een simpel toestelletje: instelbare temperatuur voor openen en sluiten van de kraan, met temperatuur voelers voor aanvoer (koud) water en voor verwarming.
De eerste die ik op internet tegen kom:https://www.dezwembadwinkel.eu/digisol-temperatuursregeling-zwembadverwarming.html
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenJa natuurlijk. Maar ik kan de filterpomp en warmtepomp even uitzetten als ik de robot erin zet bijvoorbeeld. Als de EPDM constant water flow moet hebben dan kan dat niet meer
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenIk volg je niet. Waarom moet de pomp uit als je de robot erin zet?
Integendeel, ik zet de pomp altijd aan als de stofzuiger loopt. Als die loopt, vliegt er altijd vanalles in het rond dat op de bodem lag. Door het filteren komt dat ook nog eens in de filter terecht. Netjes, toch?
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenIk heb een Aquatronix Flowclear robot. Die doet het niet als er stroming is in het water.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenMercikes Sylvester, Als ik het goed voorheb kan ik enkel volgende volgorde gebruiken in mijn situatie: Via filter naar EPDM en dan via WP naar pool. Automatische sturing op bypass epdm.(eventueel)
Heb tekening wat aangepast
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenDat is toch wel wat vreemd.
Om zeker te zijn dat je warmtepomp goed werkt, moet je eens de in en uitgaande temperaturen eens nakijken. Die parameters kan je op de meeste warmtepompen wel opvragen via de display. Als de warmtepomp correct werkt en het juiste debiet krijgt, moet de uitgaande watertemperatuur 1 tot 2 graden hoger zijn.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenWaar is dat goed voor?
edit> ik heb eens in de handleiding gekeken. Men zegt dat het aan te raden is om de pomp uit te schakelen maar zelfstandig gaat hij zich niet uitschakelen hè. Zou dom zijn. Men zegt dat de werking zou kunnen beïnvloed worden door de stroming. Gewoon niks van aantrekken. Ik geloof dat niet.
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenJawel hoor. Door de stroming draait de kop niet en blijft ie tegen de wand staan die tegenover de inspuiter zit. De pomp moet echt uit.
Achteraf gezien Is deze robot wellicht niet de meest gelukkige keuze wat stroming betreft, maar op zich werkt hij wel goed.
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenTip
Misschien gewoon stofzuigen tegen avond of vroeg in de morgen wanneer zon niet schijnt, dan kan pomp af en nemen de EPDM matten geen warmte op.
Zo ben je niet direct genoodzaakt om nieuwe robot te kopen.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenBodem drain dicht zetten en alleen de skimmer(s) open … zou dat de stroming op de bodem niet grotendeels wegnemen? Eventueel de inspuiters wat meer naar de oppervlakte richten.
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenTsja. Een bodemdrain heb ik niet 🙂 en de inspuiters staan bewust niet naar boven want dan spuiten ze mijn drijvende afdekking weg.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenStofzuiger die niet werkt met draaiende pomp, de pomp duwt de stofzuiger tegen de wand er tegenover, bedekking die niet blijft liggen. Ik vind het allemaal heel bizar, dit verhaal. Ik zou bijna denken dat jij één of andere heel speciale krachtige superpomp hebt die je zwembad bijna omver blaast (wat niet kan uiteraard). Of het moet zijn dat jouw zwembad maar een paar m3 water inhoud heeft, met een pomp van 20m3 of meer.
Als ik mijn pomp van 25m3 per uur op maximum zet, merk ik tegen de wand tegenover de inspuiters bijna niets. Uiteraard is er stroming, maar dat gaat allemaal heel geleidelijk.
Je zal dan toch ergens knopen moeten gaan doorhakken…
marcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenSylvester, heb jij de collectoren aangesloten op soepele of vaste buizen ? Dus van collector naar technische ruimte of omgekeerd.
DDA
DeelnemerOnderwerpen: 27Reacties: 414Bedankt: 12 tijdenNu ik dat filmpje zag, begrijp ik het probleem. Het is zo’n robot met aan de zijkant een vin / flapje dat door het water omhoog wordt geduwd als de robot vooruit rijdt. Eenmaal helemaal omhoog triggert dat het omdraaien van de kop met de water uitlaat waardoor de robot in de andere richting begint te rijden. De stroming van de inspuiter zal tegen die vin duwen waardoor de kop niet meer omdraait en dus blijft de robot ter plekke tegen de wand vooruit rijden.
Persoonlijk zou ik deze robot verkopen en voor een hydraulisch model gaan met stofzuiger aansluiting. Als je geen bodem drain hebt, gaat die ook voor een betere waterkwaliteit en meer gelijke temperatuur zorgen. Ben zelf heel tevreden van de Pentair Lil Rebel. Die ligt bijna het hele seizoen in het water, continu te stofzuigen, met zomerafdekking er boven op … allemaal geen probleem.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenEigenlijk maakt dat niet uit. Ik heb in het tuinhuis een gans buizenstelsel om tot op het dak te geraken. Dit is een mix van harde buis en soepele (echte) zwembad buis van 50mm.
Direct aan de collectoren zelf vertrek ik met harde buis en bochten om het aan de buitenkant zo mooi en onopvallend mogelijk te hebben, in de twee diagonale uiterste hoeken van het dak..
Foto’s volgen
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenSylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenSylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenSylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenmarcel 17
DeelnemerOnderwerpen: 2Reacties: 44Bedankt: 0 tijdenMercikes , beelden zeggen dikwijls meer dan woorden 😉
Netjes gedaan 🙂
Nu nog eerst nog mijn tuinhuis dak wat groter maken aan achterzijde en dan kan ik tot aankoop over gaan voor 20m2 epdm
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenHaha.
Ik heb een rond inbouw zwembadje van 5m diameter en 1.30 diep. Mijn pomp doet maximaal 10m3 per uur. Ik heb zo’n koepel erover en een drijvende solarfolie die ik met zo’n opwindstang in het midden kan opdraaien. Als verwarming heb ik een Comfortpool Inverter 8 warmtepomp. Ik gebruik vloeibaar Natriumhypochloriet, een doseer installatie en zonnecollectoren staan nog op mijn verlanglijstje.
Als ik de inspuiters omhoog laat spuiten, dan blazen ze mijn afdekking in de rondte en omdat deze in het midden vast zit gaat het kreukelen en blijft het niet netjes liggen. Dus staan ze iets naar beneden. Er zijn een paar plekken in het zwembad waar de robot niet draait als de pomp aan staat. Dus zet ik hem even uit. Alles werkt prima en probleemloos. Ook de robot. Ik wil perse geen robot met een slang. De robot die ik nu heb is veel handiger. Ik wil.niet steeds tig meter slang opruimen.
De enige vraag die ik had is of EPDM zonnecollectoren altijd stromend water moeten hebben als de zon schijnt. Dat vind ik een te groot risico als dat zo is. Dan kies ik liever voor een OKU paneel ofzo.
Ik heb dus helemaal geen problemen.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenNetjes is anders. Het is nog niet volledig afgewerkt. De matten moeten nog vlak en vast gelegd, maar geen tijd. In elk geval is het stormvast zonder dat de matten al vast liggen.
Sylvester
ModeratorOnderwerpen: 13Reacties: 1205Bedankt: 15 tijdenBij elk paneel ga je het water moeten laten lopen denk ik. In stilstand wordt het te warm.
Maar toch zou ik het gewoon doen. Laat die inspuiter recht spuiten, eventueel het debiet wat regelen met een frequentie regelaar als het budget het toelaat.
Wat uw bedekking betreft, ik blijf het vreemd vinden. Daarvoor heb ik misschien een trucje dat ik ooit bij iemand heb toegepast. Als het goed is heb je maar één inspuiter. Ik heb die bij dat zwembad weggedaan en met een bocht naar links het water in het zwembad laten komen. Dan draait uw water rond en wordt goed gemengd. Nu is de vraag of uw stofzuiger wel daartegen kan. Om te voorkomen dat jouw folie optrommelt of draait in het zwembad, moet je hem met een knijper en een touwtje vastmaken op de plaats waar hij wegtrekt.
Eelco Jaegers
DeelnemerOnderwerpen: 3Reacties: 16Bedankt: 0 tijdenDat zou ik inderdaad kunnen doen.
En ja, een frequentieregelaar is wellicht ook een goed idee. Welke raden jullie me aan? Mijn pompmotor is volgens mij 250W
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderOnderwerpen: 35Reacties: 610Bedankt: 3 tijdenEpdm kan eenvoudig tegen heet water en je hoeft de pomp dan ook niet te laten lopen.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
Auteur van het enige boek over zwembaden voor starters! -
AuteurAntwoorden