- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 1 maand geleden door
Joy BC.
-
AuteurBerichten
-
-
19 april 2021 om 16:38 #14955
Welke zijn de ideale Ph en Cl waarden voor een buitenzwembad? We hebben een verschil in de resultaten tussen een strip en onze installatie.
Welke andere parameters zijn ook belangrijk voor een goede kwaliteit van het water ? Ik vermoed dat deze dan enkel af te lezen zijn van een strip ?
Tijdens de winter hebben we onze installatie laten doorwerken. Ik las zonet dat je best elk jaar je een nieuwe sensor installeert ? (er zijn geen storingen)
Bedankt voor alle reacties.
-
19 april 2021 om 18:18 #14998
Vermoedelijk met je de ph en cl sondes van je doseerder eens kalibreren met de kalibratie vloeistof. Naast chloor en ph zijn alkaliniteit en stabilisator (CYA) belangrijk om regelmatig te meten. Ik gebruik altijd de Insta Test 6 plus teststrips. Naar mijn mening één van de betere teststrips waar alle belangrijke dingen op staan.
-
19 april 2021 om 19:12 #15010
Stabilisator is niet belangrijk bij een gewoon doseersysteem. Begrijp me niet verkeerd, cyaanzuur is zelfs niet goed in combinatie met een doseersysteem. In principe mag je geen cyaanzuur in het water hebben, in feite zelfs niet nodig met een doseersysteem. Dat dient voor stabilisatie als je manueel (met blokken) doseert vermits dat nooit heel stabiel is.
Maar het kan geen kwaad dat je dat eens meet. Alkaliniteit is ook interessant om te meten. Eventueel kalk.
Elk jaar nieuwe probes? Nee, dat hoeft niet. Ik gebruik al 5 jaar dezelfde en die werken nog prima. Die hebben zelfs één winter een tijdje droog gestaan en ze werken nog steeds prima.
Een echte ideale waarde? Dat hangt af van diverse factoren en verschilt per zwembad. 7.0 is een neutrale pH maar praktisch moet je voor een zwembad iets meer basisch gaan, daarom liefst tussen 7.1 en 7.6, dus rond de 7.3. Ook het lichaam kan daar beter tegen, zoals de ogen.
De chloorwaarde moet je proefondervindelijk vaststellen. Dat hangt af van diverse factoren. Type zwembad, hoe vaak men zwemt, soort water en samenstelling, hoe je het onderhoudt, hoe vaak je stofzuigt, hoe goed de filter werkt, soort afdekking, temperatuur, invloeden van buiten, enz….
Mijn chloorwaarde is altijd onder de 1ppm, vaak zelfs 0.5 of minder. Sommigen komen zelfs niet toe met 2ppm. Na één seizoen weet je meestal hoeveel je minimum nodig hebt. Begin met 2ppm. Blijft het water lange tijd prima, dan kan je eens proberen met een iets lagere waarde.
-
19 april 2021 om 20:11 #15032
@Sylvester – is het dan een bewuste keuze om geen CYA te gebruiken en op die manier een lage chloor waarde van 0,5 te bekomen? Bedoel dat je met het minimum (aangeraden) CYA niveau van 25ppm al minstens 2ppm chloor nodig hebt om te kunnen oxideren / desinfecteren.
-
19 april 2021 om 20:41 #15039
Je hebt geen cyaanzuur nodig om te kunnen oxideren. Zoals ik al zei is het aangeraden niveau nul. Verder zie ik niet wat je bedoelt met het verband tussen geen cyaanzuur en lage chloorwaarde.
Het feit dat je een doseersysteem hebt, maakt cyaanzuur overbodig. Sterker nog, het is beter voor de probes om het niet te gebruiken.
Sommigen gebruiken toch een beetje cyaanzuur in combinatie met een doseersysteem, maar ik vind dat dit niet kan.
Sowieso is het voor mij een erezaak om het zwembad te onderhouden met zo weinig mogelijk producten. Enkel natrium hypochloriet (uiteraard, ontsmetting/oxidatie) en pH correctie middelen die ik zeer weinig gebruik. Geen algenmiddelen, geen vlokmiddel enz…
-
19 april 2021 om 23:17 #15051
@Sylvester – hoe zit je dan met chloorverbruik bij een automatische dosering zonder stabilisator? Bedoel … CYA wordt aangeranden aan om de chloor tegen zonlicht te beschermen, anders wordt die te snel afgebroken, maar het remt ook de werking van de vrije chloor af. Je vrije chloor zou minimum 7,5% moeten zijn van je cyaanzuur niveau (bv 30ppm cyaanzuur x 7,5% = 2,25 ppm vrije chloor als minimum), zo niet is de chloor inactief. Voor een chloor waarde van 0,5 ppm kan je maximaal 7 ppm cyanzuur hebben.
Is het chloor verbruik zonder CYA dan nog behapbaar of smelt het als sneeuw onder de zon?
-
20 april 2021 om 19:22 #15103
Ik zou niet weten waarom ik die moet gebruiken. De meeste zwembaden met chloor doseersysteem gebruiken geen cyaanzuur, dat is nu net het voordeel.
Ik heb geen probleem met de dosering. Als het een aantal dagen continu gebruikt wordt en de zon schijnt volop, dan ligt het verbruik van chloor wel hoger. Maar als het slechter of kouder weer is, dan doe ik het rolluik dicht en wordt er nagenoeg geen chloor verbruikt.
Op een gans jaar valt dat heel goed mee. Enkele bidons, denk ik.
-
11 mei 2021 om 14:43 #17313
Ondertussen kalibratie uitgevoerd. Met teststrip is (en blijft) de chloorwaarde 0, volgens de installatie nu is de Ph 7.01 en de Cl (Rx(mV) 685.
De bus met chloor mindert ook niet. Het impellertje draait nochtans. Bij een test bij chloor nemen uit een bokaaltje dat hoger staat dan de bus, daalt de hoeveelheid chloor wel. Kan het zijn dat de bus niet op de grond mag staan maar wat hogerop moet staan ?
De bodem (en de rand) van het zwembad is altijd vuil. we zouden elke dag wel kunnen stofzuigen (wat bij gebruik dan inderdaad elke dag is). Is het normaal dat er altijd vuil op de bodem is (ook dag na stofzuigen) ? Het zwembad is nu overdekt met rolluiksysteem en in de winter daarbovenop nog een overkapping.
Bedankt voor jullie reacties
Joy
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.