- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar geleden door
DDA.
-
AuteurBerichten
-
-
8 juni 2021 om 10:36 #21354
Vorige week ons metalen zwembad in gebruik genomen, aangezien dit het eerste ‘grote’ zwembad is die we hebben (10.000l), wat gesukkeld met waterkwaliteit, uiteindelijk de PH goed gekregen en dan chloorchock toegevoegd, dit weekend te veel bijgedaan waardoor de ORP veel te hoog stond (was ook niet aangenaam om te zwemmen), nu sinds gisteren de UV-lamp geïnstalleerd en nu is de ORP gewoon in vrije val, van 850 naar 670 na een paar uur filteren door de lamp.
Ik dacht dat een UV-Lamp er juist voor zorgde dat je veel minder chloor diende te gebruiken? Ik weet dat deze de ‘slechte chloor’ dood en de vrijechloor overhoudt maar mijn bleu connect zal nu wel tekens vragen om chloor toe te voegen telkens als de lamp een paar uur heeft gedraaid.
Iemand tips hoe ik moet omgaan met de hoeveelheid chloor?
-
8 juni 2021 om 22:03 #21641
Heb ik een tijdje geleden opgezocht omdat ik met dezelfde vraag zat. Zwembad UV-C lampen stralen UV-C licht met ongeveer 254 nanometer golflengte. Op die golflengte worden de chloramines (gebonden chloor) ontbonden. Vrije chloor blijft grotendeels buiten schot of de impact is verwaarloosbaar.
Between the wavelengths 180 and 400 nm, UV light produces photochemical reactions that dissociate free chlorine to form hydrochloric acid. The peak wavelengths for dissociation of free chlorine range from 180 to 200 nm, while the peak wavelengths for dissociation of chloramines (mono-, di- and tri-chloramine) range from 245 to 365 nm.
Heb ergens een gelezen dat je de UVC lamp best niet over-dimensioneert en zeker niet wanneer je op laag debiet filtert. Dan is de impact op vrije chloor groter. Ik denk dat je het een beetje zal moeten ondervinden of het daadwerkelijk een probleem is in jouw situatie. De plotse daling kan ook veroorzaakt zijn door een vervuiling of onweer bijvoorbeeld.
-
9 juni 2021 om 07:25 #21658
@thomas, welke uvc lamp gebruik je?
-
9 juni 2021 om 15:58 #21869
het is een bleu lagoon 16w lamp, gecombineerd met een 8m³ pomp die op halve kracht draait dus pomp ik +- 3 a 4 m³ per uur (wat de voorgeschreven doorstroom is).
Moet nu wel zeggen dat ik gisteren de lamp ook een uur of 4 heeft aangestaan en dat de waarden gestabiliseerd zijn. Dus het kan wel kloppen dat de gebonden chloor nu gedood is en enkel de vrije overblijft
ik ga nu een half blokje chloor in de dispenser doen en zien wat er gebeurd,
-
9 juni 2021 om 16:36 #21876
Alleszins heeft onze UV-C lamp maar weinig of geen effect op de vrije chloor, al is dat moeilijk meetbaar natuurlijk. Het is niet zo dat er meer chloor in gaat dan voor de UV-C lamp, integendeel – veel minder tot nu toe. Ik merk ook dat totale chloor en vrije chloor metingen heel dicht bij elkaar liggen en vaak hetzelfde zijn, dus de afbraak van gebonden chloor gebeurt wel degelijk.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.