Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

PVC bochten van 90°?

Weergave van 5 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1558
   DDADDA
   Bijdrager

   Voor ik aan de definitieve aanleg van de leidingen begin, wil ik volgende vraag hier even voorleggen. Is het nu aan te raden om PVC ellebogen van 90° te gebruiken of is het beter dat te mijden?

   De ene (speciaalzaak) zegt me flauwe PVC curves te gebruiken of 2 x 45 ellebogen en Y stukken ipv T stukken omdat een bocht van 90° een nefaste tegendruk levert op de pomp. Een enkele elleboog van 90 graden zou je pomp een hoogtemeter kosten.

   De andere (professionele zwembadbouwer) kwam niet meer bij van het lachen en vond het hilarische muggenzifterij. Als ik foto’s bekijk van technische ruimtes, zie ik ook heel wat ellebogen van 90° en T-stukken.

   Wat moet ik nu geloven?

  • #1564
   SylvesterSylvester
   Moderator

   1 meterhoogte verliezen is wat veel, maar je verliest in elk geval. Dat is standaard materie in de hydraulica. Er bestaan speciale bochten van 90° die minder druk verliezen.

   bocht

   2 x 45 is ook beter dan 1 x 90, maar dat scheelt niet zoveel

  • #1572
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Voor mij is elke bocht te veel, maar ik gebruik ook vnl de 90 graden bochten bij de techniek. Anders ziet het er ook niet uit…

   Als je een goede zwembadpomp hebt kan hij de perszijde ook makkelijk aan en als je voldoende leidingen gebruikt voor de aanvoer heb je in de praktijk hier geen last van.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #1610
   DDADDA
   Bijdrager

   Alle leidingen liggen er in en heb 2 T stukken en 1 knie van 90 gebruikt in de bypass, de rest zijn S bochten en bochten van 90 zoals op de foto van Sylvester.

  • #1614
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ter info , 20 hulpstukken geven ongeveer dezelfde weerstand of 100m gladde pvc buis van 50mm. 100m pvc rechte pvc buis geeft een drukverlies van 0.15 bar . Maak je dus niet te veel zorgen over het drukverlies, het kan natuurlijk nooit kwaad om lange bochten te gebruiken zoals Sylvester voorstelt.

   Zorg er voor dat je pomp net ietsje zwaarder is dan wat het absolute minimum voorschrijft.

  • #1618
   Filip DestrykerFilip Destryker
   Bijdrager

   misschien de buizen gewoon wat groter nemen?

Weergave van 5 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties