Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Vloeropbouw zwembad

Weergave van 19 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #1343
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Wij zijn momenteel aan zwembad aan het metsen. We hebben een betonplaat laten gieten. Nu was het de bedoeling om hierop een chape te plaatsen +/- 6 cm. (om het iets minder diep te maken en om de vloer vlak/glad te krijgen)
   Nadien zouden we de blokken cementeren en dan komt er vinylester tegen ipv een liner.

   Nu is de man die gaat Vinylesteren komen kijken en hij heeft schrik dat een gewone chape onvoldoende gaat houden op de betonvloer en dat de Vinylester de chape gaat lostrekken.

   Wat raden jullie aan?

   Welke soort chape of ander product?

   Welke primer om de beton doen om beter hechting van de chape te maken?

    

  • #1345
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   De enige oplossing die ik voor je zie is een laag zelfnivellerend ( verdichtend) beton te plaatsen met nog een lichte wapening is net zoals in een druklaag.

  • #1350
   Wim77Wim77
   Bijdrager

   Is de beton niet vlak afgewerkt na het storten?

   Wij hebben hetzelfde gedaan, maar geen chappe geplaatst. De beton ben een lange rij mooi pas gemaakt. Indien dit niet het geval is lijkt me een vloeibare beton de beste oplossing.

  • #1360
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Heeft er iemand ervaring met deze vloeibare beton/ zelfnivellerend beton?

   Bepaalde merken? Kan je dit in zakken aankopen of moet dit altijd van de betoncentrale komen met pomp?

    

  • #1361
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Dit koop je het beste bij een betoncentrale.  De randen pas je het best uit met planken, je dient wel het beton wat te begeleiden en wapen het het met een chappenet.  Lees onderstaande tekst maar eens .

    

   https://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=infofiches&pag=71&art=3

    

   Dit soort beton dient eigenlijk gebruikt te worden bij zwembaden met polystyreen blokken, jammer genoeg hebben tuinaannemers welke zwembaden beginnen te plaatsen onvoldoende technische kennis van de verschillende betonsoorten.

    

  • #1456
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Wat zou het probleem kunnen zijn met chape met veel cement in te plaatsen  met eventueel een chapenet er in op de betonplaat?  (Nadien gaat dit bekleed worden met vinylester.)

   Zou deze barsten? Ik zou verwachten dat de druk van het water deze mooi op zijn plaats kan houden.

   Ik moet ongeveer 7 cm verhogen. Met chape zou het veel eenvoudiger zijn en kan ik het zelf doen. Anders moet er weer een  betonpomp komen…

  • #1462
   DDADDA
   Bijdrager

   Misschien eens een architect aanspreken of een zwembadbouwer. Met chape in huis heb ik wel wat ervaring en dat is toch nog iets anders dan beton. De druk zal geen probleem zijn, maar aanhechting, barsten en trekkrachten dat is een ander paar mouwen. Persoonlijk zou ik het risico niet nemen en de kans dat die aannemer er niet meer aan wil beginnen bestaat ook nog. Als die vinylester krimpt tijdens de uitharding, dan heb je een probleem met de trekkracht: op beton zal die veel sterker zijn gehecht zijn dan op de chape.

  • #1463
   SylvesterSylvester
   Moderator

   Je kan ook eventueel droogbeton laten komen, dat is ongeveer hetzelfde als beton maar kan je verwerken als chape. Ik zou geen net bijleggen, wel een hechthingslaag op de bestaande beton.

  • #1465
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Wat bedoel je met een hechtingslaag? Een primer op de bestaande beton?

   Heb je hier een merk van?

  • #1466
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Jullie zijn hier een paar dingen door elkaar aan het halen. In dit geval zou een chape moeten gehecht worden aan een beton en aan de uitzetting van een polyester/ vinylester moeten weerstaan. Polyester/vinylester is heel erg onderhevig aan uitzetting. Vandaar mijn advies voor een zelfverdichtend/ nivellerend beton.

   Een hechtingsverbeteraar is niks meer dan een bouwdispersie (compaktuna, compakta enz.) de bouwdispersie wordt aangebracht op een zacht zuigende of sterkzuigende  ondergrond. De bouwdispersie sluit de porieën af van de ondergrond, en belet dat het water sneller opgezogen wordt uit de tegellijm voordat de tegellijm is uitgehard. De hectingsverbeteraar/bouwdispersie heeft een licht kleverige werking. Die hechting is voldoende voor een klassieke tegelvloer, onvoldoende om aan de uitzetting van polyester te voldoen.

   Een alternatief voor je zwembad zou kunnen epoxy zijn, epoxy is zo goed als niet onderhevig aan uitzetting.

  • #1467
   SylvesterSylvester
   Moderator

   ik had niet meer in de gaten wat hij precies ging doen.

  • #1471
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Bedankt voor de uitleg.

   Dus over de bestaande vloerplaat compaktuna aanbrengen.

   Hierop chapenetten en dan de zelfverdichtend/ nivellerend beton laten gieten.

   Als ik het goed begrepen heb moet deze ook niet meer gevlinderd worden. Gewoon zorgen dat deze wat verdeeld is over de opervlakte

    

  • #1472
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Inderdaad vlinderen zal niet nodig zijn, aan de randen zou ik toch een soort bekisting aanbrengen zodat het mooi tot aan de randen kan vloeien. Je moet het wel wat begeleiden zoals een egalisatie en afstrijken voor een glad oppervlak.

  • #1473
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Een grote spaan heb je nodig om het beton af te strijken , zoals weergegeven op het filmpje.

   Ik denk dat je het filmpje niet nodig hebt  maar ik plaats het louter ter info.

    

    

    

  • #1497
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Bekisting moet ik alvast niet zetten, de muren van het zwembad waren reeds gemetst, dus weglopen zal het niet 😉

   Vandaag contact opgenomen met verschillende betoncentrales dewelke zelfverdichtend beton verkopen.

   Op het eerste zicht promoten ze zelfverdichtend beton niet direct. Ze laten weten dat het vooral van toepassing is voor ergens in te gieten zodat het alles goed vult, maar dat het niet vanzelf strak gaat zitten , zelfs niet met wat hulp van ons om het te egaliseren en gelijk te trekken. Het zou nog evengoed moet gevlinderd worden volgens hun. Verschillende spreken erover om gewoon beton te kopen met fijne grind en dan toch te laten vlinderen.  Deze beton is de bijna de helft van de prijs van de zelfverdichtende. Ze krijgen blijkbaar niet veel de vraag hiervoor. Ik heb intussen ook eens achter vlinderen gehoord, dat is niet echt goedkoop. Ik weet dus niet als het te riskeren is om deze zelfverdichtende  beton te laten komen, met het risico dat het niet heel vlak gaat zijn als resultaat. (Met vinylester ga je alles zien van oneffenheden denk ik)

  • #1509
   ben broedersben broeders
   Bijdrager

   Goede avond .

   Ik zou kiezen voor een betonvloer wapening net er in met een tril naalt de beton behandelen vlak leggen met een rij ,naar het opstijven van de beton laag met een vlinder apparaat,of met een spaan door schuren zodat hij een toplaag krijgt.

  • #1510
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Het probleem zal wel aan de hoeveelheid gelegen hebben. Inderdaad zelfverdichtend/zelfnivellerend beton is niet goedkoop en sommige centrales vragen een minimum afname.

  • #1530
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Lees onderstaande info eens . Bekijk blz. 82 en 83 eens. Wil je een oppervlak zo glad als een biljarttafel zal je moeten vlinderen, vlindermachines kan je ook huren.

    

   http://www.betonica.be/media/TETRA_ZVB/slotevent/PraktischegidsvoorstortklaarZVB.pdf

  • #5833
   MichielMichiel
   Bijdrager

   Hoi Steven, wat heb je nu uiteindelijk gekozen? Ik zit met hetzelfde probleem namelijk.

  • #5848
   S VSteven Vandeput
   Bijdrager

   Hey Michiel,

   Uiteindelijk hebben we gekozen voor chappe met een product in zodat deze sterker wordt en beter aan elkaar hecht. De chapper heeft de chappe dan nog even gevlinderd, zodat deze volledig glad en vlak is. We hebben wel +/-10 cm chappe gelegd, dus met een dikte van 4 cm zou het misschien anders zijn. Dit hebben we beslist na contactname met verschillende personen, ook een aantal polyester leveranciers. Iedereen geeft een ander advies… niet gemakkelijk om te kiezen.

   Tot nu toe hebben we geen problemen 😉

Weergave van 19 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties