- Dit onderwerp bevat 8 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 maanden geleden door
Eelco Jaegers.
-
AuteurBerichten
-
-
15 april 2022 om 10:42 #36545
Beste mensen,
Ik heb een zwembad draaien met en automatische doseer installatie PH en vloeibaar Chloor (natriumhypochloriet). Nu zakt het FC (free chloor) snel als het bad open is. Mijn CYA is uiteraard NUL omdat ik met vloeibaar chloor werk.
Kan ik het het CYA veilig verhogen nu het zwembad al volop draait en in gebruik is? En zo ja met wat? Ik zag product bijvoorbeeld https://www.acti-chemical.com/nl/producten/acti-stabiliseermiddel-voor-chloor?
Ik weet alleen niet hoe ik het zou moeten toevoegen. Zet ik de automatische chloor af. Las ergens dat dit product niet samengaat met vloeibaar chloor. Dan weer dat het in de skimmer moet (heb een warmtepomp en de chemie toevoeging zit achter de warmtepomp als laatste).
Dus kortweg help? 🙂
-
15 april 2022 om 10:55 #36551
Waar heb je gelezen dat het niet samengaat met vloeibaar chloor?
DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.
-
15 april 2022 om 11:14 #36554
Ik denk toch dat je je vergist. Ik heb zelf al vastgesteld dat het water bij gebruik van cyaanzuur in combinatie met een doseersysteem zeer onstabiel wordt.
Het is niet de eerste keer dat ik een zwembad volledig leeg moet maken en zelfs de wanden moet afwassen om daarna opnieuw te beginnen met een propere lei zonder cyaanzuur.
Een beetje zou eventueel kunnen. Anderzijds is het belangrijk dat je het zwembad kan afdekken en dat het doseersysteem voldoet voor de grootte van uw bad, en juist is afgesteld.
-
15 april 2022 om 11:25 #36555
Prima dus CYA even negeren.
Had gisteren voor afdekking de orp naar 800mv gebracht. Zit nu rond de 2ppm fc. Gisteren voor verhoging zat ik op 0.19ppm tegen einde dag niet afgedekt.
Is verhogen tot ik tegen 3ppm zit genoeg of ga ik nog hoger, of moet het lager?
-
26 april 2022 om 16:47 #36623
Een tablet met stabilisator, cyanuurzuur, mag. Maar je moet niet overdrijven. Dan krijg je pas problemen.
-
26 april 2022 om 17:51 #36626
Zoals ik zei, kan een klein beetje cyaanzuur eventueel, maar is niet aan te raden.
Tevens haalt een ‘klein beetje’ cyaanzuur niet veel uit. Best is is gewoon ervoor te zorgen dat het doseersysteem goed gedimensioneerd is.
En voor de dagen dat het zeer warm is en lang op en ligt, gooi ik er een goeie klets natrium hypochloriet manueel in.
-
26 april 2022 om 21:14 #36632
Over cyaanzuur kan ik ondertussen een boekje schrijven na wat leeswerk en dingen uitproberen vorig seizoen in mijn pogingen om zo een zo laag mogelijke vrije chloor waarde te bereiken. Hieronder een samenvatting van dat boek 😬
Als je chloorarm wil zwemmen, je hebt een automatische doseerder met vloeibare chloor en je kan het zwembad makkelijk afdekken van zonlicht wanneer je niet zwemt, dan zou ik zoals Sylvester geen CYA toevoegen. Zonder CYA in het water krijg je een maximale afgifte van HOCl (Hypochlorigzuur), de meeste krachtige vorm van vrije chloor. Hierdoor kan je de vrije chloor erg laag houden (0,5 ppm bv) in een erg goed ontsmet zwembad. Wel opletten met hogere dosissen vrije chloor zonder stabilisator in het water, want dan wordt het snel te agressief voor mens en materiaal. De PH heeft in niet gestabiliseerd water volledige controle over de hoeveelheid HOCl, dus erg belangrijk om die goed in de gaten te houden. ORP meetsystemen raken wat in de war van CYA. Die meten lagere waardes aan het einde van de dag, omdat de vrije chloor met CYA gebonden wordt oiv zonlicht, is ‘s ochtends is de ORP dan weer hoger.
In alle andere buitenzwembaden zou ik wel stabilisator / CYA toevoegen, anders is het niet stabiel te houden. Op zonnige dagen halveert de vrije chloor elk uur zonder stabilisator. Na twee uur is 1 ppm vrije chloor nog maar 0,25 ppm en einde dag schiet er niks meer over. Met 15 ppm CYA in het water verlies je maar 10% vrije chloor na een uur en bij 30 ppm nog maar 2%. Wanneer je stabilisator toevoegt, wordt de vrije chloor grotendeels met CYA gebonden oiv zonlicht. Deze vrije chloor werkt trager, maar doet het nog steeds, en de stabilisator werkt als een buffer die de vrije chloor afgeeft wanneer nodig en wanneer de invloed van het zonlicht afneemt. Die buffer beschermt overigens ook tegen overdoseringen van vrije chloor.
Ivm de hoeveelheid CYA lijkt 30 ppm ideaal te zijn. Meer is zeker niet nodig, behalve voor baden met een zoutcel. Voor publieke zwembaden wordt ook wel eens 15 ppm gehanteerd als richtlijn. In gestabiliseerd water neemt CYA de controle grotendeels over van PH mbt de kracht van de vrije chloor. Er wordt aangeraden om de desinfecterende kwaliteit van het water te beoordelen aan de hand van de verhouding CYA:VC met 20:1 als de norm. Bij 20 ppm CYA streef je dan naar 1 ppm vrije chloor, bij 30 ppm CYA wordt het 1,5 ppm vrije chloor, enz. Bij die verhouding heb je gemiddeld 0,02 ppm HOCl wat al voldoende blijkt te zijn.
Dat is ook mijn ervaring. Een CYA van rond de 30 ppm en vrije chloor tussen 1,5 tot 2 ppm leken mij uiteindelijk zowat de beste verhouding.
-
27 april 2022 om 00:16 #36634
Dat is inderdaad een gans boek. Merci. Zelf nooit gemeten maar het zou wel eens kunnen.
Ik gebruik geen cyaan (zoals velen) om 2 redenen, dat het in de praktijk toch wel eens mis loopt en omdat ik zo weinig mogelijk rommel en chemische brol erin wil. Ik gebruik ook geen vlokmiddel, geen algen middel, geen winter product enz… Enkel natrium hypochloriet en heel af en toe zwavelzuur. Meestal hou ik de pH onder controle met toevoegen van een toevallige regenbui of vers water na backwash.Zowat een erezaak. Ik heb nog nooit slecht of groen water gehad.
-
27 april 2022 om 07:07 #36642
@Silvester
Zo doe ik het ook. Alleen Natriumhypochloriet en indien nodig een beetje zwavelzuur. Ook hier is de boel nooit groen. In de winter heb ik het zelfs helemaal open liggen, zonder wintermiddel.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.