Meld je nu aan voor ons nieuwe forum!

Volgorde van toestellen

Weergave van 16 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #72
   Anoniem

   Hallo iedereen,
   Wat zouden jullie het eerste na de filterpomp plaatsen ?
   Ik heb een Intex XTR van 732 op 366 met een inhoud van 31805 liter, een Comfortpool pro 9 warmtepomp en 10 m2 EPDM matten op het tuinhuisdak. Ik kan met deze combinatie 29 graden behalen, zelfs op de zonnige dagen in april.Maar ik zou graag weten wat jullie eerste in de rij zou plaatsen na de filterpomp ( Intex 12 m3 per uur) de zonnematten of de warmtepomp ?
   Alvast bedankt voor enige hulp.

  • #73
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Ik zou eerst de warmtepomp doen. Dan is het rendement wat hoger aangezien je een lagere ingangstemperatuur hebt.


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #74
   Anoniem

   Bedankt voor uw reactie. Inderdaad zou heb ik het nu. Maar het probleem is dat het 27 graden zwembadwater zo naar de EPDM matten gaat en daar op warme dagen gemakkelijk 2 graden warmer terug uitkomt en dat de warmtepomp denkt: he,29 graden, ik moet niks meer doen terwijl heel het zwembad nog 27 graden is en koud aanvoelt( ik niet he, mijn vrouw)…

  • #75
   zwembadforum.euzwembadforum.eu
   Sleutelbeheerder

   Eerst de warmtepomp en daarna zonnecollectoren. Dan heeft de sensor van de wp toch geen notie van de temperatuur na de epdm?


   DHZ zwembaden expert en eigenaar/adviseur bij Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 25 jaar leverancier van zwembaden en aanverwante producten.

  • #76
   Anoniem

   Inderdaad, zo dacht ik ook. Ik zal morgen de verbindingen eens veranderen en zien wat het doet. Als mijn vrouw niet meer klaagt dat 29 graden fris aanvoelt, dan weet ik dat we juist zitten, ha en nog eens ha, haha dus. Bedankt voor jullie denken !
   Trouwens, ik ben Ludo, woonachtig in Berendrecht en ben pas sinds Augustus 2019 bezig met zwemmen in mijn tuin, spijtig dat ik in sept 20 al 60 word. Maar ja, beter laat dan nooit…

  • #78
   Anoniem

  • #79
   Anoniem

   Sorry sleutelbeheerder, in #74 schreef ik: “Inderdaad, zo heb ik het nu” wat uiteraard foutief is want mijn EPDM staat eerst en niet de WP. Mijn excuses maar ik kan het niet editen in de post zelf.

  • #84
   JackJack
   Bijdrager

   de warmtepomp parallel aansluiten op je zonnematten is het beste.
   als je de warmtepomp na je collector zet krijgt deze al warm water, het rendement is beduidend minder. Als de zon niet schijnt koel je eerst je water door je collector en gaat het dan weer opwarmen met je warmtepomp.
   Als je de warmtepomp voor de collector zet krijgt de collector al warmer water, het rendement van je collector wordt minder of koelt zelfs je water af!
   Hiervoor heb je wel een krachtigere pomp voor nodig als je deze niet hebt of je zet handmatig de kraan om rekende houdende met of de zon gaat schijnen.
   Indien je het water altijd door je collector laat lopen koel je snacht het water af en als de zon niet schijnt!

  • #86
   Anoniem

   Bedankt Jack voor uw uitleg. Ik schakel manueel om met zo’n 3 standen schakelaar dan.
   Nog een vraagje: hoe edit je een post op dit forum ?

  • #87
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Inderdaad parallel aansluiten en een kraan voor en achter de EPDM matten plaatsen. Bij kouder weer koelen die EPDM matten ook af, op die manier kan je verder verwarmen enkel op de WP.

  • #89
   Anoniem

   zwembadforum.eu,Jack,Rudy100.Allemaal bedankt voor jullie bijdragen.
   Dus zoals ik het vanmorgen heb aangesloten is van filterpomp naar WP, van WP naar 3 weg kraan (die van zwembad.eu, de rode, goedkopere versie) met deze kan ik dan kiezen of ik het water via de EPDM stuur of onmiddellijk terug via als laatste de zoutelectrolyse naar het zwembad…

  • #94
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik zou liever opteren om met 2 tweewegkranen te werken, zodat je met beide verwamingssytemen gelijkertijd kunt werken ( op voorwaarde dat je pomp dit aan kan).

  • #95
   Anoniem

   OK, maar als ik nu die driewegkraan gewoon in de middenstand zet zodat het water zowel naar rechts richting EPDM, als naar links terug warmtepomp gaat, heb ik dan niet het systeem dat jij bedoelt? Of heb ik het mis ? Zal het water dan steeds de korste weg volgen. Sorry, maar ik heb het toch nog een beetje moeilijk met deze materie.
   Bedankt voor alle hulp.

  • #96
   Rudy De VijlderRudy100
   Bijdrager

   Ik snap wat je bedoelt. Alles zal afhangen welk type 3 wegkraan je hebt. Je hebt bij driewegkranen 2 soorten nl.: met L boring of met T boring. Heb je een 3weg bolkraan met T boring ( boring van de kogel/bol) dan is het mogelijk.

  • #97
   Anoniem

   L boring en T boring, wist ik ook weer niet.Thanks!

  • #234
   Sjans

   Beste Mensen , ik wil jullie graag om  advies vragen.

   Ik heb een bestway zwembad (9m3). Hierbij heb ik een intex krystal filterpomp 638G (3,4m3/uur) en een intex clear saltwater system (CG-28668GS).

   Dit werkt allemaal goed.

   Nu wil ik een warmtepomp hierop aansluiten. Is de AQS mini Heater 2 een goede oplossing? Kan de filterpomp dit aan?

   Alvast hartstikke bedankt voor uw reactie,

   gr,

   Sjoerd

    

  • #241
   JackJack
   Bijdrager

   Sjans,

    

   Even kijken wat de geadviseerde aantal m3 zijn voor die pomp.

   Ga ervan uit dat jou intex die opgegeven waarde niet helemaal haalt.

   • #282
    Rudy De VijlderRudy100
    Bijdrager

    De warmtepomp moet min. 2 m³/h doorstroming hebben. De WP geeft ook een drukverlies van 0.15 bar. Rekening houdend met nog meer drukverlies en debietverlies door: vervuilde filter, kranen en bochten die allemaal leiden tot extra weerstand zou dit wel heel nipt kunnen zijn. Ik durf niet te zeggen dat die intex pompjes voldoen voor een WP.

Weergave van 16 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Nieuwste onderwerpen

Recente reacties