Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Rolluiken onderhoud

Weergave van 9 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1846
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Wij hebben een rolluik met polycarbonaat solarlamellen. Er zijn enkele ‘typische’ verschijnselen die min of meer als normaal beschouwd worden. Je hoort er wel vaker van.

   Toch even over palaveren…

   Wat je vaak ziet bij een rolluik is condensvorming in de lamellen, groen en vuil tussen de lamellen en aanslag van kalk en/of chloor boven op de lamellen.

   Misschien kunnen we hier wat tips verzamelen over het onderhoud van een rolluik.

   Groen of vuil tussen lamellen : hoe verwijder je dat? Met hogedrukreiniger?  Hoe kan je dat vermijden of de kans kleiner maken?

   Aanslag op lamellen : Met producten? Hoe kan je dit vermijden

   Condensvorming : dit zou normaal moeten zijn. Toch vraag ik me af hoe die condens erin komt. Ja de lucht die erin zat bij productie bezit vocht en condenseert. Maar dat is toch opvallend. Kan je dit vermijden of verminderen?

    

    

  • #1850
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik doe dat gewoon met de tuinslang, waar de lamellen in elkaar klikken daar zit het meeste vuil. Net voor ik het zwembad opstart spuit ik het af zodat de troep in het zwembad beland. Met producten zitten we er niet op.

   Condens kan je niet vermijden, die kapjes die links en rechts op iedere lamel zitten zijn er ingelijmd, wanneer je goed kijkt merkt je dat de lijm niet overal zit, zo komt er vocht in maar zo gaat het vocht er ook uit. Die kapjes links en rechts zitten er op om je lamellen te geleiden langs de rand van het zwembad, ik heb schrik om de hogedrukreiniger te gebruiken, ik vrees er een beetje voor dat ik die kapjes er af zou spuiten.

   Na 18 jaar heb ik wel al eens wat lamellen moet vervangen, eens na een hevige hagelbui, ook waren er een verbindingen afgescheurd. Van de warmte winst die je zogezegd  zou hebben merk ik weinig, volgens mij is dit eerder heel miniem en pure verkoopspraat.

    

  • #1851
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ik heb een lichte aanslag op die lamellen, die zit ook rond de plaats waar ze in elkaar zitten, dus niet boven op de lamel.

   Toch raar dat die niet volledig dicht zouden zijn. De zwembadwinkel verzekerde mij nochtans dat die volledig dicht zouden zijn. Volgens mij is het min of meer normaal dat er condens in zit want men verkoopt zelfs polycarbonaat lamellen met een coating aan de binnenkant, zodat de condens minder opvalt.

   Ik heb wel een aanzienlijke warmte winst.

   Voorlopig heb ik als enige verwarming mijn EDP matten van het vorige (kleine) zwembad. Dat is ongeveer 10 m2 op het tuinhuis, veel te weinig voor een zwembad van 50 m3.

   Vorige week had ik een temperatuur voorbij de 33°C.

   Het kan dus niet anders dat die extra verwarmen.

    

  • #1852
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Staan er berken in je buurt ? Op een gegeven ogenblik geven berken zaadjes af, die zaadjes komen overal terecht , ook op je rolluik. De zaadjes van berken geven een lichte hoeveelheid olie af en kunnen dus ook een aanslag veroorzaken.

  • #1853
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Nee geen berken. Enkel een laurier haag.

    

  • #1873
   Anoniem

   Bij mij is het kalk aanslag op de randen van de lamel.. is normaal ook kalk floreert bij hete watertemperaturen, lamellen staan licht bol dus heet water dat op de lamellen ligt na sluiten gaat vanzelf naar de randen. Vanaf je een beetje kalkrand hebt bouwt dit zichzelf op…

   daarom ga ik er eens per maand is goed over in de langsrichting met een zachte camionborstel aangesloten op de tuinslang. Zo blijven ze mooi proper. In de winter blijft ze open( lamellen onder water) en een winterzeil erover.

   hogedrukreiniger durf ik niet goed, stel dat je een coating aantast op het materiaal broos maakt.. is voor mij te duur om onvoorzichtig te zijn.

    

   condens is normaal.. ik merk ook dat het toch een grote winst is, je warmte vervliegt niet, minder productverbruik door minder uv licht en warmt het water mooi bij.

   bij hete temperaturen en volle zon en vb laag waterniveau aan een plage vb wel circulatie blijven houden anders kan het water daar plaatselijk zeeeer heet worden en dat hebben de lamellen ook niet graag, onderkant vervormt dan..

  • #1879
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Da’s nog eens een goed idee, met een vrachtwagenborstel het rolluik reinigen. Ik heb er zo nog eentje liggen.  Thanks voor de tip.

    

    

    

    

  • #1882
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Die borstel ga ik ook eens proberen

  • #4461
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Ondertussen al wat geprobeerd. Ja je krijgt het deels zuiver. Als je het rolluik opent (of sluit) kan je op de plaats waar het rolluik uit het water komt, goed vegen. Daar staan die  lamellen open. Maar dit is maar deels. Aan de binnenkant waar de andere erin haakt kom je niet.

   Ik denk dat ik die eens op het najaar of begin volgend jaar helemaal uit elkaar ga nemen.

   Toch nog even verder borduren op de vraag van de condensatie.

   Dat is toch maar iets raar. Er zit redelijk wat condens in en gaat niet weg. Volgens mij is het teveel water om uit de reeds aanwezige (vochtige) lucht bij productie te halen.

   Ik heb ook al gelezen dat die lamellen wel waterdicht zijn, en dat geloof ik ook, dat kan onmogelijk van de kopse dichtingen komen, dan zouden die allemaal precies evenveel lekken want de condens is in elke lamel precies hetzelfde.

   Tevens heb ik ergens gelezen dat die PVC en polycarbonaat op zich wel waterdicht is (uiteraard) maar niet dampdicht. Vandaar misschien de verklaring dat er eventueel wat lucht (damp/vochtig) in kan. Ik heb deze gekocht als solar lamellen en het helpt ook wel. Het kan behoorlijk warm worden eronder. Maar ik vraag me af of ze door die condens niet wat minder rendement hebben omdat de lamel op zich niet meer zo ‘zwart’ is. De onderkant is natuurlijk nog altijd perfect zwart.

    

  • #7598
   bart de roeckbart de
   Bijdrager

   hallo, vergeet nie dat je ook zichtbare plekken krijgt op jouw Solar rolluik daar waar de inspuiters van uw zwembad zich bevinden.( indien deze teveel naar bovengericht staan).

   dus m.a.w als je zwembadrolluik dicht is en de normale filterwerking bij een zwembad actief is, is soms duidelijk te zien waar de positie van uw inspuiters zich bevinden.

   dit is nog erger wanneer je gebruik maakt van een ozonator of wanneer je lucht hebt in uw leidingen( veroorzaakt door slechte lijmverbinding of een losstaande koppeling…)

   door de inspuiters wat aan te passen van richting kan dit verholpen worden.

   opgelet ! zeker filterpomp tijdens de dag laten circuleren in de zomer zodat de warmte onder uw rolluik voldoende mengt met het koudere water.

Weergave van 9 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties