- Dit onderwerp bevat 8 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 week, 4 dagen geleden door
Sylvester.
-
AuteurBerichten
-
-
19 juni 2022 om 09:27 #37243
Hallo allemaal,
ik heb sinds een paar dagen een zwembad opgezet (360 doorsnee bij 120 hoog). Bijna helemaal happy ermee…
Op het geheel zit aangesloten:
Een Skimmer die op de zandfilterpomp is aangesloten. Deze trekt iets meer dan 3m3 per uur. Daarna komt een warmtepomp van Weau, de 4 kw versie. Deze loopt vervolgens weer terug naar het bad. Het geheel loopt bijna goed, de temperatuur is in ieder geval naar wens. De Skimmer blijft echter met z’n “kraag” boven het oppervlak, alsof er niet voldoende kracht is om hem naar beneden te trekken zodat het vuil erin loopt.
Inmiddels al een andere skimmer geprobeerd maar hou exact hetzelfde probleem. Wie kan hierin van advies voorzien?
-
19 juni 2022 om 09:32 #37246
Betreft het hier een inhangskimmer neem ik aan? Of plaats even een fotootje ervan.
Als de vlotter niet onder water komt, hoe kan er dan toch water naar de filter lopen?
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
19 juni 2022 om 09:55 #37249
idd een inhang versie. Exit en Bestway, beide zelfde issue. Het vaste deel hangt onder het oppervlak dus door die weg kan hij gewoon water aanzuigen. Op de foto (snel gemaakt) beetje scheef hangend maar ook recht is het probleem aanwezig.
-
19 juni 2022 om 10:07 #37252
Het lijkt me dat de zwembadpomp dan niet sterk genoeg is. Je kan een deel van het drijvende schuim uit de vlotter halen wellicht.
Of een klacht indienen bij de verkoper, maar ik denk niet dat ze er echt veel aan kunnen doen.
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
19 juni 2022 om 10:22 #37253
Hij moet wel recht hangen hè.
Haal het ding eens uit het water. Zo’n skimmer trekt ook van de onderkant water. In de bodem zitten rubberen klepjes die open gaan als de bovenkant is afgesloten. Dit komt vaak voor als men een afdekking erop legt.
Misschien staan die klepjes om één of andere reden open. In principe zijn dat hardnekkige klepjes die pas bij grote onderdruk open gaan.
In principe trekt het water bij de minste zuigkracht al over de rand.
-
19 juni 2022 om 10:24 #37254
Dat idee kreeg ik dus ook. Maar de pomp is ruim 3m3h terwijl de skimmer die er nu in hangt (bestway) 2,5 nodig heeft. Kan het zijn dat de warmtepomp hier de boosdoener is? Volgens de fabrikant is er bij dit model geen bypass nodig maar ik vroeg me af waarom niet? Zou de warmtepomp zelf het circuit afknijpen waardoor de pomp niet meer optimaal kan werken? In dat geval zou een bypass de oplossing zijn zodat de pomp het water deels weer rechtstreeks naar het bad kan duwen, correcte gedachtengang?
-
19 juni 2022 om 10:30 #37255
Het zou kunnen dat het totale debiet te laag is. Maar dan moet het al heel laag zijn.
Kan je je een idee vormen van de hoeveelheid water die terug in het bad komt? Dat is dan uiteraard ook de hoeveelheid die aangezogen wordt.
Je kan de test eens doen. De buis naar het zwembad los halen en in een grote regenton of een grote bak hangen. Dan aan de hand van tijd en inhoud van de bak het debiet berekenen (hoe lang het duurt vooraleer de bak vol is. Timer start-stop gebruiken want dat gaat snel.
Als je pomp in theorie 3m3 doet zal hij vast en zeker dat niet halen in de opstelling, rekening houdende met alle verliezen.
Let wel op dat je de retour aan het bad kan afstoppen anders loopt je bad leeg.
Kijk eens welk het werkingsgebied/debiet is voor uw WP.
-
19 juni 2022 om 13:08 #37259
Ik ben een beetje rond wezen kijken en het blijkt dat de pomp die is meegeleverd met dit zwembad echt niet voldoende is om een systeem met meerdere zaken (skimmer en warmtepomp) te runnen. Dan vraag ik me af waarom ze in vredesnaam zo’n pomp met een zwembad meeleveren maar daar zal wel een economische reden achter zitten.. Ik ga het met ze opnemen, zal mij benieuwen wat ze voor mij kunnen/willen betekenen. Thx voor de hulp tot zover!
-
19 juni 2022 om 16:35 #37263
Zo’n pomp is meestal heel basic gekozen. Net voldoende voor meest gunstige opstelling.
Daar zit inderdaad een ‘economische’ reden achter.
Bij de minste weerstand is het debiet minder.
Dat heb je bij alle pompen, maar als het debiet in ideale omstandigheden al nipt is weet je genoeg.
Ik had vroeger een 5,5 x 120. Zelf een volledige filter installatie uitgebouwd. De pomp die ik had gekozen deed 12m3 effectief in het circuit (technisch 15m3). Nadien een pomp van 22m3 met frequentieregelaar, met het oog op een nieuw zwembad.
Bij die van 12m3 gebruikte ik dezelfde skimmer als jij. Die trok zo hard dat hij lucht trok in de skimmer. Ik had een extra aanzuiging (een soort van bodemaanzuiging) erbij moeten bricoleren om te vermijden dat hij te hard in de skimmer trok.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.