Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

ph + en ph –

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #3372
   Walter DekkerWalter Dekker
   Bijdrager

   Hoi allemaal ik ben nog een noob in het zwembad onderhoud en wil nog een hoop leren.

   ik heb een Intex zwembad aangeschaft met de afmeting 4 meter bij 2 meter en 1 meter diep.

   ook heb ik een Intex zandfilter pomp aangeschaft met capaciteit 6 m3.

   wat ik ook heb aangeschaft is een Blueriiot meter die mijn waardes van het water meten, en die mij de gegevens op me app laten zien.

   op de app geef hij ook aan hoeveel ph + of ph- in grammen ik moet oplossen in water

   nu moet ik elke dag me water meten en constateer dat mijn waardes elke keer veranderen.

   vannochtend me waardes oké na behandeling van ph + en ph – vanmiddag nogmaals me waardes gemeten en ze waren weer veranderd ph 7,7 ORP (chloor) 644mV.

   na behandeling met ph – de waardes opnieuw gemeten na 30 min deze waardes te zien op me app ph 7,1 ORP 701 mV, nu moest ik weer zoveel ph + toevoegen om die waardes veer te verhogen dus ik ben constant elke keer zo bezig.

   ik heb nu ook geen chloor tabletten in me water en toch zie ik die waardes ook constant verspringen ORP.

   ik had emmers van 5 kilo aangeschaft voor de ph waardes en de  minus in nu al bijna op, in bijna ander halve week.
   vandaag ook een  jerrycan met o-clear binnen gekregen en die  moet ik dan ook wekelijks toedienen om algen te voorkomen.

   je ziet al ik probeer met uiterste best te doen maar toch baal ik ervan dat ik geen constante waardes kan tonen, is er iets wat ik nog anders moet doen Ow ja ik moest net ph + toevoegen en meting gedaan en nu weer ph – toevoegen nu krijg ik deze waardes te zien ph 7,8 ORP 653 mV ppfffffff (de melding op app “voeg 240 g ph – toe”)

  • #3381
   SylvesterSylvester
   Moderator

   OK, effe op een rijtje.

   Die ORP is heel fijn, maar dat is niet de meest ideale meting voor chloor. Dit wordt meestal toegepast in doseersystemen waarbij je doseert ten opzichte van een ‘referentie’.

   ORP zegt niet voldoende over vrije chloor. Een ORP waarde is afhankelijk van pH, chloor, stabilisator, vervuiling , zuurstof, enz…

   De correlatie tussen ORP (mV waardes) en mg/l (ppm)  vrije chloor is afhankelijk van verschillende parameters en de kwaliteit van het water. Daarom is het altijd aangewezen om chloor te meten  met een ander methode: bv. een  fotometer die rechtstreeks in mg/l vrij chloor meet, of goedkoper met meetstrips.

   Het eerste wat je moet doen is eens een potje meetstrips kopen die minstens vrije chloor, ph, alkaliniteit en stabilisator meet.

   Ik heb de indruk dat het heel onstabiel water is met veel te lage alkaliniteit. Tevens is de ORP een wisselwerking op de pH. Het water is onstabiel, je doet pH+ erin en dan zakt de ORP. Je doet weer iets waardoor de pH te hoog gaat, je doet pH- erin, en dan schiet de ORP weer omhoog. Maar dat zegt niet voldoende over de vrije chloor.

   Voor elke type zwembad/water is een ORP waarde anders.

  • #3819
   MarcMarc
   Bijdrager

   Beste Walter

   Fijn dat je de opstartproblemen deelt. Je bent niet alleen die deze strubbelingen ervaart.

   Zoals door Sylvester al aangehaald : ORP of Redox(Reductie Oxidatie potentiaal) is een indirecte maat voor de concentratie van actief vrije chloor (diegene die je zwembad ontsmet). Als je ORP ergens tussen de 600 a 800 mv hangt bij een ph van 7 a 7,6 dan is je water in orde. Hou echter in de gaten dat je de temperatuur van je zwembadwater best onder de 28 ° C houdt en ook belangrijk is de Alkaliniteit of bicarbonaat hardheid (het vermogen om chemische stoffen te bufferen. Het zorgt ervoor dat de ph waarden niet te sterk heen en weer schieten. Een goede waarde zit ergens tussen de 80 a 120mg/ltr. Bij mij deze morgen nog gemeten in mijn zwembad: 100 mg/ltr alkaliniteit. Ph 7.2. orp 745 mV Temp 26.8 °C Zoutgehalte 3612.

   Meten is uiteraard weten en is een must. Ik heb ook een electronische meter die in het zwembad dobbert de ICO van Ondilo. Ik controleer die door middel van een kleurmeter met waterstaal . Heb het al voorgehad dat de electronica er de brui aangaf en totaal verkeerde info gaf waardoor het water in het zwembad totaal zou verknoeid zijn geweest.

   Ook niet teveel chemiek tegelijk in je water kappen toch een paar uur wachten en je pomp de chemie die je erin doet laten rondpompen.

   Succes en geef maar feedback

   Flexitester

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties