Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

RCD stekker filterpomp + schakelklok

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2292
   Steven VerlindenSteven Verlinden
   Bijdrager

   Dag zwembadliefhebbers

   Ik kocht heb een zandfilterpomp, deze heeft een RCD-stekker: dus een stekker met een knop “reset” en “test”. Bij mijn vorige pomp (Van Intex) was het een gewone schakelaar, deze kon ik gewoon op in een schakelklokje steken om zo de filterpomp automatisch aan aantal uur per dag te laten draaien. Nu moet ik echter altijd manueel die knop induwen.

   Hoe valt dit op te lossen? RCD-stekker verwijderen en vervangen door gewone? Maar ik begreep dat die RCD-stekker lekstroombeveiliging heeft en meen ergens gelezen te hebben dat dit voor buitenzwembaden verplicht is (?). Andere oplossingen?

   Ik vind hier nergens info over, lijkt me nochtans een heel evidente vraag. Alle info welkom!

  • #2293
   MarcMarc
   Bijdrager

   De lekstroombeveiliging is inderdaad een verplichting voor toestellen die in contact staan met water en zeker dan een zwembadpomp waar het water doorheen stroomt waar we in liggen te spartelen.

   Er is wel een oplossing maar direct : veiligheid eerst : zorg dat je een schakelklok-timer hebt die de beide netstroomdraden onderbreekt.

   Neem aardlekstekker uit stopkontact , knip de draad op een willekeurige plek door; zet er een spatwaterdicht stopcontact aan. (vrouwtje). Steek je timerstopcontact hierin en stop op zijn beurt het stopcontact van de pomp erin.

   Steek stekker van de originele aardlekbeveiliging in het stopcontact en activeer. Je kan nu de timer schakelklok instellen en alles zal blijven functioneren.

   !!! timer- schakelklok met onderbreking van beide netstroomdraden gebruiken !!!!

   Je kan ook een kastje maken op basis van DIN blokken en een aardlekstroomschakelaar kopen + een timer schakelklok die beide stroomdraden onderbreekt. Dat gaat je zo een 130 € kosten.

   Zorg ook voor de nodige spatwaterdichtheid als je met een gewone schakelklok werkt !

   Grtz

   Marc

  • #2294
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ja dit is een bekend probleem, maar niet heel moeilijk op te lossen.

   Zorg dat je tussen de RCD stekker en de pomp een tijdschakelaar plaatst. Maar het is verstandig inderdaad hem wel te blijven gebruiken.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #2297
   Steven VerlindenSteven Verlinden
   Bijdrager

   Bedankt voor de antwoorden!

   Ik heb dus één spatwaterdichte stekker en één spatwaterdicht stopcontact nodig: kabel van filterpomp naar spatwaterdichte stekker, die gaat in schakelklok, schakelklok gaat in spatwaterdicht stopcontact (vrouw), stopcontact met kabel naar originele RCD-stekker. En RCD-stekker dan in bestaand stopcontact.

   Ik ben niet zeker of die schakelklok er een is met onderbreking van beide netstroomdraden. Is dat een bepaald type schakelklok of kan ik dat ook op een andere manier te weten komen? Ik weet wel dat het een spatwaterdichte schakelklok is…

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties